DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Berlin’nin yeni sigorta sistemi 50 bin kişiyi işinden edecek

Berlin’nin yeni sigorta sistemi 50 bin kişiyi işinden edecek

Berlin´de kurulmak üzere olan yeni koalisyon hükümeti özel sağlık sigortasının kaldırarak herkes için tek bir sigorta sistemine geçmek istiyor.

Berlin’de kurulmak üzere olan yeni koalisyon hükümeti özel sağlık sigortasının kaldırarak herkes için tek bir sigorta sistemine geçmek istiyor. Uzmanlar yeni hükümetin bunu gerçekleştirmesi halinde 22 bin 700 ila 51 bin kişi işinden olacağı konusunda uyarıyor.Berlin Eyaleti Hükümetini yürütmek üzere son aşamasına gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti´den oluşan koalisyonun asıl hedefleri ise özel sağlık sigortasının tarihe karışması. Üç sol parti önümüzdeki yıl bu konuyu seçim kampanyası döneminde gündeme getirmeyi de planlanıyor. İstedikleri gerçek olursa özel sağlık sigortası kalkacak ve herkes için geçerli olan kanuni sağlık sigortası ‘vatandaşlık sigortası’ yürürlüğe girmiş olacak.

Bu uygulama nedeniyle Berlin’de 50 bine yakın insan işsiz kalabilir

Anonim kalabalık New York'ta bir sokakta yürürkenBu uygulama zengin ve fakire farklı tedaviyi öngören sistemi bitirme vaadinde bulunsa da dezavantajları da yok değil. Sendikalara yakın duran Hans-Böckler Vakfı’nın bir araştırmasına göre sol partilerin planı gerçekleştiği takdirde özel sağlık sigortası alanında çalışan on binlerce kişi işinden olacak. Vakfın tahminlerine göre böyle bir durumda işini kaybedecek olanların sayısı 22 bin 700 ila 51 bin arasında.2014 yılında özel sağlık sigortası alanında çalışanların sayısı 68 bin olarak kayıtlara geçmişti. Sol partilerin planı gerçekleştiği takdirde bu çalışanların üçte bir ila dörtte üçünün mesleki geleceğinin tehlikeye girmesi söz konusu olacak.

Almanya’da özel sağlık sigortası olanların sayısı 9 milyona yakın. Özel Sağlık Sigortası Birliği’nin verdiği bilgiye göre bu alandaki her bir Euro başka şirketlerde 2,10 Euro’luk ek bir değerin doğmasına imkan sağlıyor. Bu alanda çalışan her bir kişi sayesinde de başka işyerlerinde 4,6 kişi iş buluyor. Bu sigortanın kaldırılması gelirlere yansıdığı kadar çalışan insan sayısına da büyük etki edecek gibi görünüyor.