DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Araba kullanmak yeni yılda neden daha pahalı olacak?

Araba kullanmak yeni yılda neden daha pahalı olacak?

Almanya’da bu yıl araba kullanmak pahalı. Ehliyet sınavları ve araç muayenelerine getirilen zamların yanı sıra trafik kurallarını ihlal edenlere verilen cezalara da zam geldi. Asıl pahalılığın ise benzin fiyatların artması ile geleceği öngörülüyor.

Araba sürmek bu yıldan itibaren daha pahalı ve daha çok kurala bağlı. Otomobil Kulübü ‘Mobil in Deutschland’ın sürücüler için en önemli değişiklikleri derledi. Bu değişikliklerin başında ehliyet sınavı ve araç muayene ücretinin artmasının yanı sıra trafik kurallarını ihlal edenlere kesilen cezaların arttırılması da yer alıyor.

EHLİYET İMTİHANLARI ARTIK DAHA PAHALI

Ehliyet sahibi olmak, yeni yıl ile birlikte daha masraflı olacak. Örneğin teori imtihanına girmek bundan böyle 11 Euro yerine 11,90 Euro. Bilgisayar başında yapılan ve artik mutat hale gelen imtihan için ise 10,60 Euro ödenmesi gerekiyor. Otomobil ehliyeti almak isteyenlerin direksiyon sınavı için vermeleri gereken miktar 91,50 Euro. Motosiklet için verilmesi gereken direksiyon sınavı ise 121,38 Euro’ya çıkarıldı.

ARABA MUAYENE ÜCRETİ ESKİSİ GİBİ PAHALI

Araç muayene ücretinde de adamakıllı bir zam planlanıyor. Yeni düzenlemeye göre araba muayenesi 35 Euro’dan 54,86 Euro’ya çıkıyor. Bu zammın sebebi ise emisyon ölçümleri. Araç kontrol cihazı ile yapılan kontroller yeterince güvenilir olmadığı için emisyon ölçümleri artık yine egzozdan yapılacak. Bu da masrafların daha çok olacağı anlamına geliyor.

DİREKSİYON BAŞINDA CEP TELEFONU KULLANANA AF YOK

Direksiyonda telefon kullanılmasının yasak olması yeni bir durum değil. Ancak yakalananların ödediği miktarda bir yenilik söz konusu. Bu yıldan itibaren direksiyon başında cep telefonu ile yakalananlar 60 Euro yerine 100 Euro ceza ödeyecekler. Dieksiyn başındayken bablet bilgisayar, E-kitap okuyucu ve video gözlüğü bulundurmak da bundan böyle aynı şekilde yasak.

PETROLÜN LİTRESİ YİNE 1 EURO’YU GEÇECEK

Benzin fiyatları da 2017 yılında tekrar artacak gibi görünüyor. Petrol zengini ülkeler,araba sürücülerine uygun fiyatlarla yakıt alabildikleri bir yıl yaşattıktan sonra petrol üretim miktarının düşürülmesi konusunda tekrar anlaşmaya vardılar. Araç sahipleri bunun ilk sonuçlarını 2016’nın son günlerinde zaten hissettiler. ‘Mobi in Deutschland’a göre benzinin litresinin 1 Euro’dan az oluğu günlerin bitmesine az kaldı.

BİSİKLET SÜRÜCÜLERİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİN UYDUĞU TRAFİK LAMBALARINA UYACAK

Bugüne kadar bisiklet sürücüleri için yayaların uyması gereken trafik lambaları geçerliydi. 2017’den itibaren bisiklet sürücüleri araçların uyduğu lambalara uymak zorunda. Bu araba sürücüleri için de şu anlama geliyor: Yayalar için kırmızı ışık yansa bile sola ve sağa dönerken dikkatli olmak gerekiyor. Yaya olmasa bile bisikletli olabilir. Bisiklet yollarında ise bisikletlilere özel lambalar geçerliliğini koruyor.

AMBULANS YOLU ARTIK FARKLI ŞEKİLDE AÇILACAK

Otobanlarda veya yerleşim merkezi dışında kalan ve her iki yön için en az iki şeridi olan yollarda artık şu kural geçerli: Araçlar yürüme temposunda seyreder etmez veya durur durmaz dışarıdaki sol şerit ile hemen yanındaki şerit arasında ambulans yolu açmak gerekecek. Üç veya daha çok şeritli yollarda sol şeritteki araçlar sola diğer bütün şeritlerdekiler ise sağa kayarak yol açacak. Bu zamana kadar dört şeritli yollarda yolun ortasında bir alan açılıyordu.

YERLEŞİM BÖLGESİ DAHİLİNDEKİ YOLLARDA AZAMİ HIZ SAATTE 50 KM

Yerleşim bölgesi dahilindeki yollarda azami hız olarak saatte 50 km’lik bir hız limiti var. Bu limit, örneğin bir kazanın vuku bulduğu bir yerde 30 km’ye düşürülebiliyor. Ancak ana ulaşım yollarında hızın 30’a indirilmesi kolay olmamıştı. Artık okullar, anaokulları ve huzurevleri ana ulaşım yolunun önünde bulunsalar dahi 30 km’lik hızla seyredilmesini talep eden levhaları dikebilecekler.

YABANCI ÜLKELERDEKİ PARA CEZALARI ARTIK ARTIYOR

Araba ile Hollanda veya İtalya’ya yolculuk edenler bu ülke sınırları dahilinde trafik kurallarını çiğnedikleri takdirde bu yıldan itibaren daha fazla para cezası ödeyecekler. Örneğin araçta cep telefonunu tutmadan konuşmayı sağlayan bir sistem yoksa ve telefon bu sistem olmadan kullanılıyorsa İtalyan polisi 650 Euro’ya kadar para cezası kesebildiği gibi iki aya kadar ehliyete el koyabiliyor. İkinci ceza aynı zamanda İtalya’da araç kullanmayı da yasaklamış oluyor. Bu şekilde direksiyon başında yakalananların cep telefonuna bile el konabiliyor. Paris’te ise 1997 yılından evvel üretilen otomobillerle şehrin otoban çemberi dahilinde yolculuk etmek yasak. Bu yasağı delenlerin de para cezası ödemesi gerekiyor.