DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sıcak su torbaları nasıl kullanılır?

Sıcak su torbaları nasıl kullanılır?

Sıcak su torbası özellikle soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan ve birçok evin vazgeçilmez demirbaş eşyaları arasında yer almakta. Sıcak su torbalarını ısınmaktan adet sancısını hafifletmeye kadar birçok amaçla kullanmak mümkün. Pek çok kullanım alanı bulunan sıcak su torbaları herkes için faydalı mı? Kullanacağımız torbanın özellikleri neler olmalı? Sıcak su torbaları hangi amaçlarla kullanılabilir? sorularına cevaplar

Sıcak su torbası özellikle soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan ve birçok evin vazgeçilmez demirbaş eşyaları arasında yer almakta. Sıcak su torbalarını ısınmaktan adet sancısını hafifletmeye kadar birçok amaçla kullanmak mümkün. Pek çok kullanım alanı bulunan sıcak su torbaları herkes için faydalı mı? Kullanacağımız torbanın özellikleri neler olmalı? Sıcak su torbaları hangi amaçlarla kullanılabilir? sorularına cevaplar aradık.

Sıcak su torbası nasıl olmalı?

Sıcak su torbası alırken sağlam olmasına ve kokusuz plastikten üretilmiş olmasına dikkat edin. Torbanın özellikle ağız kısmından su sızdırmayacak yapıda olmasına özen gösterin. Torbayı deneyip alma imkanı varsa en garanti yöntem budur. Dikiş yeri olmayan torbalar sızdırmazlık yönüyle daha iyi olabilir.Önemli bir uyarıda bulunalım: Sıcak su torbası yerine kavanoz kullananlar oluyor. Bu durum çok ciddi yanıklara ve yaralanmalara yol açabilmektedir.Sıcak su torbaları sadece soğuk kış günleri dışında da kullanılıyor. Bunlar içinde dikkat edilmesi ve bilinçli hareket edilmesi gereken kullanım alanları da var:

Spor yaralanmaları ve fizik tedavi

Yaralanmaların ilk zamanlarında sıcak uygulanması ödemi artırdığı için tavsiye edilmez. Yaralanmanın üzerinden 48 saat geçtikten sonra eklemleri işler hale getirmek için sıcak su torbası kullanılması tavsiye ediliyor.

Nörolojik ve diyabetik hastalarda

Bu tip rahatsızlığı olanların el ve ayaklarında hissizlik oluşabildiğinden sıcak su, deri yanıklarına sebep olabilir. Bu yüzden sıcak su torba kullanımının doktor tavsiyesiyle yapılması daha yerinde olacaktır.

Ağrıyan bölgelerde

Vücudumuzun birçok bölgesindeki ağrıları dindirmek için sıcak su torbası kullanılabilir. Ancak ağrının çeşidini bilmeden sıcak uygulamak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer ağrı bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, sıcak su torbası enfeksiyonun artmasına ve vücuda daha hızla yayılmasına sebep olur. Mesela karın bölgesindeki ağrı eğer apandisitten kaynaklanıyorsa, buraya sıcak uygulamak apandistin büyümesine ve patlamasına yol açabiliyor.Sıcak su torbası özellikle adet dönemi(regl) ağrılarında karnın alt tarafına konduğunda rahatlama sağlar. Boynunuzda ağrı varsa sıcak su torbasını boynunuza koymanız iyi gelecektir. 

Sıcak Su Torbasının Diğer Kullanım Alanları

Rahat Uyumak İçin

Ayaklarınız sıcak olursa uykuya dalmanız daha kolay olur. Eğer çabuk uyuyamıyorsanız ayağınızın altına sıcak su torbası koymayı deneyebilirsiniz.

Isıtıcı

Soğuk günlerde yatağınıza yatmadan önce sıcak su torbasıyla yatağınızı ısıtıp daha rahat ve sıcak bir uyku çekebilirsiniz. Tüm gece boyunca torbanın yatakta durması sakıncalı olabilir. Torbanın kalitesiz olması, fazla doldurulması veya üstüne çıkılması gibi sebeplerden sıcak torbaları patlayıp çok ciddi yanık vakalarına sebep olabilmektedir.DekorasyonYumuşak kılıflı, birçok farklı renkte ve şekilde sıcak su torbası üretiliyor. Bunları yatak odası veya evinizin diğer ölümlerinde dekor amaçlı kullanabilirsiniz.

Kampta

Kamp yaparken çadırda ya da uyku tulumunda sıcak su torbasıyla ısınabilirsiniz.Bitki SulamaTorbadaki su soğuduktan sonra bununla çiçeklerinizi veya diğer bitkileriniz sulayabilirsiniz.

Soğuk Su Torbası

Bazı kramplar ve ağrılarda sıcak yerine soğuk kompres uygulamak gerekmektedir. Özellikle diz ağrılarında, bazı ameliyatlardan sonra soğuk kompres uygulanmaktadır. Böyle durumlarda sıcak su torbasını yarıya kadar su doldurup bir süre buzlukta bekletin ve ağrıyan yere uygulayın.