DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yüksek elektrik faturası sizi de çarpmasın!

Yüksek elektrik faturası sizi de çarpmasın!

Isıtma, soğutma, aydınlanma ve evde kullandığımız aletlerde olmazsa olmazımızdır elektrik. En küçük elektrik kesintisinde bile hayatımız durma noktasına gelir. Hayatımızın ayrılmaz parçası olan elektrik ev giderleri içerinde hatırı sayılır bir paya sahip. Elektrik faturası bazen can sıkıcı olabiliyor. Günlük işlerde dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntıyla elektrik faturası düşürülebilir. ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE ENERJİ TASARRUFU YÖNTEMLERİ Buzdolabı:

Isıtma, soğutma, aydınlanma ve evde kullandığımız aletlerde olmazsa olmazımızdır elektrik. En küçük elektrik kesintisinde bile hayatımız durma noktasına gelir. Hayatımızın ayrılmaz parçası olan elektrik ev giderleri içerinde hatırı sayılır bir paya sahip. Elektrik faturası bazen can sıkıcı olabiliyor. Günlük işlerde dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntıyla elektrik faturası düşürülebilir.

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE ENERJİ TASARRUFU YÖNTEMLERİ

Buzdolabı: Buzdolabının etrafında ısı kaynağı olmamalı ve aksamında mümkün olduğu kadar toz birikmemeli. Ayrıca dolabınızın bakıma ihtiyacı varsa bu şekilde soğutmaya çalışırken daha fazla enerji harcar.Klimalar: Serinlemek amacıyla klima kullanacaksanız mekanı ölçün ve ihtiyaçtan büyük klima kullanmayın. Ayrıca cam filmi, perde ve cam önlerinde tente takılması sıcak yalıtımı yaparak klimaya destek olur.Fırınlar: Fırınlar aşırı derecede elektrik harcamaktadır bu yüzden zorunlu olmadıkça fırınla ön ısıtma yapmayın yaparsanız da 10 dakikayı geçmeyin. Çamaşır makineleri: Çamaşır makinesi sadece yıkama için değil suyu ısıtmak içinde enerji harcar. Zorunlu olmadıkça yüksek sıcaklıkta yıkama yapılmamalı. Ayrıca yüksek ısıda yıkamak kumaşları yıpratarak başka bir masrafa daha yol açar.Bulaşık makineleri: Bulaşık makinesi tam dolunca çalıştırılmalı. Su sıcaklığı 55 dereceyi geçirilmemeye çalışılmalı. Yaz aylarında makinenin ısınmasının önüne geçmek için yıkamalar sabah erken veya gece yapılmalı. Makinenin etrafında boşluk bırakılması da makinenin ısınması engelleyerek tasarruf sağlar.Elektrikli süpürge: Elektrikli süpürgenin toz torbasını sık aralıklarla boşaltmak emiş gücünü ve süpürgeden alınan verimi artırarak enerji tasarrufu sağlar.Saç kurutma makineleri: Boyutu küçük olsa da saç kurutma makinelerinin enerji sarfiyatı fazladır. 60 watt kapasiteli bir lambanın 3 saatte harcadığı enerjiyi saç kurutma makinesi 10 dakikada harcar. Bu yüzden saç kurutma makinesini az kullanmaya çalışın.fisi-cikarinTelevizyonlar: Televizyonun ekranı büyüdükçe enerji sarfiyatı artar. Ayrıca televizyon kumandadan kapatıldığında elektrik harcamaya devam eder, fişini çekmek sarfiyatı durdurmak için kesin çözümdür.

AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU YÖNTEMLERİ

  • Akkor lambalar, flüoresan lambalardan %80 daha fazla enerji harcar. Sadece ampul değiştirerek %80 aydınlatma tasarrufu yapabilirsiniz. Eğer ampullerin hepsini tek seferde değiştiremiyorsanız patladıkça yenilerini flüoresan lamba ile değiştirebilirsiniz.
  • Aile üyeleri enerji kullanımı konusunda uyarılarak bilinçlendirilmeli. Odadan çıkarken lambayı kapatmayı evde yaşayan herkes alışkanlık edinmeli.isigi-kapat
  • Oda dizaynları gün ışığından en fazla istifade edecek şekilde yapılmalı. Çalışma masaları ve sandalyeleri cama yakın konarak ışıktan faydalanılmalı.
  • Dekorasyonda kullanılan eşyalar ve mekana uygulanan boyalarda açık renk tercih edilmeli. Açık renk, ışığı yansıttığı için ortam daha aydınlık durur, ışığa ihtiyaç azalır.
  • Dış kapılarda kullanılan reflektör lambalar halojen lambalarla değiştirilmeli.
  • Lambaların temizliği ve bakımı iyi yapılmalı. Bilindiği gibi üzerinde toz biriken lambanın ışık verimi düşecektir.
  • Işığa çok ihtiyaç olan yerlerde çok sayıda küçük lamba yerine yüksek güçte tek lamba kullanmak daha fazla aydınlatma sağlar.
  • Abajur kullanıyorsanız açık renk ve şeffaf gölgelikli olanları tercih edin. Dekoratif amaçlı olanlar ışığı istemediğiniz taraflara yönlendirebilir.
  • Harekete duyarlı sensörler, zamanlayıcılar veya fotoselli aydınlatma seçeneklerinden yararlanın. Açık unutulduğu için fazladan yanan lambalar yüzünden elektrik faturası kabarabilmektedir.