DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
OHAL, yurtdışındaki Türkleri etkiler mi?

OHAL, yurtdışındaki Türkleri etkiler mi?

15 temmuz darbe girişiminin ardından 3 ay süreli OHAL ilan edildi. Peki bu durum yurtdışındaki Türkleri etkiler mi?\r\n\r\n

15 temmuz darbe girişiminin ardından 3 ay süreli OHAL ilan edildi. Peki bu durum yurtdışındaki Türkleri etkiler mi?Toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu’nun sonrasında alınan karar ile 3 ay süreli OHAL ilan edildi. OHAL kararı günlük hayatımızı olumsuz etkileyebilecek bir çok kısıtmalar içeriyor. Bu durum karşısında Almanya’lı Türklerin en merak ettiği konular arasında seyahat ve sosyal hayatla ilgili sorular yer alıyor.

Türkiye’ye giden Avrupalı Türkler bu durumdan etkilenir mi?

Türkiye’ye giden Avrupalı Türkler bu durumdan etkilenir mi? Berlin Büyükelçiliği Basın Müşaviri Refik Soğukoğlu merak edilen bu sorulara yanıt verdi. Refik Soğukoğlu, Türkiye’ye seyahat edecek olan Avrupalı Türkler için hiçbir uygulama veya kısıtlamanın olmadığını belirtti. Konu ile ilgili olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın “Olağanüstü hal sürecinde temel hak ve özgürlüklerde asla kısıtlama yoktur. Bunun garantörleri biziz” sözlerini hatırlattı. Avrupalı Türklerin bu konuda içlerinin rahat olmasını söyledi.

Siz yinede temkinli olun!

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, Türkiye’ye seyahat edecek olan vatandaşların Türk ekonomisine değer kattığını ifade etti. Korkulanın yanı sıra Türkiye seyahatlerinin ülkeye bir destek olacağını belirtti. Bekir Yılmaz bazı hususlarda temkinli olunması gerektiğini bu sözlerle açıkladı. İşte Bekir Yılmaz’ın o açıklaması;” Bu sıkıntılı süreçte siyasi münazaralara fazla girilmemesinde fayda var. Zira insanların birbirlerini ihbar ettiklerini biliyoruz. Ayrıca eylemlerin yapıldığı kalabalık yerlerden uzak durulması da vatandaşlarımız emniyetleri açısından doğru olacaktır. Hükümet yetkilileri bir taraftan güvenliğin sağlandığını belirtirken, diğer taraftan ikinci bir darbe olabileceği uyarısında bulunuyor. Bu da kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Türkiye’ye gidecek vatandaşlarımızın her halükarda temkinli olmasında, gelişmeleri yakından takip etmesinde fayda var” şeklinde konuştu.

Olağanüstü hal sürecinde hangi tedbirler alınabilir?(OHAL) Olağanüstü Hal Nedir?

  • Sokağa çıkmayı yasaklayabilir veya sınırlayabilir.
  • Belli saatlerde veya yerlerde vatandaşın dolaşmaları ve toplanmaları yasaklanabilir.
  • Vatandaşın üstü, araçları ve eşyaları aranabilir. Suç eşyası niteliği taşıyan eşyalara el konulabilir.
  • OHAL ilan edilen bölge sakinleri ve bölgeye giren kişilerin kimlik taşımaları zorunludur.
  • Gazete, Dergi, Broşür, Kitap, Ev ve Duvar ilanları yasaklanabilecek veya izne tâbi tutulabilecek.
  • Sahne oyunları ve gösterimdeki filmler denetlenecek ve gerekiyorsa yasaklanacak.
  • Tehlike yaratabilecek, ruhsatlı dahi olsa silah ve mermilerin taşınması yasaklanabilecek.
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliğini bozabilecek kişilerin veya toplulukların bölgeye girişleri yasaklanabilecek.
  • Kapalı veya açık alanda yapılacak toplantı, eylem, yürüyüş ertelenebilir, izne bağlanabilir veya iptal edilebilecek.
  • Derneklerin faaliyetleri durdurulabilecek.
  • Her türlü cephaneler, bombalar, tahrip maddeleri, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu gazlar veya benzeri maddelerin bulundurulmasını, hazırlanmasını, yapılmasını veya naklini izne bağlamak veya yasaklamak ve bunlar ile bunların hazırlanmasına veya yapılmasına yarayan eşya, alet veya araçların teslimini istemek veya toplatmak.