DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Rutubet Nasıl Giderilir?

Rutubet Nasıl Giderilir?

Evlerde yaşanan can sıkıcı manzaralardan biri de rutubettir. Rutubet, ortamın havasındaki nemin, soğuk yüzeylerde temas edip sıvılaşması sonucunda ya da dışarıdan bina içine su sızması neticesinde meydana gelir. Bu ıslak ortamda duvarlarda leke ve küf oluşur ayrıca evde kesif bir koku meydana gelir. Küflü ve nemli ortam zamanla duvarları, eşyaları hatta insanları çürütür. Rutubet birçok

Evlerde yaşanan can sıkıcı manzaralardan biri de rutubettir. Rutubet, ortamın havasındaki nemin, soğuk yüzeylerde temas edip sıvılaşması sonucunda ya da dışarıdan bina içine su sızması neticesinde meydana gelir. Bu ıslak ortamda duvarlarda leke ve küf oluşur ayrıca evde kesif bir koku meydana gelir. Küflü ve nemli ortam zamanla duvarları, eşyaları hatta insanları çürütür. Rutubet birçok hastalığın kaynağı veya tetikleyicisidir. Yazımızda “ Rutubet nasıl giderilir? ” konusunu ele aldık.

Rutubet Nasıl Giderilir?

Bina dışı uygulamalar

dis-cephe-yalitimiEvinizdeki rutubet büyük bir alana yayılmışsa pencere kenarından, çatıdan veya veya tesisattan kaynaklanmıyorsa en iyi çözüm evin dış cephesine izolasyon yapılmasıdır. Böylece duvarlar soğuk hava ve suyu geçirmeyecek şekilde yalıtılmış olur. Apartmanlarda oturanlar için bu işin zor tarafı tek dairenin değil tüm binanın yalıtımla kaplanması gerekmesidir.Bazı durumlarda çatıdan sızan su bina tarafından emilmektedir. Bu durumda çatının onarılması ve yağmur oluklarının kontrol edilmesi gerekir. Çünkü tek bir borudaki hasar bile binanın su emmesine sebep olabilir.Bazen önceden yapılmış kusurlu yalıtım uygulamaları da rutubete sebebiyet vermektedir.  Eğer yalıtılmış bölgede rutubet oluşmuşsa hata tespit edilip yeniden yalıtım uygulaması yapılmalıdır. 

Bina içi uygulamalar

Pencere Terlemesi      pencere-terlemesi

Pencerelerin montajı esnasında silikon ve dolgu uygulaması yeterince iyi yapılamamışsa duvarla pencere arasında boşluk kalabilir. Bu boşluktan sızan su veya soğuk hava rutubet oluşumuna sebep olur. Pencere terlemesi diye tabir edilen, camlarda buğu ve ıslaklığa ayrıca pencere kenarlarında küf oluşumuna neden olur. Bu durum tüm pencerenin sökülmesini gerektirmese de en azından sızıntının oluştuğu bölgenin yeniden doldurulup silikonlanmasını gerektirebilir.Bunun tersi durumlar da yaşanabilir. Yalıtımı çok iyi olan PVC pencerelerde de nem dışarı çıkamayıp terlemeye sebep olabilir. Bu halletmesi kolay bir sorundur. Camı açıp birkaç dakika havalandırma yapmanız nemden kurtulmanıza yardım eder.Pencere terlemesini önlemek için tavsiyeler: Kalorifer peteklerinin üstünü özellikle uzun perdelerle örtülmemeli, pencerelerin ısınmasını sağlamalısınız. Ayrıca sıcak havanın içeride dolaşımını sağlayın ve pencereleri stor veya kalın perdelerle kapatmayın. 

  • Rutubetin önüne geçmek için yalıtım dışında alınabilecek bir önlem de evin içindeki nem oranını dengelemektir. Evlerde olması gereken en uygun nem oranı i %40 ile % 50 arasındaki değerlerdir. Bunun için rutubet oluşan yerlerde çamaşır kurutulmamalı ve mutfaklarda yemek pişirilirken ya da çay demlenirken aspiratör çalıştırılarak fazla nem ortama yayılmadan hemen tahliye edilmelidir.
  • Evdeki, duvara sabitlenmesi gerekenler dışındaki, koltuk mobilya vb. eşyaları duvardan uzaklaştırmalısınız.
  • Banyolarda özellikle kışın çok yoğun buhar ve nem oluşur bu da ayrı bir rutubet kaynağıdır. Banyodaki nemin diğer evin diğer bölümlerine ulaşması engellenmelidir. Bunu için banyo kapısı mümkün olduğunca kapalı tutulmalı fakat nem banyoya hapsedilmemeli yani banyo havalandırması iyi olmalıdır.
  • Evinizdeki nem oranının yükselmemesi için yapılacak bir diğer işlem de odalarınızın düzenli olarak havalandırılmasıdır. Dışarısı soğuk da olsa ev her gün havalandırılmalıdır. Rutubetin sağlığımızı soğuk havadan daha fazla tehdit ettiği hatırımızdan çıkarılmamalıdır.
  • Rutubeti engellemek için kullanılan bir diğer yöntem de ortamdaki nemi emen cihazlar kullanmaktır. Ortamdaki nemi emen cihazalar 600 TL’den 2000 TL’ye kadar değişen fiyatlarda bulunmaktadır. Bu cihazlardan alınacak verim cihazın kapasitesine ve nemin oranına değişiklik göstermektedir.
  • Rutubet çok kişinin karşılaştığı bir sorun olunca bu alanda bir talep oluşmuş ve yapı malzemesi üreten firmalar bazı çözümler üretmişler. Rutubet için geliştirilmiş antiküf boya, sıva ve harç tipi bina içi kaplamaları da deneyebilirsiniz. Ayrıca silikon tüp şeklinde uygulanan ürünler de bulunmaktadır. Bu ürünler hakkında yapı malzemesi satan yerlerden bilgi alabilirsiniz.
  • Oluşan rutubet lokalse yani çok küçük bir bölgedeyse bir kaba koyduğunuz kedi kumu veya karbonat gibi nemi emen malzemelerle veya klima ile ortamdaki nem kurutulabilir.
  • Rutubetli bölgelerin çamaşır suyu ya da sirke ile silinmesi ise bu bölgelerde tekrar rutubet oluşmasını geciktirir.
  • Evinizin içinde çok fazla bitki varsa bu bitkiler de nefes aldığı için ortamdaki nemi artırmaktadır. Kapalı bir balkonunuz varsa bitkilerinizi buraya almanız çözüme katkı sağlar.
  • Rutubet oluşumunun bir sebebi de ortamdaki ısı farklılıklarıdır. Sıcak ve soğuk havanın karşılaştığı yerlerde buhar oluşur. Bunu engellemek için odaları eşit şekilde ısıtmaya gayret etmelisiniz.
  • Evinizin ısıtma sistemini ve su tesisatını kontrol edin. Bunlardan birinden kaynaklanan çok ince bir sızıntı bile varsa bu da rutubet oluşmasına neden olur.