DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuğunuzun iştahsızlığının nedeni neler olabilir?

Çocuğunuzun iştahsızlığının nedeni neler olabilir?

Siz de çocuğunuzun iştahsızlığından şikayet eden anne babalardan mısınız? Bu konuda uzmanlar uyarıyor:” Çocuğunuzun iştahsızlığının nedeni organik bir neden olabilir, bu yüzden öncelikle bu sorun ortadan kaldırılmalı, bunun için de ayrıntılı muayene ve tetkikler şart. Çocuğunuza zorla yedirmeyin, çünkü iştahsızlık çeşitli hastalıların sinyalini verebilir, mutlaka araştırın.” diyor.Uzmanlara göre bebeğini sürekli besleme eğiliminde olan ve çoğu

Siz de çocuğunuzun iştahsızlığından şikayet eden anne babalardan mısınız? Bu konuda uzmanlar uyarıyor:” Çocuğunuzun iştahsızlığının nedeni organik bir neden olabilir, bu yüzden öncelikle bu sorun ortadan kaldırılmalı, bunun için de ayrıntılı muayene ve tetkikler şart. Çocuğunuza zorla yedirmeyin, çünkü iştahsızlık çeşitli hastalıların sinyalini verebilir, mutlaka araştırın.” diyor.Uzmanlara göre bebeğini sürekli besleme eğiliminde olan ve çoğu zaman bu sıkıntı yüzünden kendi ruh sağlığı bozulan anneler bu durumun tedavi edilebilir olup olmadığını tespit edip araştırmalı ve çocuk bir uzman tarafından sürekli takip edilmeli diyor.İştahsızlık çocuğun ihtiyacı olan gıdayı alamamasına denir. İdrar yolu enfeksiyonları, kulak, burun, boğaz ağrıları, anemiler, bazı hormonal ve alerjik hastalıklar iştahsızlığa neden olabildiği gibi çocuğunuzun iştahsızlığının nedeni psikolojik faktörlerden de kaynaklanabilir.Yine aile ortamının huzursuz olması da, çocukta görülen iştahsızlığın önemli sebeplerinden biri. Bunun yanında beslenme şekli, hangi tür yiyeceklerin tercih edildiği, yiyeceklerin nasıl hazırlandığı, beslenme saatleri çocuğun iştahını belirleyen en önemli faktörler arasında bulunuyor.

Çocuğu iştahsız olan annelere tavsiyeler

*Özellikle ülkemizde demir eksikliği ülkemizde çok görüldüğü için 4. veya 5. aylarda demir takviyesine başlanmalıdır.*İnek sütü tüketimine dokuzuncu ayda en güzeli de çocuk bir yaşını doldurduğunda başlanmalıdır. Daha erken dönemde inek sütü kullanımı demir eksikliğine yol açabileceğinden tavsiye edilmez.*İdrar yolu enfeksiyonları ihmale gelmeyecek durumlardan biridir. Çocuğunuz iştahsızsa mutlaka idrar yolu enfeksiyonu içinde tetkikler yaptırın.*Ek gıdalara başlamak için 6. aydan daha geç kalmayın. Bebeğinizi 9. aydan itibaren sofraya oturtun. Bu davranışınız onun el becerilerinin, ısırma ve çiğneme becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.*Çocuğunuza sevmediği gıdaları yedirme konusunda ısrar etmeyin. Ancak zaman zaman deneyin ya da daha sevebileceği hale getirerek sunun.*Çocukların mide kapasiteleri küçük olduğundan 7–8 kaşıktan sonra yemek istemeyebilirler. Bu durumda onları zorlamayın.*Çocuğunuzu kesinlikle başka çocuklarla kıyaslamayın. Bak sen onlardan küçük kalacaksın gibi sözlerle tehdit etmeyin.*Yemek sırasında çocuğu üzecek, incitecek veya korkutacak şeyler söylemeyin.*Çocuğunuzun yemekten önce abur cubur gıdalar yemesine izin vermeyin. Çünkü bunlar çocuğun iştahını kesebilir.*Uyku saatleri değişmeyen veya düzeni olan, temiz havaya çıkan, yürüyüp oyun oynayarak yorulan çocuklar daha rahat yemek yiyeceklerdir.*Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi duygular yani psikolojik sıkıntılar, iştah azalmasına sebep olabilir ve bu durumun mutlaka tedavisi gerekmektedir.