DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Başörtüsü ile yakalanan Avusturyalı muhabir casus mu?

Başörtüsü ile yakalanan Avusturyalı muhabir casus mu?

  Avusturya devlet televizyonu ORF’in bir muhabiri başörtüsüyle AK Parti’nin eski milletvekillerinden Şevki Yılmaz’ın Viyana’da konuşma yapacağı bir konferansta yakalandı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) düzenlediği program herkese açık olmasına rağmen başörtüsüyle içeri giren muhabir, tepkiyle karşılaşınca polisi aradı. Polis gelene kadar A Haber muhabiri ile tartışan ORF muhabiri “Neden başörtüsü ile geldiniz?” sorusuna “Gelemez

 

Avusturya devlet televizyonu ORF’in bir muhabiri başörtüsüyle AK Parti’nin eski milletvekillerinden Şevki Yılmaz’ın Viyana’da konuşma yapacağı bir konferansta yakalandı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) düzenlediği program herkese açık olmasına rağmen başörtüsüyle içeri giren muhabir, tepkiyle karşılaşınca polisi aradı.

Polis gelene kadar A Haber muhabiri ile tartışan ORF muhabiri “Neden başörtüsü ile geldiniz?” sorusuna “Gelemez miyim, kamuya açık bir program” şeklinde cevap verdi. Ancak muhabir, başörtüsüz gelebileceği halde neden başörtüsü ile geldiğini açıklamadığı gibi “Kamufle olmuş bir şekilde neden fotoğraflar çektiniz?” sorusunu da yanıtlamaktan kaçındı. Neden akredite olmadan kamera ekibini dışarıda bırakıp başörtülü bir şekilde içeri girdiğini de anlatmadı. Bunun yerine “Kimse beni sorguya çekemez” diyerek polisi aradı.

BAŞÖRTÜSÜ İLE GELEN MUHABİR POLİSTEN BEKLEDİĞİNİ ALAMADI

Olay yerine gelen polis ise programı düzenleyenlerin içeri kimi alıp kimi almayacaklarına karar verebileceklerini söyleyerek geri döndü.

ORF, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANDIĞI GÖRÜŞÜNÜ SAVUNUYOR

Avusturyalı gazeteciler ise bu durumu hazmedememiş görünüyor. Olaydan sonra ORF’in redaktörler kurulu basın özgürlüklerinin kısıtlandığından yakındı. ORF redaktörleri kurulu yazılı açıklamasında, “Ak Parti’ye yakınlığı ile bilinen UETD’nin özgür basına olan muamelesini protesto ediyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRK MEDYASININ CASUSLUK İDDİASINA RED

Redaktörlere göre programı düzenleyenler konferansın halka açık olduğunu ifade etmelerine rağmen ORF ekibine bu imkanı sağlamadılar. Muhabirin daha önce programa mekansal destek sağlayan Wonder’i aradığını ancak cevap alamadığını ileri süren kurul üyeleri, bunun üzerine olay yerine giden muhabirin korkacak derecede sıkıştırıldığını savundu. ORF’e göre gazecilere bu şekilde davranmak ve işlerine izin vermemek kesinlikle kabul edilemez bir durum. ORF, muhabirlerini casus olarak nitelendiren Türk medyasını ise sert dille eleştirdi.

Avusturya, AK Parti hükümetinin faaliyetlerine en çok karşı çıkan Avrupalı ülkelerin başında geliyor. Ülkenin başbakanı Christian Kern, geçtiğimiz günlerde referandum konuşmalarının bütün AB ülkelerinde yasaklanmasını istemişti. Kern’in bir diğer talebi de Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin derhal durdurulması. “Üyelik müzakerelerini geçici olarak askıya almakla yetinmemeli, aksine tamamen durdurmalıyız.” diyen başbakan, yıllardır demokratik standartlardan ve hukuk devleti prensiplerinden adım adım uzaklaşan bir ülke ile üyeliğin görüşülemeyeceğini ifade etmişti.

ÜYELİK YARDIMI YA DURDURULSUN YA DA BASKI ARACI OLARAK KULLANILSIN

Bu durumda Kern için Türkiye’ye 2020 yılına kadar üyelik yardımı için verilmesi vaat edilen 4,5 milyar Euro da sorun teşkil ediyor. Avusturya başbakanına göre bu para ya hiç verilmemeli ya da siyasi reformların yerine getirilmesini sağlamak için baskı aracı olarak kullanılmalı. Kern şöyle demişti: “Türkiye ile olan ilişkilerinizi AB hayaline kapılmadan yeni bir düzene sokmalıyız.”