DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bel fıtığı hakkında bilmedikleriniz!

Bel fıtığı hakkında bilmedikleriniz!

Bel fıtığı hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bel fıtığının belirtileri nelerdir ve bel fıtığı tedavisinde doğru bildiğiniz yanlışlar nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir?

İki omurga arasındaki kıkırdağın aşınması sonucunda yerinden oynamasıyla omurga içine girmesi ve baskı yapması sonucunda oluşan bir hastalık sonucudur. Bel fıtığı, tıpta ‘herni diskal’ olarak adlandırılır.Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

  • En çok görülen belirtileri bel ve bacaklardaki ağrılardır. Ancak kesin olarak fıtık denilebilmesi için röntgen veya MR ile kesin sonuç alınması gerekir.
  • Ağrılar şiddetli ve ağrı kesici almadan geçmeyecek cinstendir, öksürme, hapşırma gibi durumlarda ağrılar artabilmektedir.
  • Sinir kökü ağrıları diskin kaymasıyla basınca neden olur ve ağrıları artırır, ayrıca diskin iltihaplanmasıyla tahrişe neden olabilir.
  • Ayakta uyuşmalar görülebilir.
  • Hareketlerde kısıtlılıklar görülür.
  • Uzun süre yürümede ve oturmada sıkıntı yaşanabilir.
  • İdrar tutumama
  • Çabuk yorulma

bel-fitigiKimlerde bel fıtığı olur?Bel fıtığı her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Özellikle obezite ya da aşırı kilolu kişilerde sık görülür. Vücut ağırlığını taşımada zorluk yaşandığında bel fıtığı riski artmaktadır. Sürekli oturarak çalışan kişilerde hareketsizlik nedeniyle bel fıtığına yakalanma riski artar, aynı zamanda sürekl ayakta veya ağır işlerde çalışan kişiler için de aynı şey geçerlidir. Sigara, dejenerasyonu artırır, aynı zamanda iyileştirmeyi geciktirir.Bel fıtığından nasıl korunulur?Günümüzde bel fıtığı riskini taşıyan bir çok kişiye rastlanmaktadır. Ancak hemen herkesin bel fıtığı ile ilgili doğru bildiği bir çok yanlış vardır.Sert yerde yatmak bel ağrısına iyi gelir mi?Bel fıtığı olan kişiler genellikle sert yerde yatmalı düşüncesi oldukça yanlıştır, hatta ağrıları dindirmediği gibi kasların daha çok zarar görmesine neden olur. Bu durumdaki kişiler oldukça yaylı bir yatakta yatmalıdırlar.Bel fıtığı olan kişiler nasıl hareket etmelidirler?Kişi, 15-20 dakikadan fazla sabit oturmamalı, sürekli olarak pozisyon değişikliği yapmalıdır.bel-fitigi2Korse bel fıtığına iyi gelir mi?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, “Sürekli korse takmanın beli toparladığı, bele binen yükü azalttığı da yanlış bilgidir. Doğrusu ise omurga kırıkları ve kaymaları dışında sürekli korse takmak zararlıdır, hatta beldeki kasların zayıflamasına bile yol açar.” diyor.

Bel fıtığında ameliyat olmak gerekli midir?

Bel fıtığı denilince aklınıza ameliyat gelmemelidir, çünkü hastaların % 90’ı ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilmektedir.