DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yeni Atanan Sözleşmeli Öğretmenlere 642 Saatlik Eğitim Programı

Yeni Atanan Sözleşmeli Öğretmenlere 642 Saatlik Eğitim Programı

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, 10 Ekim 2016’da ataması yapılan 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin yetiştirilmesi sürecine ilişkin bilgi verdi. Sözleşmeli atanan aday öğretmenlerin eğitimine yönelik yetiştirme programının detayları belirlendi. Ataması yapılan 18 bin 506 sözleşmeli öğretmen, toplam 642 saatlik eğitim programına alınacak. Aktekin, geçen yıl şubat ayında atanan 30 bin aday öğretmenin ilk

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, 10 Ekim 2016’da ataması yapılan 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin yetiştirilmesi sürecine ilişkin bilgi verdi. Sözleşmeli atanan aday öğretmenlerin eğitimine yönelik yetiştirme programının detayları belirlendi. Ataması yapılan 18 bin 506 sözleşmeli öğretmen, toplam 642 saatlik eğitim programına alınacak. Aktekin, geçen yıl şubat ayında atanan 30 bin aday öğretmenin ilk kez 6 ay süresince yetiştirme programına alındığını hatırlattı. Bu süreçte aday öğretmenlerin derse girmeden danışman eşliğinde sınıf içi, sınıf ve okul dışı faaliyetlere ve seminerlere katıldıklarını anlattı. Aktekin, yetiştirme programı kapsamında, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelere giden adaylara da temel düzeyde eğitimlerin verildiğini dile getirdi.

Yeni atanan sözleşmeli öğretmenlerin adaylık süreci farklı olacak

 Aktekin, öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla 20 bin yeni kadro ayrıldığını, bu öğretmenlerin de yeni uygulama kapsamında KPSS´nin yanında mülakat sistemiyle atandığını ifade etti. Aktekin, getirilen “sözleşmeli” modelde, öğretmenlerin 4 yıl sözleşmeli, 2 yıl da kadrolu çalıştıktan sonra tayin isteyebileceğinin belirtti. Öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni ataması yapılan sözleşmeli öğretmenlerin “aday öğretmen yetiştirme süreci” ni atandıkları okulda yürütmelerine ve derslere girmelerine karar verildiğini bildiren Aktekin, “Yetiştirme programı kapsamında, öğretmenlerimiz günde 8 saat görevde olacak, ders ve diğer görevleri dışındaki sürede adaylık eğitimiyle ilgili faaliyetlerini sürdürecek. Aday öğretmenler, 384 saat okul ve sınıf içi, 90 saat okul dışı faaliyet, 168 saat hizmet içi eğitim faaliyetleri olmak üzere toplam 642 saatlik eğitimden geçecekler.” dedi.Yetiştirme sürecinin “eğitim kurumu yöneticisi” ve “danışman” tarafından adaya verilecek çalışma doğrultusunda gerçekleştirileceğini belirten Aktekin, “Danışmanlık sistemi bu modelde biraz farklı işleyecek: Daha önceki sistemde, adaylarımız tamamen danışman öğretmenlerinin sınıfında gözlem ve uygulama yaparak süreci geçiriyorlardı. Şimdi ise sözleşmeli öğretmenlerimizin kendi sınıfları olacak, danışman öğretmenler belli aralıklarla aday öğretmenlerimizin derslerinde gözlem yapacaklar. Dolayısıyla danışmanlık devam edecek, ancak aday öğretmenin kendi sınıfında.” diye konuştu.

Öğretmenler ders bitince okuldan ayrılmayacaklar

 semih-aktekinAktekin: “Normalde öğretmenlerimiz dersi olmadığında okuldan ayrılıyor. Sözleşmeli öğretmenlerimiz ise ders dışı zamanlarda da yetiştirme sürecindeki faaliyetlere katılacak. Yani toplamda öğretmenimiz, günde 8 saat, okulda ders verme ya da izleme ya da okul dışında bir faaliyete katılarak geçirecek.Dersi bittikten sonra örneğin danışman öğretmenin dersine girecek, sınıf içi veya okul içi gözlem yapacak. Danışman öğretmeni dışında başka branşlardaki öğretmenlerin de derslerine girecek. Örneğin, fizik öğretmeni adayımız, kendi dersi dışındaki zamanda, bir müzik ya da tarih öğretmeninin dersine de girebilecek. Burada amaç, sınıf yönetimi, iletişim becerileri, öğretim yöntemleri gibi konularda tecrübe kazanmalarını sağlamak.” dedi. 

Okul dışı faaliyetlere katılacaklar

 Aday öğretmenlerin haftada 4 saat hafta içi ya da hafta sonu uygun görülen günlerde okul dışı faaliyetlere de katılacakları belirtildi.  Aktekin, aday öğretmenlerin bu etkinlikler kapsamında, şehrin tarihsel, kültürel, sosyal ve coğrafi özelliklerini tanımasını, müzeleri, kütüphaneleri gezmesini ve tarihsel ve kültürel mekanları eğitim amaçlı nasıl kullanabileceğini araştırmasını isteyeceklerini söyledi. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelere giden adaylara bu dillere yönelik temel düzeyde eğitimler de verilecek.Aktekin, bu yıl ayrıca aday öğretmenlere yönelik “Türkiye´de Demokrasi Serüveni ve 15 Temmuz süreci ” konulu seminerlerin de verileceğini söyledi.