DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak

Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak

Son zamanlarda hızla yayılan İslamofobi sayesinde Avrupa’da yaşayan Müslümanlar kendilerini ifade edemiyordu. Ve Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak geldi. Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak Avrupa’da son zamanlarda İslamofobinin önüne geçilemiyor. Bu yüzdende Avrupa’da yaşayan Müslümanlar seslerini duyuramıyorlardı. Avrupa’da çok fazla dışlanan Müslümanlar yeni bir karar aldı. Siyaset yoluyla sorunlarına çözüm bulmak isteyen vatandaşlar kendi partilerini kurmak için hazırlanıyor.

Son zamanlarda hızla yayılan İslamofobi sayesinde Avrupa’da yaşayan Müslümanlar kendilerini ifade edemiyordu. Ve Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak geldi.

Avrupa’daki Müslümanlardan yeni atak

Avrupa’da son zamanlarda İslamofobinin önüne geçilemiyor. Bu yüzdende Avrupa’da yaşayan Müslümanlar seslerini duyuramıyorlardı. Avrupa’da çok fazla dışlanan Müslümanlar yeni bir karar aldı. Siyaset yoluyla sorunlarına çözüm bulmak isteyen vatandaşlar kendi partilerini kurmak için hazırlanıyor. Avrupa’da Yunanistan, Fransa, Hollanda, Avusturya, İspanya ve Bulgaristan’da kurucuları veya üyelerinin çoğunluğu Müslüman olan 11 parti bulunuyor.

Almanya’da bir ilk!

Almanya’da ilk kez bir genç, haksız yere zihinsel engelli öğrencilerin okuduğu okula (Förderschule) alındığı için devlete tazminat davası açtı. Davayı açan 20 yaşındaki Sırbistanlı Nenad Michaelowiç, birçok Türk çocuğu gibi zihinsel engelden ziyade Almanca eksikliğinden dolayı bu okula alınmış ve normal eğitim hakkı yıllarca elinden alınmış.

11 yaşından 18 yaşına kadar Förderschulelerde mesleki geleceğini inşa etmede en verimli yılları mahvolan Roman asıllı genç, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinden 52 bin Euro tazminat istiyor. Almanya’da Almanca bilmediği hesaba katılmadan zihinsel engelli tespitine maruz kalan ve Förderschule’ye gitmek zorunda kalan çok sayıda göçmen çocukları olduğu biliniyor. Ancak ilk davayı Michaelovin açtı.

NOTLARINA BAKILIRSA UYGUN OKULA GİTSEYDİ REALSCHULE’Yİ ÇOKTAN BİTİRECEKTİ

Köln Eyalet Mahkemesi’ndeki dava henüz sonuçlanmış değil. Bunun için Michaeloviç’in içinde karnelerinin ve gittiği okullardaki müfredatın da olduğu bazı evrakı ibraz etmesi gerekiyor. Hakimlerin cevabını merak ettiği bir soru da şu. Michaeloviç şayet uygun bir okula kaydolmuş olsaydı, 16 yaşında Realschule diplomasını alabilir miydi?

ÖĞRETMENLERİ YILLIK ZİHİNSEL GELİŞİMİNİ TEST ETMEMİŞ

Michaeloviç Förderschule’ye ilk önce Bavyera’da gönderilmiş. Ardından aile KRV’ye göçünce orada da sadece Förderschule’ye kabul edilmiş ve öğretmenlerine okul değiştirme konusunda sık sık okul değiştirme konusuda ricacı olmasına rağmen başarılı olamamış. Öğrenciye göre Förderschule zihinsel gelişimini düzenli olarak test etmemiş. Köln Şehri Yönetimi ise hata yapılmadığı konusunda ısrarlı.

ALMANCA BİLMEDİĞİNİ HESABA KATMADAN ZEKA TESTİ YAPMIŞLAR

90’lı yıllarda savaştan kaçarak gelen öğrencinin anlattıkları ise büyük bir hatanın varlığına işaret ediyor. Michaeloviç, ilkokulda zeka testinde tabi tutulmuş ve aldığı 59 puan Almanca bilmemesine değil zihinsel engeli olduğuna yorulmuş. Gönderildiği Förderschulelerdeki öğretmenler de zihinsel gelişimini ölçmedikleri için yedi yılı ziyan olmuş. Förderschule Michaeloviç’in Almancasını bile geliştirememiş. Öğrenci dili evde televizyon izleyerek ve kitap okuyarak kendi kendine öğrenmiş.

FÖRDERSCHULE’DEN KURTULDUKTAN SONRA ORTAOKULDA SINIF BİRİNCİSİ OLMUŞ

Kendisi gibi öğrencilerin olduğu okula gidemediği için okul avlusunda ağlayan genciye sadece bir pedagog yardımcı olmuş ve meslek okuluna yazılmasını sağlamış. Bu okulda bir yıl içinde ortaokul diplomasını sınıf birincisi olarak 1,6 ortalaması ile almayı başaran Michaeloviç’in şimdiki hedefi Realschule diploması. Şimdi yaptırdığı zeka testlerinde aldığı puan ise 94.

MİCHAELOVİÇ KRV’DE İSTİSNA DEĞİL

Genç öğrenci bu belgeleri sadece mahkemeye değil, kendisini zihinsel engelli olarak gören ve gelişmesi için de hiçbir şey yapmayan öğretmenlerine de göstermek istiyor. Michaeloviç’in normal bir öğrenci olduğunu ispatlayan dernek ‘Mittendrin’e göre bu durum bir istisna değil. Derneğin başkanı Bernd Kochanek’e göre Förderschule’ye düşüp normal okula geçemeyen aynı durumdaki öğrenci sayısı hiç de az değil. Bunun sorumlusu da yıllık testleri gerçekleştirmeyen öğretmenler.