DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bal Arıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bal Arıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bal; mucizevi bir besin… Bal; buram buram kokusu ve akışkanlığıyla harika bir lezzet… Peki, bu mucizevi besininin üreticileri olan bal arıları hakkında ne kadar bir bilgiye sahibiz? Bal arıları nasıl bal üretir biliyor muyuz? Bal arıları kaç çeşittir ya da bir kavanoz bal için kaç arı ne kadar süreyle çalışır? Tüm bunları merak etmiyor olabilirsiniz.

Bal; mucizevi bir besin… Bal; buram buram kokusu ve akışkanlığıyla harika bir lezzet… Peki, bu mucizevi besininin üreticileri olan bal arıları hakkında ne kadar bir bilgiye sahibiz? Bal arıları nasıl bal üretir biliyor muyuz? Bal arıları kaç çeşittir ya da bir kavanoz bal için kaç arı ne kadar süreyle çalışır? Tüm bunları merak etmiyor olabilirsiniz. “Bal arılarıyla ilgili bilgiler beni çok da ilgilendirmiyor” da diyebilirsiniz. Ancak yine de merak edenleriniz için bal arıları hakkında bilmenizde fayda olacağını düşündüğümüz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte nesli tükenince insanlığın da sonunun geleceği söylenen o müthiş canlı yani bal arıları hakkında bilmeniz gereken 8 harika bilgi:

1. Bal arıları sosyal canlılardır. Ana, erkek ve işçi arılardan oluşan bal arısı ailesi, koloniler halinde yaşam sürerler. Bir bal arısı kolonisi; bir ana arı (kraliçe arı), birkaç yüz erkek arı ve sayıları on bin ile seksen bin arasında değişen işçi arıdan oluşur. Kraliçe ve işçi arılar dişidir.

7

2. Arıların ömrü kısadır. İşçi arıların ömrü hava koşullarına göre 2-3 hafta ya da ay arasında değişebilirken kraliçe arının ömrü nispeten daha uzundur. Kraliçe arıların ömrü 3-4 yılı bulabilmektedir.

5

3. Kraliçe arı diğer arılara göre, daha özel ve besin değeri daha yüksek olan arı sütüyle beslenir. Bu beslenme sayesinde kraliçe arı diğer arılara göre yetişkinlik dönemine daha kısa süreyle ulaşır.

4

4. Erkek arılar bal yapar mı? Tabi ki erkek arılar bal yapmaz ve enteresandır erkek arıların iğneleri de bulunmaz. Erkek arıların koloni içerisindeki tek görevi kraliçe ve dişi arıların döllenmesini sağlamaktır.

2

5. Bir bal arısı saatte yaklaşık 20-25 km hızla uçabilir ve tek seferlik polen toplama gezisinde 50 ile 100 arasında çiçeği ziyaret edebilir.126. Bir kavanoz bal için 40 bin arının bilfiil çalışarak yaklaşık 6 milyon çiçekten polen toplaması gerekir.117. Bal arıları dakikada yaklaşık 11-12 bin kez kanat çırpabilirler. İşte arıların vızıltısı da bu kanat çırpışlarından kaynaklanmaktadır.88. Bal arıları pek misafirperver değillerdir. Bir bal arısı kolonisine veya bal arısı kovanına o koloni ya da kovan dışında yabancı bir arı dahil olursa bu durum ev sahipleri tarafından bilinir. Yabancı arı ev sahibi bal arıları tarafından koloni dışına atılır ya da öldürülür.3