DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yeşil zeytin çorbası tarifi

Yeşil zeytin çorbası tarifi

Zeytin yeşiliyle siyahıyla çoğumuz tarafından sevilen ve kahvaltı sofralarımızda da her daim yerini alan gıdalardandır. Zeytini tabii ki de kahvaltılık olarak biliyoruz. Belki de bu tarifteki şeklini daha önce hiç duymadınız. Bu yazımızda yiyenlere şifa, duyup merak edenlere ilham ve ferahlık versin diye sizler için zeytin çorbasını araştırdık. İçinizi ısıtacak çorbalar arsında yerini alması dileklerimle

Zeytin yeşiliyle siyahıyla çoğumuz tarafından sevilen ve kahvaltı sofralarımızda da her daim yerini alan gıdalardandır. Zeytini tabii ki de kahvaltılık olarak biliyoruz. Belki de bu tarifteki şeklini daha önce hiç duymadınız. Bu yazımızda yiyenlere şifa, duyup merak edenlere ilham ve ferahlık versin diye sizler için zeytin çorbasını araştırdık. İçinizi ısıtacak çorbalar arsında yerini alması dileklerimle şimdiden afiyet olsun diyorum. Bu arada sağlığınız için bol zeytin bol zeytinyağı tüketin lütfen.

Zeytin Çorbası Malzemeleri:  

  • 1 kase buğday yarması (orta irilikte olacak)  
  • 3 kaşık kadar tarhana
  • 2 kase yoğurt
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • Bol zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 kase acısı gitmiş ve çekirdeği çıkarılmış taze yeşil zeytin
  • Yeterince su ve tuz

Zeytin Çorbası Yapılışı:

Çorbada kullanacağımız yeşil zeytinler dalından toplandıktan sonra öncelikle çekirdekleri çıkarılır ve acı suyunun çıkması için tatlı su içinde bekletilir. Her gün çıkan acı su dökülüp yerine tatlı su konur. Bu işlem en az bir hafta devam eder. Bir haftanın sonunda da zeytinler doğranarak zeytin çorbasına konacak hale getirilir.

  1. İnce ince doğranan kuru soğanlar orta boy tencerede bol zeytinyağında yakmadan pembeleşene kadar kavrulur.
  2. Soğanların üzerine bol su ile birlikte buğday yarması koyulur. Kaynarken de ara sıra karıştırılır.
  3. Çorba iyice kaynamaya başlayınca tuz ilave edilir. Kaynama süresi yaklaşık bir saate yakın sürer. Daha sonra ayrı bir kapta yoğurt ve tarhana iyice karıştırılır. Ilıştırıp alıştırmak için kaynayan çorbadan bir kepçe alınıp bu karışıma hızlı hızlı karıştırarak ilave edilir. Sulandırılan karışımda yavaşça kaynayan çorbaya ilave edilir ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
  4. Acısı ve çekirdekleri çıkarılarak hazırlanmış yeşil zeytinler yuvarlak yuvarlak halkalar halinde doğranır. (Zeytinler çekirdeği çıkarılıp doğranmadan bütün de kullanılabilir.) Doğranan zeytinler bolca zeytinyağı ile harmanlanır. Bu aşamada zeytinler ve zeytinyağının içine bol kuru nane ve fazla acı olmayan ya da tatlı kırmızı pul biber konur ve iyice karıştırılır.

Kaynamakta olan çorbaya bu karışım ilave edilerek hazırlama işlemi tamamlanır. Arzuya göre yerken karabiber ve başka baharatlar da eklenebilir.