DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Uyumak için çocuğa uyku ilacı vermek ölümle sonuçlanabilir

Uyumak için çocuğa uyku ilacı vermek ölümle sonuçlanabilir

Küçük yaştaki çocuk için zor olan yolu seçmek ve gündelik hayatını değiştirmek birçok anne için kabus. Bu yüzden uykusundan feragat etmemek adına çocuğuna uyku ilacı veren annelerin sayısı çığ gibi büyüyor. Bebekler için hayati tehlike anlamına gelen bu gelişme tıp dünyasını ürkütüyor. Almanya’da uyuyabilmek için küçük yaştaki çocuklarını uyku ilacı ile teskin eden annelerin sayısı

Küçük yaştaki çocuk için zor olan yolu seçmek ve gündelik hayatını değiştirmek birçok anne için kabus. Bu yüzden uykusundan feragat etmemek adına çocuğuna uyku ilacı veren annelerin sayısı çığ gibi büyüyor. Bebekler için hayati tehlike anlamına gelen bu gelişme tıp dünyasını ürkütüyor.

Almanya’da uyuyabilmek için küçük yaştaki çocuklarını uyku ilacı ile teskin eden annelerin sayısı giderek artıyor. Doktorlara göre bebeklerde solunumun durmasına kadar tehlikeli sonuçlara sebep olan bu ilaçların yaygınlaşmasını ürkütücü bir gelişme olarak değerlendiriyor.Aslında birçok anne bunu isteyerek yapmıyor. Çoğu anne uykusuz kalmaya alışık değil ve sekiz saatlik kesintisiz uyku olmadan yapamayacağına kendini inandırmış ve bu yüzden çocuğuna uyku ilacı vermeyi son çare olarak görüyor.

UYKU İLACI BAĞIMLILIK YAPIYOR, KARACİĞER VE BÖBREĞE ZARAR VERİYOR

Bavyera Sağlık Bakanlığının açıklamasına bakılırsa bu gibi düşünceler sadece bahane. Bakanlığın tahminine göre bu tehlikeli gidişata bir an evvel bir son vermek gerekiyor. Eyaletin sağlık bakanı Melanie Huml (CSU), küçük yaştaki çocukların hayati tehlikeye sokan bu ilaçlar hakkında aileleri uyarıyor. Huml, bu gibi ilaçların çocukları psikolojik olarak bağımlı yaptığı gibi karaciğer ve böbrek gibi iç organlarına da zarar verdiğini dile getiriyor.Çocuk ve Genç Hasta Doktorları Birliği de (BVKJ) bakanın açıklamalarını doğruluyor. Birliğin sözcüsü Hermann Josef Kahl’e göre bu ilaçlar dozajı düşürülerek verilseler dahi solunumun durmasına yol açabiliyorlar. Alman Çocuk ve Gençlik Tıbbı Cemiyeti de (DGKJ) yıllar önce çocuklara uyku ilacı verilmemesi için uyarıda bulunmuştu.

REÇETESİZ SAYILAN UYKU İLAÇLARI DA TEHLİKELİ

Her iki kuruluşun da çocuğuna uyku ilacı veren ailelerin sayısına ilişkin somut bilgisi yok. Aynı şekilde Federal İlaç ve Tıp Ürünleri Dairesi’nin (BfArM) elindeki bilgiler de oldukça az.Bununla birlikte bu ilaçların ne derece yaygınlaştığını doktor reçetelerinden anlamak mümkün. Bu yüzden BVKJ sözcüsü Kahl, doktorlara tepki gösteriyor ve “Doktor olsam böyle bir ilacı yazarken karnıma ağrılar girerdi” diyor. Kahl, bebeklerin yüzde 90 ila 95’inin sağlıklı olduğunu, sadece uyku ritimlerinin farklılık gösterdiğini hatırlatıyor. Kahl’i rahatsız eden bir diğer sorun ise doktor reçetesine gerek kalmadan satın alınabilen uyku ilaçları. Kahl, çocuğu teskin etmek için uyku ilacı yerine Ortaçağ’daki gibi akşamları bir kaşık içki verilmesi yönündeki tavsiyeyi de doğru bulmuyor ve her ikisinden de kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

UYKU İLACI YERİNE AKRABALARDAN YARDIM ALIN

Peki çözüm nedir? Kahl, modern dünyada pek de kolay olmayan bir alternatifin altını çiziyor ve şöyle diyor: “Çocukların değil, anne-babanın uykuya ihtiyacı var. Anneler bitkinliklerinden kurtulmalı. Tavsiyemiz akraba ve yakınlarını çocuk bakımına acımasızca dahil etmeleri.” Rahatından vazgeçmemek için küçük yaştaki çocuğunu bile uyutan annelerin akrabaları bu derece hayatına sokmak isteyeceğini düşünmek ise şimdilik epey zor.