DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cep telefonuyla kısırlık testi yakında mümkün

Cep telefonuyla kısırlık testi yakında mümkün

Kısırlık testi yakın bir zamanda hamilelik testi gibi evde yapılabilecek. Bu imkanı ise akıllı telefonlar sunacak. Amerikalı araştırmacıların üzerince çalıştığı bu sistem sayesinde hastanelerde sperm testi verirken yaşanan stres, utanma, karamsarlık ve hayal kırıklığı gibi kötü duygular tarihe karışacak. HER ERKEK 4 EURO VEREREK KISIR OLUP OLMADIĞINI ANLAYACAK Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi’nden Hadi Shafiee, kadınların

Kısırlık testi yakın bir zamanda hamilelik testi gibi evde yapılabilecek. Bu imkanı ise akıllı telefonlar sunacak. Amerikalı araştırmacıların üzerince çalıştığı bu sistem sayesinde hastanelerde sperm testi verirken yaşanan stres, utanma, karamsarlık ve hayal kırıklığı gibi kötü duygular tarihe karışacak.

HER ERKEK 4 EURO VEREREK KISIR OLUP OLMADIĞINI ANLAYACAK

Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi’nden Hadi Shafiee, kadınların evde yaptığı hamilelik testi gibi ucuz ve anonim bir metot üzerinde çalıştıklarını söyledi. Geliştirdikleri model için bir akıllı telefon uygulaması ve optik bir aksesuar gerekiyor. Bu aksesuar cep telefonuna takılıyor. Alınan sperm ise bir çipin içerisine konuyor ve çip ile birlikte optik aksesuarın içine yerleştiriliyor. Cep telefonunun kamerası da beş saniye içinde sperm yoğunluğunu ve hareketliliğini analiz ediyor. Spermin içine konacağı çip ve aksesuarın fiyatı sadece 4 Euro olacak.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KIYASLAMIŞLAR, SONUÇ BAŞARILI

Araştırmacılar bu modelle 350 sperm numunesini analiz etmiş ve elde ettiği sonuçları bu zamana kadar yapılan ve güvenilir sonuçlar veren yöntemlerden alınan analiz sonuçlarıyla karşılaştırmış. Araştırmacılara göre cep telefonu ile yapılan analiz Dünya Sağlık Örgütü’nün kalite kriterlerini karşılıyor. Bu sistem ile milimetre kareye 15 milyondan az ve yüzde 40’ından azı itibariyle hareketli olan spermlerin düştüğü numuneler kıyaslanmış ve yüzde 98’den fazla başarı sağlanmış.

KÜÇÜK HASTANELERİN OLDUĞU YERLERDE SONUÇLARI DAHA GÜVENİLİR OLABİLİR

Araştırmacılar bu yöntemin geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında daha güvenilir sonuç vereceğini bile düşünüyor. Sebebi ise birçok kısırlık merkezinde ve küçük hastanelerde bilgisayar destekli metotların kullanılmaması ve bu yüzden manuel işlemlere başvurulması. Bu işlemler çoğu itibariyle sübjektif sonuçlara sebep olabiliyor.

ERKEKLERİN YÜZDE 12’Sİ KISIRLIK PROBLEMİNDEN YAKINIYOR

Sistem piyasaya sürüldüğünde ilgilisinin çok olacağından yola çıkılıyor. Ne de olsa erkeklerin yüzde 12’si bu problemden mustarip.