DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
OHAL sürecinde yurt dışına çıkarken yapmanız gerekenler

OHAL sürecinde yurt dışına çıkarken yapmanız gerekenler

Başarısız darbe girişimi sonrası 3 Aylık OHAL ilan edildi. Gri, yeşil ve kırmızı pasaport sahiplerinin yurt dışına çıkarken yapması gerekenleri derledik;

Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimi sonrası 20 Temmuz’da 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Gri, yeşil ve kırmızı pasaport sahiplerinin yurtdışına çıkarken yapması gerekenleri derledik;

Yurt dışına çıkacak vatandaşların neler yapması gerekiyor?

  • Normal pasaportu bulunan vatandaşların pasaport kontrolü sırasında yaptıkları işi görevlilere söylemeli ve bunu kanıtlayan belge yanlarında bulundurmaları zorunludur. Vatandaşların yanlarına mutlaka iş yeri kimliği veya işyerinden alınmış bir yazı olması gerekmektedir. İş verenler ise, sahip oldukları işyerinin belgelerini yanlarında bulundurmalıdır.
  • Yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin yanlarında öğrenci belgelerini bulundurmaları yeterli olacaktır.
  • Çalışmayan vatandaşların yurtdışına çıkarken sigortasından yararlandığı yakınının sigorta dökümünü yanında bulundurması gerekiyor.
  • Emekli ya da BAĞKUR’a bağlı vatandaşların yanında mutlaka SGK dökümleri bulundurmaları gerekmektedir.
  • Kamu çalışanlarının yanında mutlaka çalıştıkları kuruma ait bir yazı ve yazıda  “yurtdışına çıkılmasına mani bir durum yoktur” ibaresi yer almak zorunda.
  • Yeşil pasaportlu kamu çalışanlarının ne yapması gerekiyor? Kişiler havalimanında ilk olarak vize ihlal bölümüne gitmeleri gerekiyor.Bölümde GBT araştırması yapıldıktan sonra bir engel yoksa kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış “yurtdışına çıkmasına mani bir durum yoktur” yazısının ıslak imzalı hali istenmektedir. Yazıya yer alması isenilen ibarenin kesinlikle olmasına ısrarla vurgu yapılıyor.
  • Yeşil pasaportlu emekliler de ilk olarak vize ihlal bölümüne gitmeleri gerekiyor. Burada pasaport ve biletlerini ibraz ettikten sonra GBT sonuçlarında sorun oluşturacak herhangi bir problem yoksa uçuşlarına izin verilmektedir.
  • Asker emeklilerinin kontrolleri vize ihlal bölümünden yapılmıyor. Konuyla başka bir bölüm ilgileniyor. GBT kontrolü sonrası sorun oluşturacak herhangi bir problem yoksa uçuşlarına izin verilmektedir.

•Seyehat için nüfus cüzdanının yeterli olduğu Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ine uçuş yapacak vatandaşlar yukarıda belirttiğimiz evrakları yanında bulundurduğu sürece herhangi bir problem karşılaşmadan uçuşlarına izin verilmektedir.*Güncellendi