DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da en garantili meslek İslam Din Dersi öğretmenliği

Almanya’da en garantili meslek İslam Din Dersi öğretmenliği

Almanya’da İslam Din Dersi öğretmenliğinin geleceği!

Almanya’da İslam Din Dersi öğretmeni ihtiyacı had safhada. 3 bin ila 5 bin İslam Din Dersi öğretmeni ihtiyacı olan ülkede okul müdürleri artık öğretmenlik okuyan üniversite öğrencilerine istihdam teklifinde bulunuyor. Bu haliyle İslam Din Dersi öğretmenliği Almanya’da geleceği en garantili meslekler arasında geliyor.

Almanya’da İslam Din Dersi öğretmenlerine olan ihtiyaç o kadar büyük ki, okul müdürleri artık öğretmenlik okuyan üniversite öğrencilerine bile iş teklifinde bulunuyor. Münster Üniversitesi İslam İlahiyatı Bölümü Başkanı Mouhanad Khorchide, okullarda staj yapan 30 master öğrencisinden yarısının okul müdürlerinden teklif aldığını söyledi. Okulların başlangıçta İslam Din Dersi’ne ilişkin korku ve sorularının olduğunu hatırlatan Khorchide, din dersi öğretmenliği okuyan üniversite öğrencileri ile kurulan temaslar sayesinde tereddütlerin ortadan kalkığını söyledi.

KUZEY REN-VESTFALYA’DA 2 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Khorchide’nin anlatttığına göre Almanya çapında 3 bin ila 5 bin arasında İslam Din Dersi öğretmenine ihtiyaç var. İhtiyacın en çok hissedildiği eyalet ise Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti. Bu eyalette ihtiyacın karşılanması için 2 bin İslam Din Dersi öğretmeninin hali hazırda işe başlaması gerekiyor.

İSLAM DİN DERSİ ÖĞRETMENLİĞİ OKUMAK İSTEYEN DE ÇOK

Eyalette 1,5 milyon Müslüman yaşıyor ve Müslüman öğrencilerin sayısı da 349 bin. Münster’deki İslam İlahiyatı bölümü öğrencilerinin yüzde 60’ı öğretmen olmak istiyor, bu bölümde okuyup din dersi öğretmeni olmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Ancak buna rağmen ihtiyaç karşılanacak gibi görünmüyor.

İSLAM İLAHİYATI OKUYANLAR İMAM OLMAK İSTEMİYOR

Bir diğer problem ise en az öğretmen kadar imam ihtiyacının da had safhada olması. Khorchide’nin anlattığına göre İslam ilahiyatı okuyanların çok azı imamlığı hayallerinin mesleiği olarak görüyor. Bu yüzden İslami teşkilatlarla bir araya gelerek bu konuyu görüşmek isteyen bölüm başkanı, din dersi öğretmenlerinin de imam olarak istihdam edilebileceği yönünde görüş bildiriyor.

YETİŞMİŞ İMAM İHTİYACI DAHA DA ARTABİLİR

İslami teşkilatların Khorchide’nin önerisine nasıl bakacağı belli değil. Bölüm başkanı, İslam akidesi açısından birçok İslami teşkilat tarafından takdir görmüyor. Ne var ki, DİTİB’de suların bir türlü durulmaması sebebiyle Almanya’da yetişmiş imam talebi daha da artacak gibi görünüyor.