DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya Anayasa Mahkemesi ırkçı parti NPD ile ilgili kararını verdi

Almanya Anayasa Mahkemesi ırkçı parti NPD ile ilgili kararını verdi

Federal Anayasa Mahkemesi, ırkçı parti NPD’nin yasaklanması ile ilgili davayı reddetti. Anayasa Mahkemesine göre NPD, anayasa ve demokrasi karşıtı bir parti ve amacı da otoriter bir düzen kurmak. Ancak bu düzeni kuracak güçten yoksun olduğu için kapatılmasına gerek yok, bunun yerine devlet desteği alması engellenebilir.  Almanya’nın ırkçı partisi NPD’nin yasaklanması yönündeki hukuki çaba birkez daha

Federal Anayasa Mahkemesi, ırkçı parti NPD’nin yasaklanması ile ilgili davayı reddetti. Anayasa Mahkemesine göre NPD, anayasa ve demokrasi karşıtı bir parti ve amacı da otoriter bir düzen kurmak. Ancak bu düzeni kuracak güçten yoksun olduğu için kapatılmasına gerek yok, bunun yerine devlet desteği alması engellenebilir.

 Almanya’nın ırkçı partisi NPD’nin yasaklanması yönündeki hukuki çaba birkez daha başarısızlıkla sonuçlandı. Federal Konsey’in (Bundesrat) aşırı sağcı partiyi kapatma girişimi bu kez de Federal Anayasa Mahkemesinden geri döndü. Mahkeme, NPD’nin demokrasiyi tehlikeye sokacak kadar önemli bulmayarak davayı reddetti.Federal Anayasa Mahkemesi, ilgili kararında, NPD’yi anayasa karşıtı olarak nitelendirdi ve Nazi ideolojisi ile de akraba bir zihniyet taşıdığını kabul etti. Ancak buna rağmen Alman demokrasisini devirecek bir potansiyele sahip olmadığına hükmetti.

NPD, OTORİTER BİR DEVLETİN PEŞİNDE AMA BAŞARILI OLAMAZ

Hakimlere göre NPD, var olan özgürlükçü demokratik düzeni ortadan kaldırmaya yönelik bir siyasi konsepte sahip ve anayasal düzeninin yerine etnik bazda tanımlanan bir halk birliğini amaçlayan otoriter bir milli devlet inşa etmek istiyor. Parti, insan onurunu hiçe saydığı için demokrasi prensibiyle bağdaşmıyor. Bu yolda da planlı ve yeterli yoğunlukta bir çalışma ile amaçlarının peşinden koşuyor.Bununla birlikte hakimler, bütün bu uğraşların başarıya götürecek kadar önemli olduğuna dair ipucu bulunmadığını düşünüyor.

DEVLET DESTEĞİNDEN MAHRUM KALMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİLEBİLİR

Mahkemenin başkanı Andreas Voßkuhle, sonucun bazılarına şaşırtıcı gelebileceğini, ancak parti kapatma gibi bir dünya görüşünün de bulunamayacağını dile getirdi. Voßkuhle kapatma önerisinin yerine devletin partiyi finanse etmesine son vermesine ilişkin başvuruda bulunulabileceğine değindi. Anayasa Mahkemesi başkanına göre buna da Anayasa Mahkemesi değil, kanun koyucular karar verebilir.Alman eyaletleri 2012 yılının aralık ayında NPD’ye karşı Federal Hükümet’in ve Federal Meclis’in katılımı olmadan bir yasaklama girişiminde bulunmaya karar vermiş ve Federal Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Eyaletlerin içişleri bakanları gerekçelerinde bu partinin anayasa düşmanı ve tehlikeli olduğunu, halkın içinde korku pompaladığını dile getirmiş ve bunu kanıtlayan çok sayıda belge sunmuştu.

ÖNCEKİ BAŞVURULAR DA REDDEDİLMİŞTİ

Federal Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında yapılan bir yasaklama başvurusunu da reddetmişti. Ancak mahkeme o zaman gerekçe olarak NPD’nin yönetim kadrolarındaki muhbirlerin varlığını göstermişti. O zamaki yasaklama talebi Federal Hükümet, Federal Meclis ve Federal Konsey’den gelmişti.Gelinen nokta açısından bakıldığında bu üç merci NPD gelecekte güçlendiği takdirde başvurursa kapatma söz konusu olabilir. Federal Almanya’da iki kez parti kapatılmış. Bu yasaklardan ilki 1952 yılında Sosyalist İmparatorluk Partisi’ne (SRP) yönelik olmuş. Kapatılan ikinci parti ise 1957 yılında Almanya Komünist Partisi (KPD) olmuş. Almanya’da bir partinin kapatılmasına sadece Federal Anayasa Mahkemesi karar verebiliyor.1964 yılında kurulan NPD’nin Almanya çapında 5 bin 200 üyesi var. NPD’nin kalesi olarak bilinen yer ise başta Saksonya olmak üzere Doğu Almanya. Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas geçen yıl ölüm tehdidi almış ve tehdidi yapanların NPD seçmenleri olabileceğini söylemişti.