DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya aydınlık gecelerini mumla arıyor

Almanya aydınlık gecelerini mumla arıyor

Almanya dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alsa da bu ülkenin de fakirleri var. Alman toplumunun yüzde 16’sı fakirlik çekiyor ve bu fakirliğin yansımaları birbirinden çok farklı. Ancak fakirliğin göze en çok çarpan yüzünü elektriği kesilmiş evlerde görmek mümkün. Bu ülkede yüzbinlerce insan aydınlık için elekrik lambası yerine mum kullanıyor.Sebebi ise bu insanların elektrik parasını

Almanya dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alsa da bu ülkenin de fakirleri var. Alman toplumunun yüzde 16’sı fakirlik çekiyor ve bu fakirliğin yansımaları birbirinden çok farklı. Ancak fakirliğin göze en çok çarpan yüzünü elektriği kesilmiş evlerde görmek mümkün. Bu ülkede yüzbinlerce insan aydınlık için elekrik lambası yerine mum kullanıyor.Sebebi ise bu insanların elektrik parasını ödeyememesi. Yenilenebilir enerjiye geçen Almanya’da elektrik fiyatları hayli yüksek. Bunun bir sonucu olarak en son 331 bin insanın elektriği kesilmiş. Elektrik kesme ihtarlarının sayısı 6,2 milyonu buluyor. İhtarlarda istenen miktar ise ortalama olarak 119 Euro olarak hesaplanmış. Aynı durum gaz parasını ödeyemeyenlerde de görülüyor. 2015 yılında 44 bin hanenin gazı kesilmiş.

AYDINLIK İHTİYACI HARTZ 4 ALANLARDA HAD SAFHADA

Bu durumdan en çok sosyal yardım Hartz 4 ile geçinenler mağdur oluyor. Tüketiciler Merkezi Enerji Raportörü Hans Weinreuter’in anlattığına göre sosyal yardımla geçinenler artan elektrik fiyatları karşısında çaresiz. Bu insanların elektrik tedarik eden şirkete 100 Euro borçları olduğu takdirde hemen elektrik kesme ihtarı aldıklarını ifade eden uzman, 409 Euro ile geçinmek zorunda olan insanlar için bu ihtardan kurtulmanın kolay olmadığına dikkat çekiyor.

ELEKTRİKSİZ YEMEK, ÇAMAŞIR, DUŞ ALMA, EV ÖDEVİ YAPMA BÜYÜK PROBLEM

Weinreuter bu insanlara borçlarını taksit taksit ödemek için kayıtlı oldukları şirkete başvuruda bulunmayı tavsiye ediyor. Şirketleri de bazı insanların evlerinde soğukta tutulması gereken ilaçlarının olabileceğini hatırlatarak insafa davet ediyor. Elektriği kesilen evlerde aydınlık dışında yemek yapmaktan, çamaşır yıkamaya, duş almaya kadar birçok alandaki temel ihtiyaç tehlikeye giriyor. En büyük mağdurlar ise bütün bu ihtiyaçların yanı sıra mum ışığında ev ödevi yapması gereken çocuklar. Aydınlık ihtiyacı en çok bu alanda hissediliyor.Elektrik parasını bile ödeyemeyen insanların telefon, televizyon, araba ve yılda hiç olmazsa bir hafta izin yapmasını beklemek ise hayal ve bunu yaşamak zorunda olan yüzbinlerce insan var.

TASARRUF ETMESİNİ BİLENLER YILDA 300 İLA 800 EURO ARASINDA DAHA AZ ÖDÜYOR

AB tanımına göre maddi yoksulluk en az dört temel ihtiyacın karşılanamaması halinde ortaya çıkıyor. 2015 yılında işsizlerin yüzde 30,1’i bu duruma düşmüş. Bunu engellemek için bazı projeler de yok değil. Stromspar-Check bunlardan biri. Bu proje kapsamında yetiştirilen tasarruf yardımcıları mağdurların evine geliyor, elektrik, su ve kalorifer faturalarını inceliyor, buzdolabının ne kadar enerji harcadığını hesap ediyor ve hane için yeni ve etkili bir ödeme modeli geliştiriyor. Bu model sayesinde bir hanenin yıllık tasarrufu 300 ila 800 Euro arasında değişebiliyor.