DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya ölen herkesi organ bağışçısı yapacak mı?

Almanya ölen herkesi organ bağışçısı yapacak mı?

Fransa’da bu yılın başından itibaren ölen herkesi otomatik olarak organ bağışçısı olarak kabul eden bir kanun geçerli. Almanya ise organ bağışına çok ihtiyaç duymasına rağmen bazı skandallar yüzünden böyle bir kanuna henüz cesaret edemiyor. Fransa’da bu yılın başından itibaren herkes öldükten sonra otomatik olarak organ bağışçısı olarak görülüyor. Yeni kanuna göre bir kişi hayattayken organ

Fransa’da bu yılın başından itibaren ölen herkesi otomatik olarak organ bağışçısı olarak kabul eden bir kanun geçerli. Almanya ise organ bağışına çok ihtiyaç duymasına rağmen bazı skandallar yüzünden böyle bir kanuna henüz cesaret edemiyor.

Fransa’da bu yılın başından itibaren herkes öldükten sonra otomatik olarak organ bağışçısı olarak görülüyor. Yeni kanuna göre bir kişi hayattayken organ bağışçısı olmak istemediğini belirten bir itiraz beyanında bulunmadı ise öldükten sonra organları kullanılacak.Bu sayede Fransa’daki organ bağışı sayısı ciddi oranda artmış oldu. Fransız hükümeti yeni kanun sayesinde acil olarak organ bulması gereken hastaların hayatını kurtarabilmeyi ümit ediyor.

ALMANYA’DA HALKIN ÜÇTE BİRİ ORGAN BAĞIŞÇISI

Organ bağışı ihtiyacı, Avrupa’da zaman geçtikçe daha da büyüyor. Sadece Almanya’da on bin kadar insan sağlığına kavuşmak için organ bağışçısı arıyor. Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe’nin aktardığı bilgiye göre Almanya’da her sekiz saatte bir insan uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Gröhe, “Daha çok insanın organ bağışı kimliği olsaydı hayatını kaybeden insanların çoğuna yardım etmek mümkün olabilirdi” şeklinde konuşuyor.Aslında Almanların yüzde 81’i ölümden sonra otomatik olarak organ bağışçısı konumuna sokan bir kanun olmamasına rağmen gönüllü olarak organ bağışında bulunma fikrine kapalı değil. Bununla birlikte toplumda organ bağışçısı kimliğine sahip olanların oranı üçte bir ile sınırlı. Bu oran ile Almanya Avrupa Birliği (AB) ortalamasının oldukça gerisinden geliyor. Ülkede 2014 yılında bir milyon kişiye yaklaşık 11 bağışçı düşüyordu. Aynı yıl bu rakam AB’de yaklaşık 20, ABD’de ise 25 kişi olarak hesaplanmıştı.

SKANDALLAR İLE HEM ORGAN BAĞIŞI SAYISI DÜŞTÜ HEM DE YENİ KANUN ZORLAŞTI

Alman organ bağışçılarının sayısının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla bu kadar az olmasının sebeplerinden biri olarak 2012 yılındaki dolandırıcılık olayları gösteriliyor. Organ nakli merkezlerinde yaşanan dolandırıcılık skandalından sonra Almanya’da yeni bir kanun çıkarılmış ve halkın organ bağışı sürecine olan güveninin tekrar kazanılması için uğraş verilmişti.Bu güveni kazanmak yerine Fransa’nın tuttuğu yolu tutma önerisinde bulunanlar da az değil. Ancak siyaset bu fikre pek yanaşmıyor. Hükümete göre böyle bir uygulamaya start vermek için de evvela bağış sistemine ve ölüm teşhisine olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde halkın duygularıyla oynandığı hissine kapılacağından yola çıkılıyor.Almanya’da özellikle Göttingen’deki bir organ nakli merkezinde bazı hastaların durumunun daha ağır gösterilerek uygun organ bekleme süresinin kısaltıldığı ortaya çıkmıştı. Yine Bremen’de geçekleşen bir olayda da bir kişinin organ nakli için karnı kesilmiş, ancak daha sonra kişinin beyin ölümünün henüz gerçekleşmemiş olduğu anlaşılmıştı. Buna benzer birçok skandal organ nakline olan güveni iyice sarsmıştı.

AVUSTURYA’DA İTİRAZ YOKSA YABANCILARIN ORGANLARI DA ALINIYOR

Fransa’nın tuttuğu yol ise yeni değil. Avusturya ölen kişiyi otomatik olarak bağışçı olarak kabu etme uygulamasını yıllardır, hatta daha sert biçimde uyguluyor. Bu ülkede de hayattayken organ bağışına itiraz etme şartı var ancak bu uygulama Fransa’da olduğu gibi sadece ülke vatandaşları için değil herkes için geçerli. Hatta Avusturya’ya tatil için gelen ve bu ülkede hayatını kaybeden insanların bile potansiyel organ bağışçısı olarak görülmesi söz konusu.