DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya, AB’li göçmenler için çocuk parası kararını verdi

Almanya, AB’li göçmenler için çocuk parası kararını verdi

Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (CDU), Almanya’da yaşayan Avrupa Birliği vatandaşlarına verilen çocuk parasının bariz biçimde azaltılmasını istiyor. Schäuble bu şekilde çocuk parası istismarının önüne geçmeyi amaçlıyor.Halihazırdaki kanunlara göre Almanya’da yaşayan diğer AB ülkesi vatandaşları Almanya’da kaldıkları süre boyunca çocukları memleketlerinde olsa da çocuk parası alabiliyorlar. Bakanın hazırladığı yeni düzenlemeye göre bu kişiler artık

Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (CDU), Almanya’da yaşayan Avrupa Birliği vatandaşlarına verilen çocuk parasının bariz biçimde azaltılmasını istiyor. Schäuble bu şekilde çocuk parası istismarının önüne geçmeyi amaçlıyor.Halihazırdaki kanunlara göre Almanya’da yaşayan diğer AB ülkesi vatandaşları Almanya’da kaldıkları süre boyunca çocukları memleketlerinde olsa da çocuk parası alabiliyorlar. Bakanın hazırladığı yeni düzenlemeye göre bu kişiler artık Alman Çocuk Parası mevzuatına göre para almayacak. Tasarı halindeki kanun çıkarıldığında çocuk parasının miktarı çocuğun yaşadığı ülkedeki gerçek geçim giderlerine göre ayarlanacak.

ÇOCUK PARASI YARI YARIYA DÜŞECEK

Böylelikle örneğin Almanya’da yaşayan bir Polonyalı Polonya’da yaşayan çocuğu için çocuk parasının hemen hemen yarısını alabilecek.  Bu da bu aylık 192 Euro yerine 96 Euro anlamına geliyor. Aynı durum Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’da yaşayan çocuklar için de geçerli.Ancak uygulamanın hayata geçirilebilmesi için Avrupa Hukuku’nda da bazı değişikliklerin olması gerekiyor. AB Komisyonu ise aralık ayında Avrupa Hukuku’ndaki bir değişiklik önerisini geri çevirmişti. Bu yüzden Federal Hükümet, Brüksel’in inisiyatif alması için hamlelerde bulunuyor. Şayet bu başarılırsa her yıl 159 milyon Euro tutarında bir tasarruf mümkün olacak.

FEDERAL EKONOMİ BAKANI İLE FEDERAL SOSYAL İŞLER BAKANINDAN DESTEK

Federal Ekonomi Bakanı ve SPD lideri Sigmar Gabriel de çocuk parasının ilgili ülkedeki fiyat seviyesine göre ayarlanmasından yana tavır koymuştu. Gabriel, kaçak göçmen getiren mafya gruplarının karanlık işlerine dikkat çekmişti. Gabriel’in anlattığına göre bunlar şehirlerde virane konutları satın alıp AB vatandaşlarına, özellikle de Rumen ve Bulgarlara kiralıyor ve Almanya’ya gitmeyen çocukların parasına el koyuyor. Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles de yasa tasarısını savunuyor.

SOL PARTİ’YE GÖRE YARI YARIYA ÇOCUK PARASI SAĞ POPÜLİST BİR POLİTİKA

Sol Parti ise tasarıyı eleştiriyor. Partinin grup başkan vekili Jan Korte, Almanya’nın bu konuda tek başına hareket etmesini doğru bulmuyor ve uygulamayı her yönüyle sağ popülism ve atmosfer oluşturma gayreti olarak değerlendiriyor. Korte’ye göre Almanya’da yaşayan ve vergi ödeyen herkesin çocuğun nerede yaşadığından bağımsız olarak vergide kolaylık hakkına sahip olduğu gibi çocuk parası ve doktora gitme hakkına da sahip olduğunu dile getirdi.Federal Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya bir başka AB ülkesinde yaşayan 184 bin 655 çocuk için çocuk parası ödüyor. Bu çocukların 86 bin 987’si Polonya’da, 15 bin 3102’u Romanya’da, 11 bin 865’i Hırvatistan’da, 5 bin 555’i ise Bulgaristan’da yaşıyor. Şu an Almanya ilk iki çocuk için ayda 192, üçüncü çocuk için 198 ve dördüncü çocuktan itibaren her bir çocuk için 223 Euro ödüyor. Düzenleme geldiğinde bu miktarlar yarıya düşecek.

BAŞVURUDAN ÖNCESİ İÇİN HAK EDİLEN ÇOCUK PARASI SÜRESİ DE DÜŞECEK

Düzenlemedeki bir diğer önemli değişiklik ise dilekçenin verilmesinden önceki zamanlar için tahakkuk eden çocuk parası. Halihazırdaki kanuna göre başvuruda bulunanlar başvurudan önceki dört yıla kadar varan bir süre için de çocuk parası alabiliyor. Yeni düzenleme ile bu altı aya kadar düşürülecek.Almanya, Türkiye’de yaşayan çocukların anne-babalarına ise çocuk parası ödemiyor.