DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
SAAB markası tarih oluyor

SAAB markası tarih oluyor

Türkiye’nin yerli otomobil projesi için birlikte çalıştığı SAAB tarih oluyor. 2012’de SAAB’ı satın alan National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs artık markanın üretilmeyeceğini açıkladı.

Geçen yıl tanıtılan yerli otomobilin Cadillac BLS modelinin birebir aynısı olduğu ortaya çıkmış ve büyük tartışmalara sebep olmuştu. SAAB markası artık tarih oluyor. 2012 yılında iflas eden SAAB’ı satın alan National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs bundan sonra üretilen otomobillerde SAAB markası yerine NEVS markasını kullanacağını açıklandı.

Türkiye ile Saab arasında neler olmuştu?

SAAB CEO’su Mattias Bergman yerli otomobil projesini Türkiye ile ortak yürüttüklerini açıklamış ve Türkiye SAAB 9-3’ün fikri ve mülkiyet haklarını satın almıştı. Bergman sözlerine böyle devam etmişti;”Bildiğiniz gibi, Türk hükümetiyle bir anlaşma imzaladık. Türk araştırma kurumu TUBITAK ile Türkiye’nin gururu olacak yerli otomobil projesinde birlikte çalışıyoruz. Türkiye için kendi yerli arabasını üretmek bir gurur kaynağı. Uluslararası pazarda bu anlamda üretilip pazarlanan bir Türk otomobili bulunmuyor. Türkiye Avrupa ile Ortadoğu arasında önemli bir pozisyona sahip. Ülkenin araba ihrac etmeye başlaması, ekonomik gelişmesine de katkı sağlayacak” dedi.Saab-Turbo-X“Uzun süredir görüşmelerimiz sürüyordu” diyen Bergman “Fakat 28 Mayıs’ta bir anlaşma imzaladık. Şirketimiz bir kaç alanda faaliyet gösteriyor bunlardan bir tanesi, dizayn. Bizim mühendislik ekibimiz ve TUBITAK aracın dizaynı konusunda ortak bir çalışma yürütüyor. Ayrıca Türkiye’deki diğer partnerlerimiz de dizaynın geliştirilmesinde bize katkı sağlıyor, bu anlamda çok sıkı çalışıyoruz. Şu an bir kaç tane prototip hazırladık ve dün sayın bakana bunları sunduk. Bu araçlar farklı ağırlıklarda ve görünümde, prototipler. Araçlar bir kaç gün önce de Türkiye’deki ortaklarımız tarafından lanse edildiler. Türk ortaklarımızla üretim haricinde pazarlama ve geliştirme konularında da bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu konudaki Türkiye’dekifabrika sahiplerine, mühendislerine eğitim veriyoruz ve onlarla el ele çalışıyoruz. Bilgiyi, parçaları, üretim sistemini biz sağlıyoruz. Ürün geliştirmesi için kaynakları da paylaşacağız. Kaynak paylaşımımız biraz farklı. Burada sahip olmadığımız imkanlardan bazılarını ise TUBITAK bize sağlıyor. TÜBITAK’ın mühendis gücü ve laboratuvarlarında ortak çalışma yürütüyoruz. Mühendis gücü, fiziki şartlara bizde bilgimizi ve kaynaklarımızı katıyoruz. İsveç Hükümeti, Çin Hükümeti ve şimdi de Türkiye ile ayaktayız ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için aynı vizyonu paylaşıyoruz. “