DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Brezilya’da sarıhumma salgını yayılmaya devam ediyor

Brezilya’da sarıhumma salgını yayılmaya devam ediyor

Brezilya’da her geçen gün dahada yayılan sarıhumma salgını yurt genelini tehlike altına aldı. Salgında dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı yükselmeye devam ediyor.Sarıhumma salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı şu zamana kadar 35 kişiyi buldu. Ayrıca 51 kişininde ölümü ile ilgili araştırmalar devam ediyor.Minas Gerais Eyaleti Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada sarıhumma virüsü ile ilgili süpheli vakaların sayısı gittikçe

Brezilya’da her geçen gün dahada yayılan sarıhumma salgını yurt genelini tehlike altına aldı. Salgında dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı yükselmeye devam ediyor.Sarıhumma salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı şu zamana kadar 35 kişiyi buldu. Ayrıca 51 kişininde ölümü ile ilgili araştırmalar devam ediyor.Minas Gerais Eyaleti Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada sarıhumma virüsü ile ilgili süpheli vakaların sayısı gittikçe yükseliyor. 272’den 391’e yükselen şüpheli vakalar için incelemeler devam ediyor.

Sarıhumma hastalığı nedir?

Sarı humma virüsü, maymun, fare, kobay ve sivrisineklerde kolayca üreyen küçük bir RNA virusudur.Kanamalarla seyreden ve son derece öldürücü bir viral hastalığa neden olur. Isı ve dezenfektanlara dayanıklıdır. Aedes aegypti cinsi Sivrisineğin sokmasıyla bulaşarak, “sarı humma”ya neden olur. Ateş, ağrı, bulantı, kusma yapar. Deride sararmaya neden olur. Afrika ve Güney Amerika’da yaygındır. Bulaşıcıdır, kontrol altına alınmadığında salgınlar görülür. Aşıyla koruma sağlanır. Sarı humma virüsü, 45-55 nm boyundadır ve genetik materyali RNA’dan oluşur. Siyahi ırk doğuştan sarı humma hastalığına karşı dirençlidir.Sarı humma salgını ilk defa 1700’lerde İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere’de patlak vermiştir. On dokuzuncu yüzyılda İspanya’da 300.000 kişinin sarı hummadan öldüğüne inanılıyor. 1802’de Haiti Devrimi esnasında Fransız askerleri sarı humma saldırısına maruz kaldılar; ordunun yarısı bu hastalıktan dolayı telef oldu. 20. yüzyılın başlarında hastalığın insanlara bulaşma yöntemininin anlaşılması (öncelikli olarak sivri sinekler) ve bir aşının ve diğer önleyici önlemlerin geliştirilmesini sağlayan, gönüllülerin de katıldığı (ki bazıları bu yüzden öldü) araştırmalar yapılana kadar Batı Yarımkürenin diğer yerlerinde çıkan salgınlarda binlerce kişi öldü.

Virüs, günümüzde tropik bölgelerde görülür ve vektörlerler aracılığı ile insanlara bulaşır. Etkili bir aşının varlığına rağmen birçok Afrika ve Güney Amerika ülkesinde hemorajik hastalığın önemli sebeplerinden biridir. Sarı tabiri bazı hastalarda görülen sarılık semptomundan gelir.