DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya Soykırımı kabul etti! Özür dileyecek

Almanya Soykırımı kabul etti! Özür dileyecek

Almanlar, Herero ve Nama katliamının ‘soykırım’ olarak nitelenmesinin ardından Namibya’dan özür dilemeye hazırlanıyor.\r\n\r\n

Afrika Talanı sırasında günümüzdeki Namibya’da 1904-1907 yılları arasında Almanlar tarafından Herero ve Nama halklarına yönelik katliamların, Alman hükümetinin resmi belgesinde soykırım olarak nitelendi.Alman hükümetinin, Namibya’da kurban sayısının 100 bini aştığı tahmin edilen katliamın soykırım olarak kabul etmesi üzerine resmen Namibya’dan özür dilemeye hazırlandığı belirtildi.

JOACHİM ÖZÜR DİLEYECEK

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya adına Namibya’dan özür dileme görevini üstlenmeyi kabul ettiği öne sürüldü.Alman hükümetinin böylelikle ilk kez Herero ve Namalara yönelik katliam için resmi belgede ‘soykırım’ ifadesini kullandığına dikkat çekildi.ARCHIV - Der Präsidentschaftskandidat von SPD und Grünen, Joachim Gauck, steht am Mittwoch (30.06.2010) auf der Besuchertribüne während der Wahl des Bundespräsidenten durch die Bundesversammlung in Berlin. Die FDP-Spitze hat sich einstimmig für den SPD-Favoriten Joachim Gauck als Kandidaten für das Bundespräsidentenamt ausgesprochen. Das beschloss das FDP-Präsidium nach Informationen der Deutschen Presse-Agentur am Sonntag. Die Union wird anders als ihr Koalitionspartner FDP den SPD-Favoriten Gauck nicht als Bundespräsidentenkandidaten akzeptieren, wie die dpa aus Unionskreisen erfuhr. Foto: Hannibal dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen katliam nedeniyle iki ülke arasındaki sorunun Alman Dışişleri tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl sonuna kadar görüşmelerin tamamlanması bekleniyor.Açıklamada “soykırım ifadesinin kullanılmasının Almanya açısından hukuki sonuçlara yol açmayacağı” görüşü vurgulandı.Almanya-Namibya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla “Alman-Namibya Gelecek Vakfı” adıyla bir vakıf kurmaya hazırlandıklarını aktarırken, başka projelere de imza atılması bekleniyor.

“TAZMİNAT YOK”

Sosyal Demokrat Parti SPD’nin dış politika sözcüsü Niels Annen, Almanya’nın politik sorumluluğu kabul edeceğini, ancak soykırımda hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödemeyeceğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Herero ve Nama Soykırımı Nedir?

Günümüzde adı Namibya olan bölge 1884-1915 yılları arasında dönemin Alman Güneybatı Afrikası’na dahildi. erli Bantu halklarından Hererolara’ın ve Hotanto halklarından Namalar’ların 1904’te başlattığı ayaklanmada 100’ün üzerinde Alman’ın ölmesi üzerine General Lothar von Trotha, “Hererolar’ın yok edilmesi” emrini vermişti. Bunun üzerine 90 bin yerli Alman askeri tarafından, onlara da aynı şekilde davranarak 65,000 Herero’yu (toplam nüfuslarının %80) ve 10,000 Nama’yı (toplam nüfuslarının %50) yok ettiler.Almanya’nın Afrika’daki sömürge yönetimi 9 Temmuz 1915’te sona ermişti.Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert, Namibya’da işlenen suçları geçen yıl “soykırım” olarak nitelemişti.Namibya’da gerçekleşen bu olayları 20 yy.’da gerçekleştirilen ilk soykırım hareketi olarak değerlendirmiştir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni soykırımı kararını eleştirirken Almanya’ya, ‘bir kez daha söylüyorum. Önce holokost ve Namibya’daki 100 bin kişinin ölümüyle hesaplaş. Siz, Türkiye’yi Ermeni soykırımı ile suçlayabilecek en son ülkesiniz’ demişti.