DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB Vize Serbestisi Konusunda Geri Adım Attı

AB Vize Serbestisi Konusunda Geri Adım Attı

AB Komisyonu vize serbestisi konusunda yaptığı açıklamada ‘Türkiye’nin terörle mücadele konusunda yasada değişiklik yapmadığı sürece anlaşma sonlanamaz’ dedi.

AB, vize serbestisi için Türkiye’den, yasalarındaki ‘terör tanımı’nı değiştirmesini istiyor. AB’nin vurgu yaptığı kritik nokta, temel özgürlükler. Türkiye ise AB’yi ‘halden anlamamak’la eleştiriyor, teröre karşı yoğun bir mücadele verilirken terörle ilgili tanım değişikliğine sıcak bakmıyor.Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye yönelik vize serbestisi tavsiye kararının ardından, AB ile Türkiye arasında, terörizmin tanımıyla ilgili kriter konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor. AB’nin geçen hafta açıkladığı raporunda, Türkiye’nin, terörizmle ilgili mevzuat ve uygulamalarını AB standartlarıyla uyumlulaştırması, yasalarındaki terör tanımını 13 Haziran 2002 tarihli ve 2002/475/JHA numaralı ‘Çerçeve Kararı’yla uyumlu hale getirmesi istendi. Aynı raporda, “terörle mücadele edilirken ifade ve basın özgürlüğünün kısıtlanamayacağını” öngören 2008 tarihli ‘Çerçeve Kararı’na uyum gösterilmesi de talep edildi.

ANKARA’NIN ENDİŞELERİ

Türkiye, dört bir yandan IŞİD, PKK, DHKP-C gibi terör örgütlerinin saldırısı altındayken, AB’nin Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik istemesine karşı çıkıyor. Ankara’nın, terörizm tanımının değiştirilmesine yönelik endişeleri ise şöyle:AB, Türkiye’deki terör tanımı nedeniyle, vize muafiyeti devreye girdiğinde Türkiye’den siyasi iltica talebinin artacağını iddia ediyor. Türkiye ise terörün tanımı nedeniyle iltica talebinde bulunan Türk vatandaşı olmadığına dikkat çekiyor.AB, Türkiye’nin terörist olarak tanıdığı örgütlere iltimaslı davranıyor. PKK’nın Avrupa Parlamentosu’nun yanında çadır kurmasına ve radyotelevizyon yayını yapmasına izin verilmesi örnek gösteriliyor.Türkiye, teröre karşı bu kadar yoğun bir mücadele verirken, terörle ilgili tanım değişikliğine gitmenin kesinlikle doğru olmadığını düşünüyor.Terör ve terörist tanımının AB kararlarında daha sınırlı olması, Türkiye’yi rahatsız ediyor.AB ile Türkiye’nin, terör örgütleri listesi konusunda tam bir uzlaşısı yok.ab-komisyonu-ndan-turkiye

ERDOĞAN SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB ‘Vize için Terörle Mücadele Yasası’nı değiştireceksiniz’ diyor. Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git” diyerek AB’ye tepki göstermişti. AB Bakanı Volkan Bozkır da “Terör tanımını değiştirmeyiz. Konuşa konuşa ikna edeceğiz” demişti.

‘VİZENİN KALKMASI PAHASINA KANUNDAN VAZGEÇMEYİZ’

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, “Türkiye’de terörle mücadele kanunundaki bir değişikliği kabul etmek mümkün değildir. 450’nin üzerinde şehit verdiğimiz bir ortamda çok ciddi terör operasyonlarının sürdüğü bir ortamda terörle mücadele kanununun siyaseten Türkiye’de ele alınması mümkün değildir.” diye konuştu. Bozkır ayrıca terörle mücadele yasasından değişikliğin vize serbestisi anlaşmasının bir parçası olmadığını savundu. Bakan Bozkır, anlaşmayla ilgili ‘kritik bir tablo ile karşı karşıya’ olunduğunu ifade ederek, “Şayet AB ile anlaşmanın unsurlarından birinde aksama olursa tüm tablonun değerlendirilmesi durumu ortaya çıkabilir. Hiçbir temasımızda gündeme getirilmeyen Terörle Mücadele Yasası’nın sürece dahil edilmesi, durumu kritik bir noktaya getirdi. Vizenin kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu’nda bir değişikliği yapmayacağız” dedi.