DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sebzeleri ne kadar sürede pişirmeliyim?

Sebzeleri ne kadar sürede pişirmeliyim?

Sebze pişirirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? En sağlıklı ve en lezzetli sebzeler nasıl pişirilebilir? İşte sebze pişirmenin püf noktaları…

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Birçok hastalık vücudun savunma mekanizmasının düşük olduğu dönemlerde kapımızı çalar. Kanserin gitgide yaygınlaştığı bu dönemlerde beslenmeye ve özellikle de taze sebze meyve tüketimine önem gitgide artmaktadır. Organik besine olan inançla beraber doğalı bulma meyve ve sebzeleri doğal halinde tüketme isteği toplumumuzda oluşmaktadır” dedi.“Vitamin ve mineraller vücutta enerji ihtiyacını karşılamasa da enerjinin kullanılmasında gerekli olup büyümeye yardımcıdırlar. Sinir ve sindirim sisteminin normal çalışması için yeterli miktarda öncelikli olarak besinlerden karşılanması gerekmektedir. Özellikle yaşamımızı sürdürmemiz için elzem olan vitamin ve mineraller vardır. Bunların en iyi kaynağı ise sebze ve meyvelerdir” diyen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Çiğ sebze ve meyveler içeriğindeki posaları sayesinde lifli beslenmeye en büyük katkıyı sağlamaktadır.Posalı beslenme kolesterolü düşürdüğü gibi kalp sağlığına da olumlu etkileri vardır. Sebze ve meyvelerin içeriğindeki lif kabızlık şikayeti olanlarda kabızlığı önleyici rol oynamaktadır. Bağırsak sorunu yaşayanlarda veya sıkıntılı dönemlerde sıklıkla yaşanan kabızlık için 1 kase salata veya taze doğranmış meyveler bu rahatsızlığı kısa sürede geçirebilir.Ayrıca içeriğinde bulunan karbonhidrat sayesinde; ana öğünlerdeki tüketilen salata ve sebze yemekleri ile ara öğünlerdeki meyveler tokluk sağlar ve kan şekerini düzenler. Bu sebeplerle vitamin ve mineralleri diyetimizde yeterli almak gerekmektedir” diye konuştu.

Sebze pişirmenin püf noktaları

  • Sebzeleri haşlayacak iseniz suyunu az ve kaynar koymalısınız.
  • Sebzelerin rengini kaybetmemesi için ise tuz ve limon suyu kullanabilirsiniz.
  • Pişme işleminden önce atılan tuz sebzedeki c vitamini kaybının önüne geçer.
  • Sebzelerin çabuk haşlanması için, karbonat, yemek sodası koymak doğru değildir.
  • Ispanak, semizotu gibi sebzeleri haşlarken su koymadan kendi buharında pişmesini sağlayın.
  • Sebzeler haşlandıktan sonra suyu ile çorba yapılabilir.
  • Sebzenin pişmesinin ardından en kısa zamanda tüketilmesi en sağlıklı olandır.
  • Sebzeleri pişerken sık sık karıştırmamak gereklidir.
  • Sebzeler pişmeden hemen önce parçalanmalı.
  • Sebzeler mümkün olduğunca el ile parçalayarak bölünmeli.
  • Kısık ateşte pişirilen sebze daha lezzetli olur.

Haberimizde verilen bilgilere yönelik önerileri denemeden önce bir hekime başvurarak herhangi bir alerjik durumunuzun olup olmadığını öğreniniz.