DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da ilk referandum anketi sonuçlandı

Almanya’da ilk referandum anketi sonuçlandı

Almanya’daki Türklerin referandumda ne yönde oy vereceğine dair ilk kez bir anket yapıldı. Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın araştırmasına göre referandum günü evet diyecek olanların oranı hayır diyenlerden açık ara önde. 1360 SEÇMENİN YÜZDE 55’İNDEN FAZLASI EVET DİYOR TAVAK bu araştırmayı; Berlin, Münih, Köln, Frankfurt, Essen, Stuttgart, Hannover ve Duisburg şehirlerinde yaşayan 1360

Almanya’daki Türklerin referandumda ne yönde oy vereceğine dair ilk kez bir anket yapıldı. Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın araştırmasına göre referandum günü evet diyecek olanların oranı hayır diyenlerden açık ara önde.

1360 SEÇMENİN YÜZDE 55’İNDEN FAZLASI EVET DİYOR

TAVAK bu araştırmayı; Berlin, Münih, Köln, Frankfurt, Essen, Stuttgart, Hannover ve Duisburg şehirlerinde yaşayan 1360 seçmen üzerinde gerçekleştirdi.

Çıkan sonuca göre Almanyalı seçmen Türklerin yüzde 55,4’ü evet, yüzde 44,6’sı ise hayır taraftarı. TAVAK Başkanı Faruk Şen’e göre seçim günü bu oran yüzde 67’nin üzerine çıkacak.

REFERANDUM ANKETİ HOLLANDA KRİZİNDEN ÖNCE GERÇEKLEŞTİ

Anket 6 ila 9 Mart günleri arasında gerçekleştirilmiş ve başka bazı sonuçları da ortaya çıkarmış. Örneğin Almanyalı Türkler’in yüzde 78,2’si Almanya’nın Türkiye politikasını olumsuz bulyor. Türkiye’nin Almanya politikasını olumlu bulanlar ise yüzde 55,8 ile ifade ediliyor.

1 MİLYON 400 BİN SEÇMEN VAR

Almanyalı Türkler bu referandum için 1 milyon 400 bin seçmen çıkaracak. TAVAK, 1 Kasım seçimlerinde de Almanyalı Türklerle ilgili anket düzenlemiş ve bu ankette AK Parti yüzde 59,7, HDP yüzde 15,9, CHP yüzde 14,8, MHP ise yüzde 7,5 oranında oy almıştı.

MHP GİDEREK KAN KAYBEDİYOR

Şen’e göre Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki Türk seçmenlerde büyük bir AK Parti eğilimi var.  Buna karşılık 1980 ve 1990’lı yılların Avrupa’da yükselen partisi olan MHP’ye eğilim büyük ölçüde azalmış. Şen, Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan son gerginliğin de evet oylarına etki edeceğinden yola çıkıyor. Sebebi ise Avrupalı Türklerin bu olaydan sonra dayanışma içine girip toplu olarak evet diyecek olmaları.