DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yılın Aldatıcı Ambalajı seçiliyor; oy vermeyi unutmayın!

Yılın Aldatıcı Ambalajı seçiliyor; oy vermeyi unutmayın!

Hamburg Tüketicileri Koruma Merkezi, Yılın Aldatıcı Ambalajı için oylama başlattı. Oylama aslında her ay yapılıyor ve her yılın sonunda da 12 ürün içinden beşi aday seçiliyor. Daha sonra tüketiciler bu adaylardan birini seçerek ifşa ediyor. Oylamaya siz de katılıp tüketiciyi aldatan üreticilere gözdağı verebilirsiniz.

Dikkatli tüketiciler ürünlere gelen zammı hemen fark edebiliyor ve daha uygun fiyata satılan ürünlere yönlenebiliyor. Bunu bilen üretici firmalar ürünü buna rağmen zamlı satmak istediklerinde farklı yollara başvuruyorlar ve bu hileleri dikkatli her tüketicinin fark etmesi kolay değil.Üretici firmaların ürünü daha pahalıya satmak için en çok şu yola başvuruyor: Aynı fiyata sat ama daha az sat!Hamburg Tüketicileri Koruma Merkezi, bu hilelerin önüne geçmek için her yıl ‘Yılın Aldatıcı Ambalajı’nı bulmak için oylama gerçekleştirmek suretiyle üretici firmalar üzerinde baskı kuruyor.Merkez, çarşamba günü ifşa edilmesini uygun gördüğü beş ürünü aday gösterdi. Tüketiciler 22 Ocak’a kadar bu adaylar arasında Yılın Aldatıcı Ürünü olarak en hileli ürünü seçecek. Oy kullanmak için şu linkteki formu doldurmak gerekiyor:

Danone’nin ‘Evian’ marka maden suyu

TÜKETİCİLER SUYA MI KANACAK ŞİŞENİN ŞIKLIĞINA MI

Bu su artık aynık kaynaktan üretilmesine rağmen neredeyse yüzde 50 oranında zamlandı. Sudaki tek değişiklik daha şık bir plastik şişe içinde satılması. Bu şıklık Danone için artı bir masrafa sebep olmuyor. Plastik şişe günümüzde artık günah sayılan bir ambalaj ürünü ve şişeler boşaldıktan sonra zaten geri verildiği için şıklığın tüketiciye hiçbir faydası yok. Ancak Danone sudan çok şıklığa kananların olduğundan emin olmalı ki böyle bir yönteme başvurmuş. Bu hileye kanmak istemeyenler oyunu ‘Evian’dan yana kullanabilir.Lorenz Bahlsen Snack-Wordl’dun ‘Crunchips’ marka cipsleri:

PAKETİN BOYU AYNI GRAMAJI DÜŞÜK

Bu patates cipleri artık 200 gramlık paketler yerine 175 gramlık paketlerde satılıyor. Fiyatta ise güya düşüş yok. Ancak gramajın düşürülmesini hesaba kattığımızda görüyoruz ki ürün yüzde 15 zamla satılıyor. Aldatmaca ise pakete bakınca gramajın düştüğünü anlamanın zor olması. Paketin ne büyüklüğüne ne de dizaynına dokunulmuş. Değişikliği anlamak için üzerindeki ağırlık bilgisine bakmak gerekiyor. Bu ise çoğunlukla evde farkediliyor veya hiç farkedilmiyor.Nestlé’nin ‘Choco Crossies’ marka çikolatalı mısır gevreği:

BİR YILDA ÜÇ GRAMAJ DÜŞÜKLÜĞÜ İLE GİZLİ ZAM ŞAMPİYONU

Nestlé bu ürünün gramajını bir yıl içinde üç kez düşürdü. 200 gram olan ürün önce 180 grama, ardından 160 grama, en son da 150 grama düşürüldü. Hatta zaman zaman ürünün fiyatına zam bile yapıldı. Bu yüzden zammın bazı dönemlerde yüzde 56’ya kadar çıktığı hesap edildi. Bu boyutta bir zam Yılın Aldatıcı Ambalajı olmak için tek başına yeterli bir sebep.Mars’ın ‘Miracoli’ marka  makarna sosu:

MÜŞTERİ AYNI FİYATA DAHA AZ ÜRÜN İSTEMİŞ (!)

Miracoli makarna soslarının satıldığı kavanozlarda artık dört yerine üç porsiyonluk sos var. Bu da aslında ürünün fiyatının yüzde 33 oranında yükseltildiğini gösteriyor. Üreticinin gramaj düşüklüğü ile ilgili gerekçesi ise evlere şenlik: Mars bu değişiklikle müşterilerinin arzusuna göre hareket ediyor!Mondelez’in ‘Milka-Weihnachtsmann’ marka çikolatası:

YILIN ALDATICI AMBALAJI BÖYLE OLUR: NOEL BABA NASIL KİLO VERDİ?

Milka geride bıraktığımız noelde de Noel Baba görünümlü çikolataları piyasaya sürdü. Fakat bu kez raflarda boy gösteren Noel Baba’nın hayli kilo vermiş bir hali vardı. Bu noelde ağırlığının yüzde 23’ünü kaybeden Noel Baba’nın fiyatı ise büyük ihtimalle şahsına hürmeten aynı kalmak şöyle dursun yüzde 20 daha fazla tuttu.

İşte aday ürünler: