DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman Welt gazetesinde Türk ordusu ile ilgili ağır iddia

Alman Welt gazetesinde Türk ordusu ile ilgili ağır iddia

Alman Welt gazetesinde Türk ordusu ile ilgili ağır iddia

Batılı ülkeler Türkiye’nin her geçen gün AB rotasından uzaklaşarak farklı eksenlere kayma eğilimi gösterdiğini düşünüyor. Bu düşünce, bir NATO ülkesi olarak güçlü bir müttefik olan Türkiye’ye dair endişeleri güçlendiriyor. Bunun bir sonucu olarak Türkiye’yi tekrar kazanmanın veya kaybetmenin ne anlama geldiği sıkça tartışılıyor.Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt son olarak Türk ordusunun Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki başarısını gündeme taşıdı. Gazetenin ‘Askeri Tarih’ adlı dergiden yola çıkarak hazırladığı habere göre NATO Türkiye’nin 1974’teki harekatta gösterdiği askeri performans o kadar düşükmüş ki, ilk aşamada durma noktasına gelen askeri müdahale Brüksel’İ alarma geçirmiş.

RUMLAR BÜTÜN EKSİKLİKLERİNE RAĞMEN BÜYÜK DİRENÇ KAYDETMİŞ

Dergideki makaleyi kaleme alan tarihçi Stefan Maximilian Brenner. Brenner, adaya 19 Temmuz tarihinde 1200 Türk asker ve 60 M-47 tankının vardığını, uçakların Rum güçlerini bombalamaya başladığını ancak ilerlemenin kısa sürede durduğunu söylüyor. Tarihçiye göre Rumlar, hafif silahlara ve birkaç eskimiş Sovyet yapımı T-34 tanklarına sahip olmalarına rağmen şiddetli bir direnç gösterdiler ve Türk askerleriyle Lefkoşa caddelerinde kanlı bir çatışmaya girdiler. Rumlar ancak Türk asker sayısının 6 bine çıkması ve Yunanistan’dan asker yardımı gelmeyince savunmaya geçtiler ve zamanla gerilemeye başladılar.

TÜRK ORDUSUNUN ARAÇLARI BAKIMSIZ YOLLARDA KALDI

Brenner, Türk ordusundaki performans düşüklüğünü şu sebeplere bağlıyor: Öncelikle vakit bulamadan harekata sevkedilen askerler hazırlıklı değildi. Ordu, yakıt ihtiyacını karşılamak için Güneydoğu’da sivillerin yakıtına el koyuyor, birçok askeri araç Anadolu’nun bakımsız yollarına saplanıp kalıyor, eskimiş demiryolları sebebiyle askeri taşımacılık hizmetleri akim kalıyordu. Hava kuvvetleri ise Libya’nın yardımı sayesinde harekara hazır hale gelebilmişti.Brenner’in anlattığına göre askeri kayıpların artması ordunun moralini düşürüyor, hele hele kara, hava ve deniz kuvvetleri arasındaki eksik ve etkin koordinasyonun azlığı endişeleri büsbütün arttırıyordu. Brenner buna sebep olarak da Türk subaylarındaki eğitim yetersizliğini ve harp tecrübesi eksikliğini gösteriyor.

NATO TÜRKİYE’NİN PERFORMANSI KARŞISINDA BÜYÜK ŞOK YAŞADI

Endişe sadece Türkiye’de değil, NATO’nun ana karargahı Brüksel’de de kendini hissettiriyordu. Brüksel, harekat esnasında Türk ordusunun savaş gücünün ve lojistiğinin ciddi bir durum söz konusu olduğunda Varşova Paktı’nın mekanize, yüksek mobilize gücü olan ve hava ve kara güçleri açısından daha fazla personele sahip olan birlikleri karşısında yetersiz kalacağını gördü.Durumu değiştiren ise ABD ve NATO’nun baskısıyla duyurulan ve üç hafta süren ateşkes oldu. Yunanistan’ın Rumlara yardıma koşması planı suya düşünce ve Türk ordusu asker sayısını 32 bine çıkarınca harekattaki denge değişti.