DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’dan seçim lokalleri için şartlı izin

Almanya’dan seçim lokalleri için şartlı izin

Almanya’da Federal Hükümet, Anayasa referandumuna katılmak için gerekli olan izni verdi. Bu izin sayesinde 27 Mart ila 9 Nisan arasında 13 seçim lokalleri açık ve evet veya hayır oyu vermek mümkün olacak. Söz konusu seçim lokalleri; Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Münster, Karlsruhe, Hamburg ve Mainz’taki konsoloslukların yanı sıra Dortmund, Münih, Hannover ve Nürnberg’deki ek

Almanya’da Federal Hükümet, Anayasa referandumuna katılmak için gerekli olan izni verdi. Bu izin sayesinde 27 Mart ila 9 Nisan arasında 13 seçim lokalleri açık ve evet veya hayır oyu vermek mümkün olacak.

Söz konusu seçim lokalleri; Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Münster, Karlsruhe, Hamburg ve Mainz’taki konsoloslukların yanı sıra Dortmund, Münih, Hannover ve Nürnberg’deki ek seçim yerlerinde bulunuyor. İzin, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin uzlaşması sonucu çıktı.

SEÇİM LOKALLERİ İZNİ, KAMU GÜVENLİĞİ VE ASAYİŞ ŞARTI İLE VERİLDİ

Bununla birlikte Berlin’in seçim lokalleri izni bazı şartlara bağlı. Dışişleri Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Türk tarafından seçimlerin hazırlanması ve uygulanması ile ilgili bütün meselelerde güvenilir ve yapıcı işbirliği isteniyor. Almanya Türkiye’den özellikle kamu güvenliği ve asayişin yanı sıra seçim organizasyonunun tamamen Alman hukukuna göre yürümesi konusunda işbirliği bekliyor.

REFERANDUM KONUŞMALARI ŞEFFAF OLMAZSA İZİN GERİ ALINABİLİR

Alman Dışişleri, Türk politikacıların referandum konuşmalarında da bu konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydediyor ve iznin planlanan seçim kampanyalarının tamamen şeffaf olması şartıyla geçerli olduğunu hatırlatıyor. Almanya bu bağlamda, 9 Nisan’a kadar referandum için Almanya’ya gelecek tüm hükümet görevlileri hakkında bilgi verimesini istiyor.

Dışişleri’nin Berlin’deki konsolosluğa ilettiği sözlü uyarıya göre bu bilgiler verilmediği takdirde izin geri alınabilir.

SAARLAND’DA TÜRK POLİTİKACILAR İÇİN SİYASET YASAK

Saarland eyaletinde ise referandum konuşmaları yasak.Almanya’nın yüzölçümü en küçük eyaleti olan Saarland hükümeti, Federal Hükümet’in düşünce ve toplanma hürriyetini öne sürerek izin verdiği referandum konuşmalarını tek başına yasakladı.

Yasağı eyaletin Başbakanı Annegrte Kramp-Karrenbauer duyurdu ve bu yasağı uygulamaya sokmak için bütün imkanları tüketmeye hazır olduğuklarını dile getirdi. Yasağa gerekçe olarak Oturum Kanunu’nu gösteren başbakan, bu kanunun  yabancıların huzur içindeki birlikteliği tehlikeye sokacak nitelikte siyasi faaliyet yürütmesini yasaklamaya izin verdiğini ileri sürdü.

Kramp-Karrenbauer, “Eyaletimieki iç huzuru tehlikeye sokan seçim kampanyaları yasaktır. Türkiye’deki iç çatışmaların da Almanya’da hiçbir işi yoktur” şeklinde konuştu. Saarland nüfus açısından da Bremen’den sonra ikinci en küçük eyalet olma özelliğini taşıyor ve Türk nüfusun sayısı sadece 11 bin.

AK PARTİ İLE AŞIRI SAĞCI FRONT NATIONAL AYNI KEFEDE

Saarland Başbakanı Kramp-Karenbauer, koyduğu yasağın sadece Türk politikacıları kapsamadığını söyledi, ancak ardından kurduğu cümle AK Parti hükümetini oldukça sinirlendirecek cinsten. Başbakan aynı yasağın Fransa’daki aşırı sağcı parti Front National’de siyaset yapan isimleri de kapsadığını dile getirdi.