DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Siyasetin eli Almanya’da Türkçe derslerine de uzandı

Siyasetin eli Almanya’da Türkçe derslerine de uzandı

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesinden Almanya’da Türk öğrencilere verilen Türkçe dersleri de zarar görecek gibi görünüyor. Türkçe dersine gösterilen ilginin az ve bu derse karşı çıkan çevrelerin çok olması yetmiyormuş gibi şimdi de Türkiye’den gelen öğretmenlerin dersi nasıl vereceği sorusu anadili eğitimini zora sokuyor.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gerilimin dozunun giderek artmasının son kurbanı Türkçe dersleri oldu. Bu gerilim ve Türkiye’deki problemlerin Almanya’ya taşınması sebebiyle Türk çocuk ve gençlerinin aldığı Türkçe dersleri sorgulanır hale geldi. Tagesspiegel gazetesinde yer alan bir habere göre Alman milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve bilim insanları özellikle darbe girişiminden sonra sadece ‘rejime sadık’ öğretmenlerin çalışabildiğine inanıyor ve Almanya’da Türkçe dersi veren öğretmenlerin de zamanla bu öğretmenlerden oluşacağı endişesini taşıyor.

TÜRKÇE DERSLERİNİN ARTMASI ZATEN HOŞ KARŞILANMIYORDU

Almanya’da Türkçe dersi veren öğretmenlerin önemli bir kısmı Türkiye’den geliyor ve bu öğretmenlere ‘konsolosluk öğretmeni’ deniyor. Bu öğretmenler, Alman okullarında ders vermelerine karşın Alman milli eğitiminin denetimine tabi değil. Berlin gibi bazı büyük şehirlerde Türkçe eğitiminin tamamiyle bu öğretmenler tarafından verilmesi ve dersin verildiği okulların sayısının artması Türkçe dersine tümüyle karşı çıkanların sıkça başvurduğu bir bahane. Bugün konsolosluk öğretmenleri Berlin’de 150 okulda Türkçe dersi veriyor. Bu rakam, 2007 yılına göre yüzde 50 oranında bir artışa ekabül ediyor.

YENİ ÖĞRETMENLERİN SİYASİ PROPAGANDA YAPMASINDAN KORKULUYOR

Türk çocuklarının sadece Almanca öğrenmesi taraftarı olan çevreler bu kadar öğretmenin Alman kurumları tarafından denetlenememesini, öğretmenlerin çoğunun Almanca bilmemesini öne sürerek bu dersi yıpratmaya çalışıyor. Ancak bu öğretmenlerin bir yerde beş yıllığına çalışıyor olması Türkçe derslerinin yaygınaşması için çaba gösteren çevreleri de rahatsız ediyor. Birçok eğitimci, görevi dolan öğretmenlerin yerine ‘Erdoğan’a sadık’ öğretmenlerin yerleştirileceği endişesini taşıyor.

BOŞALAN KADROLAR ‘PROBLEMLİ ÖĞRETMENLER’LE DOLABİLİR

Örneğin Türk Toplumu yönetim kurulundan Safter Çınar, çocukların endoktrine edilebileceği uyarısında bulunuyor. Çınar, Türkiye’de onbinlerce öğretmenin işinden atıldığını ver yerlerine Erdoğan’a sadık güçlerin yerleştirildiğini ileri sürdü ve Almanya’ya da aynı ‘problemli öğretmenler’in gelebileceğini söyledi. Berlin’de okul psikoloğu olan Ali Uçar ise konsolosluğun verdiği Türkçe dersinin okulların yaptığı her şeyi boşa çıkardığını iddia ediyor.Berlinli politikacı Özcan Mutlu da (Yeşiller) bu derslerde siyasi propogandaya ve entegrasyonu engelemmeye yönelik söylemlere göz yumulmamasını istedi ve öğretmenlerin dikkatli bir şekilde mercek altına alınması çağrısında bulundu. Aynı şekilde SPD’li politikacı Joschka Langenbrick de net devlet kriterleri ve kalitenin denetimi yönünde talepte bulundu ve “Türk devletinin bu dersi çocukların siyasi endoktrinasyanu için kullanmasının nasıl engellenebileceği sorusunu sormalıyız” dedi.

HER İKİ ÜLKENİN EĞİTİM KURUMLARI KOMİSYON KURMALI

CDU okul uzmanı  Hildegard Bentele ise konsolosluk öğretmenlerinin etkisinin az olduğunu ancak yine de Baden-Würtemberg ve Bavyera’da olduğu gibi iki ülkeden yetkililerin yer aldığı bir komisyonda içeriğin görüşülmesinin yararlı olacağını dile getirdi. Bentele’ye göre bunun için eğitim idaresinin konuya ilgi duyması ve konuya hakim personel ayırması gerekiyor.Tagesspiegel’in iddiasına göre de derste aşırı muhafazakar, otoriter ve milliyetçi söylemlere yer verildiği için çocuğunu Türkçe dersinden alan anne-babalar var.