DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
500 bin Euro hazır; Berlin’de İslam İlahiyatı açılıyor

500 bin Euro hazır; Berlin’de İslam İlahiyatı açılıyor

Berlin eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti tarafından kurulan yeni koalisyon hükümeti Humboldt Üniversitesi’ne (HU) bir İslam İlahiyatı bölümü açmak istiyor. Hükümet bunun için önümüzdeki on gün içinde bir kurucu müdür atayacak. Bölümün açılması için gerekli olan 500 bin Euro hazır. İslam İlahiyatı bölümü 2018 yılında hizmete açılacak.Müslüman ilahiyatçıların hangi öğrenim dalına

Berlin eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti tarafından kurulan yeni koalisyon hükümeti Humboldt Üniversitesi’ne (HU) bir İslam İlahiyatı bölümü açmak istiyor. Hükümet bunun için önümüzdeki on gün içinde bir kurucu müdür atayacak. Bölümün açılması için gerekli olan 500 bin Euro hazır. İslam İlahiyatı bölümü 2018 yılında hizmete açılacak.Müslüman ilahiyatçıların hangi öğrenim dalına ait olacakları ise henüz belli değil. Felsefe Fakültesi ocak ayında bir strateji planı hazırlamış ve söz konusu ilahiyatçıların tarihçiler, filozofların ve kütüphane  bilimcileri ile araştırma yapmasını istediğini duyurmuştu. Ancak Müslümanlar Felsefe Fakültesi’nde din karşıtı önyargılarla karşılaşma kaygısını taşıyor ve daha ziyade Protestan İlahiyatı’na bağlı olmak istiyor. Bu şekilde ABD’deki gibi Müslüman, Hıristiyan ve Musevi ilahiyatçılarla birlikte araştırma yapılması amaçlanıyor. Bu bu zamana kadar Almanya’da denenmemiş bir durum.

PROTESTAN İLAHİYATI’NDA ÖĞRENCİ SAYISININ AZ OLMASI ENDİŞELENDİRİYOR

Protestan İlahiyatı’ndaki üniversite öğrencisi sayısının demografik dönüşüm ve toplumun sekülerleşmesi sebebiyle azaldığı biliniyor. Bu yüzden İslam İlahiyatı’nın Protestan İlahiyatı’na bağlanmasını büyük hata olarak görenler var. Dekan Christoph Markschies de bunu bir hata olarak görüyor ve herkesin birbirinden farklı olmadığı bir yerde çokdinli karışık bir fakültenin anlamsız olduğunu düşünüyor. Dekana göe 11 profesörü olan Protestan Kilisesi’nde Berlin’de kurumsal olarak daha az varlık gösteren dinlerin ilahiyatları ile aynı seviyede görülmemesi gerekiyor.

DEKAN, İSLAM İLAHİYATI’NIN FELSEFE FAKÜLTESİNE BAĞLI OLMASINDAN YANA

Markschies’in bir diğer kaygısı ie İslam İlahiyatı’nın yerleşmesi için gerekli olan akademik personelin çok az olması. Akademik personelin İslami teşkilatlarla olan işbirliğinin zor olduğunu diğer eyaletlerdeki örneklerden bildiklerii ifade eden dekan, İslam İlahiyatı’nın Felsefe Fakültesi’ne bağlı olması gerektiği görüşünü savunuyor. Hükümet ortakları ise her iki çözüme de sıcak bakıyor.