DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın dize getiremediği Facebook bir mülteci önünde diz çökebilir

Almanya’nın dize getiremediği Facebook bir mülteci önünde diz çökebilir

Suriyeli mülteci Enes Mudami, Facebook’ta yayılan asparagas haberlere tek başına yasak getirebilir. Sebebi ise genç mültecinin sadece kendisini mağdur bırakan asparagas haberlere karşı değil, bütün asparagas haberlere karşı savaş açmış olması. Haberlerin adresi ise söz dinlemeyen Facebook.19 yaşındaki mülteci, 2015 yılında Başbakan Angela Merkel ile selfi çekinmiş ve bu fotoğraf sosyal medya gruplarında art niyetli

Suriyeli mülteci Enes Mudami, Facebook’ta yayılan asparagas haberlere tek başına yasak getirebilir. Sebebi ise genç mültecinin sadece kendisini mağdur bırakan asparagas haberlere karşı değil, bütün asparagas haberlere karşı savaş açmış olması. Haberlerin adresi ise söz dinlemeyen Facebook.19 yaşındaki mülteci, 2015 yılında Başbakan Angela Merkel ile selfi çekinmiş ve bu fotoğraf sosyal medya gruplarında art niyetli kişiler tarafından aslı olmayan bir haberle yayılmıştı. Bu haberlerle Mudami, terörist olarak lanse ediliyor ve bu yolla Merkel eleştiriliyordu. Hatta bu sahte haberler popülist sağ parti AfD’de politika yapan kişiler tarafından da paylaşıldığı için birçok takipçi için gerçek zannediliyordu.

FACEBOOK ŞİKAYET BUTTONU İLE KULLANICILARI PARMAĞININ ÜZERİNDE OYNATIYOR

Bu haberlere başbakanlıktan önce Suriyeli genç müdahale etti ve Facebook’tan bu  haberlerin silinmesini istedi. Ancak Facebook’un bu gibi asparagas haberlerin yanı sıra kişisel hakları rencide eden veya tehdit içeren paylaşımlar karşısında bile ne kadar kayıtsız kaldığı bilinen bir gerçek. Sosyal medya kanalının mağdurlara bu gibi durumları bildirmek için sağladığı imkanın da aslında göstermelik olduğunu bilmeyen kalmadı.

ŞİKAYETİN ANLAMI ŞİKAYET OLMALI

Bu yüzden Mudami’nin açtığı dava büyük bir önem taşıyor. Bu şekilde Almanya’nın önde gelen politikacılarının bile başaramadığını Suriyeli bir mülteci genç başarabilir. Mudami’nin avukatı Chan-jo Jun, Facebook’un mağdurlarına hukuk dışı paylaşımları şikayet etme imkanı sunduğunu iler sürdüğünü, ancak bu süreçle kullanıcıları parmağının ucunda oynattığını söyledi ve şöyle dedi: “Şikayetin anlamı şikayet olmalı” dedi. Avukat, davayı kazandıkları takdirde esasa dair bir dava açacaklarını ve haberin düzeltilmesinin yanı sıra tazminat alınması için çaba göstereceklerini ifade etti.

DAVA BAŞARISIZ GEÇERSE KANUN DEĞİŞİKLİĞİ HIZLANABİLİR

Dava, Facebook’u şu anki hukuki zemine göre de belli bir hizaya çekebilecek nitelikte. Şayet Suriyeli mülteci davayı kazanırsa, asparagas haberlerle ilgili bir kanun değişikliğine gerek kalmadan da müdahale etme imkanı sağlanmış olacak.Ancak dava başarıyla sonuçlanmasa da etkisi büyük olacak. Avukata göre başarısızlık durumunda bu Facebook karşısında kimsenin şansının olmadığı gösterilmiş olacak ve kanun değişikliğinin gerekliliği daha net bir şekilde ortaya çıkacak.Sosyal medyadaki yalanlar, hukuk sanal hayatta gerçek hayatta olduğu gibi işlemediği için artık olağan bir durum halini almış durumda.