DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Pişik nedir? Nasıl oluşur? Ne gibi sıkıntılar oluşturur?

Pişik nedir? Nasıl oluşur? Ne gibi sıkıntılar oluşturur?

Pişik, cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe denir. Pişiğin temel nedeni bebeğin altının ıslak ya da kirli kalmasıdır. Yani bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının cildi tahriş etmesi kızarıklık ve pişiğe yol açan en önemli etkenlerdir.Kirli ya da ıslak bezin ciltte uzun süre kalması,

Pişik, cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe denir. Pişiğin temel nedeni bebeğin altının ıslak ya da kirli kalmasıdır. Yani bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının cildi tahriş etmesi kızarıklık ve pişiğe yol açan en önemli etkenlerdir.Kirli ya da ıslak bezin ciltte uzun süre kalması, çok sıkı bağlanmış olması, bebeğin cildinin aşırı hassas ya da alerjik olması pişiği hızlandıran nedenlerin başında gelir. Ayrıca bebeğin anne sütünden mamaya veya ek besinlere geçmesi sırasında, diş çıkarma döneminde, antibiyotik ya da farklı ilaçlar kullandığı zamanlarda pişiklerin oluşumunda artış görülebilmektedir.

Pişiğin önlenmesi için nelere dikkat edilmesi gerekir?

Pişik oluşmadan önce pişiğin önüne geçmek gerekir. Çünkü pişik oluşumunu engellemek tedavi etmekten daha kolaydır. Pişikli bebek, pişikli bölgesinde yanma, batma ve kaşıntı hisseder. Bu da sürekli bir ağlama ve huzursuzluğa neden olabilir. Eğer Tedavi edilmezse pişikler, çok kısa süre içerisinde o bölgedeki yeni enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Özellikle vurguladığımız gibi, bu nedenden dolayı pişiğin tedavisinden önce oluşumu engellenmelidir.Pişiği önlemek için de mutlaka bebeğinizin altının temiz, kuru ve serin kalmasını sağlayın. Pişik kremini gün içinde kullanabilirsiniz. Pişik kremini kullanırken de özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına ulaşmasına dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altını mümkün olduğunca sık açık bırakıp hava almasını sağlamalısınız.

Pişiğin tedavisi için neler yapılabilir? 

Eğer bebeğinizde pişik varsa öncelikle bebeğin altını daha sık değiştirmelisiniz. Kullandığınız bebek bezini de değiştirebilirsiniz. Eğer hazır ıslak mendil kullanıyorsanız bırakınız. Bunun yerine ıslak pamuk kullanabilirsiniz. Her şeye rağmen düzelmeyen, ilerleyen pişiklerde mantar ve enfeksiyon gelişimi olabileceği için mutlaka bir çocuk doktoruna başvurunuz.

Son olarak…

Pişiğin önlenmesinde yukarıda saydığımız yöntemlerin yanında bazı geleneksel yöntemlerde işe yarayabiliyor. Bu yöntemlerden biri de zeytinyağı kullanmak. Bebeğin pişik bölgesine asitliği çok yüksek olmayan saf zeytinyağı sürüldüğünde cildi nemlendirerek pişikli bölgeyi rahatlatacaktır. Ancak zeytinyağı tedavi edici olmaktan çok önleyici olarak fayda sağlar.Sağlıklı günler, sağlıklı bebekler dilerim.