DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Otomatik vitesin avantajları nelerdir?

Otomatik vitesin avantajları nelerdir?

Otomatik vitesli araçlar yakın zamana kadar kadınların tercih ettiği araçlar olarak bilinirdi. Fakat son zamanlarda adım adım ilerleyen trafik buna bağlı olarak şoförlerin yaşadığı kaza vb. olumsuz durumlar sürücüleri tercihlerini değiştirmeye zorluyor. Trafikte artık kadın ve erkek sürücüler jeep türü büyük araçların bile otomatik vitesli olanlarını tercih edebiliyor. Peki nedir sürücülerin tercihini değiştiren etmenler ve

Otomatik vitesli araçlar yakın zamana kadar kadınların tercih ettiği araçlar olarak bilinirdi. Fakat son zamanlarda adım adım ilerleyen trafik buna bağlı olarak şoförlerin yaşadığı kaza vb. olumsuz durumlar sürücüleri tercihlerini değiştirmeye zorluyor. Trafikte artık kadın ve erkek sürücüler jeep türü büyük araçların bile otomatik vitesli olanlarını tercih edebiliyor. Peki nedir sürücülerin tercihini değiştiren etmenler ve otomatik vitesin avantajları?

Otomatik vitesin avantajları nelerdir?

  • Yoğun trafikte araçların adım adım ilerlemek zorunda kalması sürücülerin canını çok sıkan dur-kalkları da beraberinde getirir. Sürücü bir yandan önündeki araçla mesafesini korumaya dikkat ederken diğer yandan sürekli vites değiştirmeye ve gaz-fren-debriyaj kombinasyonunu ayarlamaya çalışır. Özellikle iş çıkışlarında stres ve yorgunluğun yoğun olduğu zamanlarda bu iş daha da yıpratıcı bir hal alır. Fıtık vb. bel rahatsızlığı olan sürücüler ise daha büyük sıkıntılara katlanmak zorunda kalırlar. Otomatik vitesli araç kullananlar sadece gaza ve frene basarak bu zahmete, strese girmeden yol alırlar.
  • Manuel araç kullanan sürücüler uzun süren yolculuklarda arabanın devrini ayarlamak için ya motorun sesine ya da devir saatine odaklanmak zorunda kalırlar. Arabanın içindeki konuşma veya müzik gürültüsü motor sesini duymayı engellerse sürücü sık sık devir saatine bakmak zorunda kalır. Bu da onun yola odaklanmasını engelleyerek kaza gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Otomatik vitesli araçlar devri kendi ayarlayarak bu olumsuzlukların önüne geçer ve güvenli sürüş sağlar.
  • Yine otomatik vitesli araç kullanan sürücü vites değiştirmekle uğraşmadığı için yol işaret ve işaretçilerine daha fazla dikkat etme fırsatı bulur, bu da sürüş güvenliğini artırır.
  • Yıllarca araç kullananlar bile çok dik yokuşlarda aracı kaldırırken stop ettirmektedir. Otomatik vitesli araçlarda kavrama noktasını dengelemeye çalışmak gerekmez. Bu yüzden yokuşta kalkış yaparken aracı geri kaçırmaz veya stop ettirmezsiniz.
  • Yeni araç kullanmaya başlayanları en çok gaz-fren-debriyaj üçlüsünü aracın devrine göre acemiayarlamak ve vites değiştirmek zorlar. Otomatik vitesli araçlarda ise bu zorluk yaşanmaz, bu sayede sürücüye cesaret ve güven gelir. Böylece sürücü araca ve trafiğe daha çabuk uyum sağlar.
  • Otomatik vitesli araç kullanan sürücülerin trafik becerilerini artırma, aracı daha güvenli ve dikkatli sürebilme şansı biraz daha fazladır.  Çünkü vites ve debriyajla uğraşmak zorunda kalmadıklarından iki elleri direksiyonda ve tüm dikkatleri yoldadır.
  • Son olarak, otomatik vitesli araçların çok yaktığı söylenmektedir fakat yeni teknoloji araçlarda manuel araçlarla otomatik vitesli araçlar arasındaki makas oldukça daralmış durumda. Birçok marka yeni modellerinde yakıtı minimuma indiren teknolojiler kullanıyor.