DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yeni AB Bakanı Çelik: “AB Yegane Seçenek Değil”

Yeni AB Bakanı Çelik: “AB Yegane Seçenek Değil”

Volkan Bozkır’dan görevi devralan yeni Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik yaptığı açıklamada AB’nin Türkiye için yegane seçenek olmadığını söyledi.
Görevi Volkan Bozkır’dan devralan Çelik törende yaptığı açıklamada, AB’nin “terörle mücadeledeki çifte standartlarına” son vermesi gerektiğini belirtti.

 

Türiye-AB ilişkileri ile ilgili olarak “Kuşkusuz bu ilişki eşit bir ilişkidir” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye için AB perspektifi çok önemlidir ama yegâne seçenek değildir. Bu ilişkinin sayın bakanımızın döneminde olduğu gibi standartlarını yükselterek, devlet politikasının gereğini yerini getirmeye çalışacağız. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

Volkan Bozkır ise Türkiye’nin hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu vurguladı, üyelik sürecinin ortak çıkarlar olduğunda devam edeceğini söyledi.

 

Bozkır, “Şu anda Türkiye-AB ilişkilerinin kritik bir noktasında bulunuyoruz. Bunun öğretmen-öğrenci ilişkisi değil, amir memur ilişkisi değil; eşitler arasında herkesin birbirine saygı duyayarak bu çıkarın ne anlama geldiğini bilerek hareket etmesi mecburiyeti vardır” dedi.

 

Eski AB Bakanı, birliğin son dönemde Türkiye’ye karşı haksızlıklar yaptığını, Türkiye’nin üyelik sürecinin ilerletilmesinin yararlı olduğunu görmesi gerektiğini kaydetti.

 

Erdoğan: İkide bir kriter dayatmasınlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada AB’den, vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması konularında Türkiye’ye sürekli kriter dayatmamasını istemişti.

 

Erdoğan, “Bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye” dedi.

 

AB’den “lütuf değil dürüstlük” beklediklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmemesi halinde, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik yasaların da TBMM’den geçmeyeceğini söylemişti.

 

Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013’te Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın Haziran ayında uygulanmaya başlaması öngörülüyor.

 

Anlaşma uyarınca bu tarihten itibaren AB ülkelerine Türkiye’den gitmiş yasadışı göçmenler, kendi ülkelerine iade edilmek üzere Türkiye’ye gönderilecek.

 

AB, Schengen bölgesinde vize muafiyeti tanımayı öngördüğü ülkelerle önce bu anlaşmayı imzalıyor.

 

Anlaşma’nın yürürlüğe girmesiyle ve belirlenen diğer koşullarla birlikte vize muafiyeti süreci ilerliyor.