DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yüzme dersi kararını verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yüzme dersi kararını verdi

  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kız çocuklarının yüzme dersi görmemesi için dava açan anne-babayı haksız buldu. Aile çocuklarını yüzme dersine göndermedikleri için para cezasına çarptırılınca haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aramaya karar vermişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Baselli iki Müslüman kız öğrencinin okuldaki yüzme dersine katılması gerektiği yönünde karar verdi. İsviçre medyasında çıkan habere göre

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kız çocuklarının yüzme dersi görmemesi için dava açan anne-babayı haksız buldu. Aile çocuklarını yüzme dersine göndermedikleri için para cezasına çarptırılınca haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aramaya karar vermişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Baselli iki Müslüman kız öğrencinin okuldaki yüzme dersine katılması gerektiği yönünde karar verdi. İsviçre medyasında çıkan habere göre mahkeme, yedi ve dokuz yaşındaki kız çocuklarına yüzme derslerine katılma zorunluluğu getiren mercileri haklı buldu.

KIZ ÇOCUKLARI ERGENLİK ÇAĞINA GELMEDİKLERİ İÇİN YÜZME DERSİ MECBURİ

Bu karar neticesinde din özgürlüğünü öne sürerek davayı açan çocukların anne ve babası umduğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden de bulamadı. Anne-baba bu davadan önce kızlarını yüzme dersine göndermedikleri için para cezasına çarptırılmışlardı. İsviçre’deki mahkeme, kız çocuklarının henüz ergenlik çağına ulaşmadıklarından yola çıkarak anne-babanın yüzme kursuna katılma zorunluluğunu ortadan kaldırılan kanuni istisnalardan yararlanamayacağına hükmetmişti. Aile ise para cezasını ödemekte direnmiş ve meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımıştı.İsviçre’nin Basel şehride yaşayan 12 ve 14 yaşlarındaki iki kız da yüzme derslerine katılmayı reddedince İsviçre’ye yapmış oldukları vatandaşlık başvurularını reddedilmişti.

ALMANYA’DA KARARLAR EYALETTEN EYALETE DEĞİŞEBİLİYOR

Almanya’da da kız ve oğullarını yüzme dersine göndermek istemediği için mahkemeye çıkan anne-babalar var. 2013 yılında Frankfurtlu bir kız öğrencinin açtığı davayı Federal İdari Mahkeme geri çevirmişti. Kız öğrenci yüzme dersindeki erkek öğrencilerin fazla açık giyindiğini söylemiş, ancak mahkeme Almanya’da yaz aylarında her yerde açık saçık giyinen genç erkek olduğu gerekçesini öne sürmüştü. Mahkeme, yüzme havuzundaki genç erkeklerin çıplak vücudunun 13 yaşındaki kız öğrencinin inanç özgürlüğüne cüz’i miktarda halel getireceğinden yola çıkmış ve devletin eğitim ve terbiye görevinin daha ağır bastığına hükmetmişti. Bununla birlikte mahkeme Almanya’da ‘Burkini’ olarak adlandırılan haşemayı kabul edilebilir bir çözüm olarak görmüştü. Frankfurtlu öğrencinin geçen yıl bu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurması da bir netice getirmemişti.2012 yılında da Bremen Yüksek İdare Mahkemesi ergenlik çağının başlamasını yüzme dersinden muaf tutulmak için belirleyici bir neden olarak görmüştü. Ancak mahkeme, ergenlik yaşından bağımsız olarak kız öğrencinin 12. yaşını bitirmesini de şart koşmuştu. Bu yüzden de mahkeme henüz üçüncü sınıfa giden kız çocuğu için açılan davayı reddetmişti.2009 yılında ise Münster İdari Mahkemesi 11 yaşındaki bir Müslüman kız öğrencinin yüzme dersinden muafiyetini reddeden okul müdürünü haklı bulmuştu. Öğrencinin annesi Düsseldorf’taki Gymnasium’a kayıt için geldiğinde kızının erkek çocukların da katıldığı yüzme derslerine gireceğine ve birkaç gün süren sınıf gezilerine katılacağına razı olduğuna dair imza atmıştı. Bu imza da davanın kaybedilmesinde etkili olmuştu.