DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanyalı Türklerin acı Kader’i

Almanyalı Türklerin acı Kader’i

Almanya bugünlerde bir isimle oturup bir isimle kalkıyor. Merak edilen kişi, Avustralya’daki bir ormanda iki haftadan bu yana devam eden Survivor tarzı televizyon yarışmasına katılan bir Türk. Bu isim, Türkiye’deki yarışmacılar gibi sonuna -can veya -su eki alan ‘modern’ isimlerden değil. Aksine Almanya’da ün yapmış birçok Türk’te görüldüğü gibi buram buram Anadolu kokan bir isim:

Almanya bugünlerde bir isimle oturup bir isimle kalkıyor. Merak edilen kişi, Avustralya’daki bir ormanda iki haftadan bu yana devam eden Survivor tarzı televizyon yarışmasına katılan bir Türk. Bu isim, Türkiye’deki yarışmacılar gibi sonuna -can veya -su eki alan ‘modern’ isimlerden değil. Aksine Almanya’da ün yapmış birçok Türk’te görüldüğü gibi buram buram Anadolu kokan bir isim: Kader!

Bu isim sadece buram buram Anadolu kokması ile de değil aynı zamanda yarım yüzyıldan fazla bir süredir Almanya’da yaşayan Türklerin kaderi açısından da oldukça manidar. Tıpkı ormanda geçen yarışma programının ismi gibi: ‘Ben bir yıldızım, beni dışarı çıkarın!’

KADER ONA SURVIVORLARDA HAYATTA KAL DEMİŞ GİBİ

Ve olan oldu. Kader, iki hafta sonra yıldız olamadan elendi ve yanına kâr kalan ormanda bir yılanın elini ısırması oldu. Ancak o pes edecek gibi görünmüyor. 1998 yılından bu yana Almanya’daki magazin dünyasının gürültülü sakinleri arasında yer alan yarışmacı, 2000 yılından bu yana Big Brother, Survivor tipi ne kadar televizyon yarışması varsa hepsinin gediklisi olmuş. Mankenlik, sunuculuk, dizi oyunculuğu ve şarkıcılık gibi farklı şapkaları bulunan Kader Berlinli ve 45 yaşında. Buna rağmen taktığı bütün şapkalarına destek sağlayan tek bir yardımcısı var, o da abartılı bir şekilde öne çıkarmaktan vazgeçemediği cinselliği ve ağzının bozukluğu.

BANU ALKAN’IN YOLUNDA YILMADAN, EMİN ADIMLARLA

Kader, Alman gibi yaşamakla birlikte şöhretini Türk kökenine borçlu olduğu ‘farklı’ güzellik veya cinsellikten alıyor ve bu haliyle de Slav kökeniyle sadece güzelliğinden dolayı gurur duyan Banu Alkan’ın yolundan gidiyor izlenimi bırakıyor.

Bununla birlikte Kader, Banu Alkan gibi takma bir isim kullanmıyor. İsmi gerçekten Kader, soyadı ise 17 yaşından bu yana gerçekten Loth. Küçük yaşta Türkiye’de 40 yaşında bir Kanadalı ile evlenen Kader bu evliliği ancak iki yıl sürdürebilmiş, ancak kaderini eski kocasının soyadı ile çizmeye karar vermiş.

AİLESİ FAZLA SERBEST DAVRANDIĞI İÇİN DIŞLAMIŞ

Bir kuzeninin anlattığına göre  anne-babası ve beş kardeşi tarafından kendi kafasına göre yaşadığı için dışlanmış. Kuzeni, Kader’in ailesinin oldukça muhafazakar olduğunu ve geleneklere göre yaşadığını, Kader’inse sürekli para odaklı düşünmekten dolayı ayaklarının yerden kesildiğini iddia ediyor. Kader ise aynı şehirde yaşamalarına rağmen ailesini kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor. Para ile olan imtihanı ise bitmiyor Kader’in. 2012 yılında iflas ettiği için hacze maruz kalan Kader’in hayran sayfasındaki ‘like’ların önemli bir kısmının da satın alınmış ‘like’lar olduğu söyleniyor.

Kader dışlanmayı arzu etmese de hedef kitlesi Almanlar olduğu için onu sabah akşam takip edenler de çoğunlukla Almanlar oluyor. Bu kitlenin de Kader’i en az beş sene sonra kaderine terk edeceği kesin görünüyor.

TÜRK TOPLUMUNUN KADERİ KADER’İNKİ İLE AYNI MI?

Bu haliyle Kader, Türk toplumuna da ayna olma özelliği taşıyor. Almanya’da isimleri yine buram buram Anadolu kokan Seyran Ateş, Aygül Özkan, Necla Kelek, Fatih Akın, Cem Özdemir, Emine Demirbüken-Wegner, Yasemin Şamdereli gibi Almanya’nın kaderini de belirleyen, hatta rotasını Türkiye’ye çeviren Fahriye  Evcen, Rafet El Roman, İsmai YK, Meryem Uzerli gibi şöhretler de var. Sizce Almanya’daki Türk toplumunun kaderi bunlardan hangisi? Almanyalı Türklerin yarım yüzyılı aşan varolma çabası toplumu nereye götürecek?