DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tesettür mayo kararı iptal mi edildi?

Tesettür mayo kararı iptal mi edildi?

Fransa’nın Sisco kentinde bulunan plajlarda tesettürlü mayoya yasak getirilmişti. Bugün verilen kararda tesettür mayoya getirilen yasak iptal edildi.

Tesettür mayosuna yasak iptal edildi

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da plajlarda tesettür mayo giyilmesine karşı yasak getirilmiş, Sisco kentinde artık denize tesettür mayo ile girilemeyecekti.Daha sonra gerçekleşen gelişmelerde ise Danıştay’ın, yasak kararının, “temel hak ve özgürlüklere, inanç özgürlüğü ve kişisel haklara aykırı olduğuna” hükmettiği öğrenildi.Plajlarda kullanılan yüzme kıyafetlerinin kamu düzenine karşı olduğunu herhangi bir bulgu olmadığı kanısına varan Danıştay, belediye plajlarında böyle bir yasağın olmaması gerektiğine karar verdi.Verilen bu karar sonrasında Danıştay, ikinci kez yasak kararını iptal etti.

Fransa’da Tesettür Mayosuna yasak!

Fransa plajlarda tesettür mayo giyilmesine karşı yasağı onayladı. Sisco kentinde artık denize girerken tesettür mayo giyilmeyecek.Sisco sahilinde meydana gelen 5 kişinin yaralandığı kavganın ardından gündeme gelen tesettür mayo yasağına mahkemeden onay çıktı. Fakat belediye başkanı geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili yaptığı açıklamada yasağın gelmesine o olayın etken olmadığını ifade etmişti. Danıştay’ın Ağustos ayında verdiği  kararda  “yasağın ciddi ve açık olarak, yasadışı bir şekilde, temel hareket etme özgürlüklerini, inanç özgürlüğünü ve bireysel özgürlüğü ihlal ettiğine” yönelik bir ifadeye yer verilmiş, yasak askıya alınmıştı.TESETTÜR MAYO YASAĞINA ONAY!fransa-mayo-yasagiKorsika Adası’ndaki idari mahkeme, Sisco’da bulunan plajlara tesettürlü mayo ile girilme yasağına onay verdi. İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan itiraz başvurusuda mahkeme tarafından reddedildi.  Kararın onaylanmasındaki neden ise, “gerginliğe” atıfta bulunularak, “Yerel yöneticilerin kamu düzenini sağlamak adına” verildiği belirtildi.Fransa’da plajlarda tesettürün yasaklanmasından sonra polis ilk cezayı kesti. Cezanın gerekçesi ise plaja başörtüsü ile gelmek.Fransa’da 10 civarında belediyenin aldığı karar ile plajlarda tesettür mayo giyilmesi yasaklandı. Alınan bu kararın ardından ilk ceza kesildi. Bir kadının plaja başörtüsü ile gelmesinden dolayı ‘laikliğe aykırı’ davrandığı için ceza kesildi.

11 avro para cezası

fransa-plaj-yasakPlajlarda tesettürü yasak haline getiren Fransa’da ilk ceza Cannes-la-Bocca bulunan bir plajda kesildi. Toulouse’den Cannes’e tatil için gelen aile yaşadıkları olay ile şaşkına döndü. Başörtüsü ile plaja inen iki çocuk annesi Siham adlı kadın  “görgü kurallarına uymayan ve laikliğe aykırı bir kıyafetle halka açık bir alanda bulunduğu” gerekçesi ile 11 varo para cezasına çarptırıldı.Cannes’e tatil için gelen iki çocuk annesi Shiam yaklaşık 6 yıldır kapalı ve verilen bu cezanın ‘kabul edilemez’ olduğunu açıkladı. Genç kadın cezanın kesildiği gün plajda tesettür mayosu ile değil de başörtüsü ve normal kıyafetlerle oturduğu ifade etti. Siham, “Büyük ihtimalle plajdaki birisi polise ihbarda bulundu. Çünkü üç tane polis doğrudan benim yanıma gelerek Cannes Belediyesi tarafından alınan kararla ilgili uyarı yaptılar.” dedi. Bu cezaya itiraz eden kadın, polisin “Hiç olmazsa başörtünüzü bandana şeklinde yapın.” cevabıyla karşılaştı. Polis daha sonrasında plajdan ayrılmak istemeyen kadına “Plajdan ayrılmak istemiyor musunuz? O zaman size ceza yazacağız.” ifadelerini kullanmış.Polisin bu tavrının yanı sıra plajda bulunan vatandaşların da verdiği tepkiye şaşkınlığını “Plajda yalnızca üç-dört kişi yanıma destek için geldi. Geri kalan herkes polisi destekledi. ‘Burada işin yok, ülkene geri dön’ dediler.” şeklinde dile getirdi.