DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sürücüsüz Araç Kural Tanımıyor!

Sürücüsüz Araç Kural Tanımıyor!

Uber’in sürücüsüz araç teknoloji ABD yollarında test ediliyor. Geçtiğimiz günlerde sürücüsüz aracın yaptığı hatalar büyük tepkilere yol açtı.

Google Play ve iOS platformlarında geniş bir kitleye sahip olan ve kullanıcılara uygulama sayesinde şoförlük ve özel araç hizmetleri sunan Uber’in sürücüsüz araç teknolojisi ABD’de büyük tepkilere yol açıyor. Şimdilik ABD’de kullanımda olan Uber’in sürücüsüz otomobili trafik kurallarını çiğnemeye devam ediyor.Uber’in sürücüsüz aracı ABD’nin San Francisco kentinde görüntülendi. Görüntülerde içinde mühendisinin de olduğu görünen araç orta şeritte yoluna devam ederken, aynı şeritte durup sola dönüş için sinyal verdi. Orta şeritten sola dönüş yapan aracın trafik kurallarına göre sol şeritten dönüş yapması gerekiyor.

Kırmızı ışıkta geçti ruhsatlar iptal edildi

Sürücüsüz otomobil geçtiğimiz hafta yine San Francisco’da kırmızı ışıkta geçmiş ve büyük tepkilere yol açmıştı. Söz konusu ihlalin ardından Kaliforniya eyaleti Motorlu Araçlar Dairesi (DMV), Uber’in sürücüsüz araçlarının halka açık trafik alanlarından kaldırılmasını talep etmiş ve şirketin “sürücüsüz araç testi izni” alması gerektiğini bildirmiş ancak Uber, karar uymayacağını açıklamıştı.Uber’in karar uymayacağını açıklamasının ardından DMV, Kaliforniya eyaleti içinde şirketin tam 16 sürücüsüz aracının ruhsatlarını iptal ettiğini duyurdu. Şirket araçlarını trafiğe çıkartmak için “sürücüsüz araç testi izni” alması gerekiyor.Uzmanlar tarafından sık sık sürücüsü araç teknolojisinin gerekli testlerden geçmeden trafiğe açık alanlarda test edilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Bisiklet şeritlerini algılama sorunu

Uber’in geçtiğimiz hafta pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, trafikte testleri devam eden sürücüsüz otomobillerin bisiklet şeritlerini algılayamadığı ortaya çıkmıştı.

Dünyanın ilk sürücüsüz TIR teslimatını yapan firmayı satın aldı

Uber, Amerika’da Otto motor ve Budweiser şirketlerinin ortaklığında geliştirilen, Otto isimli şirketi satın almıştı. Otto dünyada bir ilke imza atmıştı. Sürücüsüz TIR, 193 kilometre yol gidip ilk teslimatını yaparak 50.000 kutu biranın teslimatını gerçekleştirmiş ve tarihe ‘kendi kendine gidebilen TIR’ olarak geçmişti.surucusuz-tir-2

Volvo ile sürücüsüz araç alanında dev anlaşma

Kısa süre önce Otto Şirketini satın alan Uber, Ağustos ayında da otomobil devi Volvo ile büyük bir anlaşma yapmıştı. 300 milyon dolar değerindeki anlaşma sonucunda şirket Volvo’nun XC90s model SUV aracından 100 adet alıp, sürücüsüz araç teknolojisiyle testlerde kullanacak.

Sürücüsüz araç teknoloji şoförler için kötü olacak

Son dönemde yaygınlaşan otomatik pilotlu araçlar hakkında Ekonomi uzmanları, firmalar için avantajlı olacağını, ancak teknolojinin yaygınlaşmasıyla geniş oranda işsizlik artacağının altını çiziyorlar. Bu görüşe göre ilerleyen dönemlerde bir çok TIR, Kamyon sürücüsü işsiz kalabilir.Ekonomi uzmanlarının görüşünü kabul etmeyen Otto firmasının kurucusu Lior Ron ise, bu teknolojinin sadece şirketler için değil, şoförler içinde yararlı olacağını söylüyor. Araç yoluna devam ederken, sürücü ‘yardımcı-pilot’ niteliğinde olacağını, böylece belirli saatlerde dinlenip kaza riskinin de minimuma ineceğini ifade ediyor.Daha önce TESLA’nın otomatik pilot aracı defalarca kazaya karışmış ve bir kaza ölümle sonuçlanmıştı.