DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çöpe atmayıp değerlendirin

Çöpe atmayıp değerlendirin

“Cebinizdeki parayı çıkarıp çöpe atar mısınız?” diye sorsak çoğumuzun vereceği cevap “Yok daha neler! Para kolay mı kazanılıyor ki çöpe atalım!” şeklindeki cevaplar olur şüphesiz. Ancak alırken birçok masraf edilen ürünleri tam değerlendirmeden çöpe atabiliyoruz böylece farkında olmadan paramızı da çöpe atmış oluyoruz. Size bir önerimiz var: Her gün neleri çöpe attığınıza dikkat edin ve

“Cebinizdeki parayı çıkarıp çöpe atar mısınız?” diye sorsak çoğumuzun vereceği cevap “Yok daha neler! Para kolay mı kazanılıyor ki çöpe atalım!” şeklindeki cevaplar olur şüphesiz. Ancak alırken birçok masraf edilen ürünleri tam değerlendirmeden çöpe atabiliyoruz böylece farkında olmadan paramızı da çöpe atmış oluyoruz. Size bir önerimiz var: Her gün neleri çöpe attığınıza dikkat edin ve neleri tekrar değerlendirebileceğinizi yeniden gözden geçirin. Bakalım tekrar değerlendirilebilecek neleri çöpe atıyorsunuz? Çöpe atmayın değerlendirin. Sizlere bu konuda fikir verebilmek amacıyla bu yazıyı hazırladık, bakalım neler tekrar değerlendirilebiliyor.

Yemek Artıkları   doyuran-pasta

Yemeklerden sonra tencerede kalan yemek artıklarını çöpe atabiliyoruz oysaki o yemek için de masraf ettik, onu da sonuna kadar değerlendirmeliyiz. Özellikle ihtiyarları gözlemlerseniz artan yemeklerle ilgili ne kadar titiz davrandıklarını görürsünüz.Örneğin, sebze yemeği arttıysa börek veya poğaçanın iç malzemesini onunla hazırlayıp çocuğumuza beslenme yapar ya da çayın yanına koyabiliriz. Pilav arttıysa sonraki gün yaptığımız çorba veya yemeğin içine katmalıyız.Hatırlatma: Lokantalar, yemek şirketleri hatta büyük oteller kalan yemeklerin tanesini süzüp sonraki gün yapılan yemeğe koyuyor. Hatta pasta ve tatlıların artanıyla yeni pasta yapıyorlar adına da doyuran deniyor. Açık büfelerde en çabuk tükenen de doyuran oluyor.

Bayat Ekmekler   bayat-ekmek-pizzasi

Ekmek bize göre kutsal sayılır fakat ülkemizde her gün tonlarca ekmek çöpe atılmakta. Oysa bayat ekmekleri değerlendirebileceğimiz birçok seçenek var. Küçük parçalar haline getirip fırına sürerek çorbanız için krutonlar yapabilirsiniz. Ekmek dilimlerinin üstüne salçalı sos, peynir, zeytin ve biber gibi malzemeler koyup fırına sürerek kolay pizza veya kahvaltılık yapabilirsiniz. Bayat ekmekleri fırında kurutup rondoda çekerek galeta unu yapabilirsiniz. Bu unu tatlı, köfte gibi yiyecekleri hazırlarken değerlendirebilirsiniz. Hiçbir şey yapamazsanız dondurma kabı artan plastik kaplara ıslayarak sokak hayvanları ve kuşlar için dışarı koyabilirsiniz. Hayvancılık yapan kişiler varsa onlara da verebilir ve israfın önüne geçebilirsiniz.

Şekerlenmiş Bal, Reçel ve Marmelatlar

Şekerlenmiş marmelat, reçel, pekmez ve bal gibi gıdaları atmamalıyız. Bunları içinde bulundukları kapla birlikte sıcak suyun içinde çözülene kadar bekletebilirsiniz. Balın ısısı 40 derecenin üzerine çıkarsa bal özelliğini kaybeder bu yüzden dikkatli olunmalı. Bal hariç diğerleri için kullanılabilecek bir yöntem de üzerine biraz su ekleyerek onları yeniden kaynatmaktır böylece tazelenmiş ve yeniden tüketime hazır hale gelmiş olurlar.

Cam Kavanozlar veya Plastik Kaplar

coraptan-saksiÇöpe atmayıp değerlendirilebilecek malzemelerin başında cam kavanozlar ve plastik kaplar geliyor. Bunları farklı şekillerde değerlendirmek mümkün. Cam kavanozları veya farklı ürünlerin konduğu cam kapları konserve, turşu yapmak, kuruyemiş, kurabiye ve baharatlarınızı koymak, bakliyat vb. çeşitli kuru yiyeceklerinizi muhafaza etmek gibi amaçlarla kullanabiliriz.Plastik kapları; sokak hayvanlarına su ve artan yemekleri vermek için, buzluğunuzu doldururken saklama kabı olarak kullanabilir, toka vb. eşyaları koyduğumuz organizer veya kalemlik yapabilir, çiçek ekebilir, çocuklarınız için oyuncaklar yapabilirsiniz.Küçük plastik su şişesinin içini kurutup nohut veya fasulye koyarak küçük çocuğunuz için oyuncak yapabilirsiniz.Plastik veya cam kapların dışını büyüklüğüne göre çorap, renkli ince çorap veya ambalaj kağıdı gibi malzemelerle kaplayarak saksı yapabilir ve çiçek, nane vb. ekebilirsiniz.

Eski Giysiler

kot-yastikeski-kotlar-nasilEski kıyafetleri atmak yerine ihtiyacı olanlara ulaştırmayı deneyin bu da bir geri dönüşüm ve ekonomiye kazandırma yöntemidir. Tanıdığınız ihtiyaç sahibi yoksa yardım derneklerine verebilirsiniz.Eski eşyalardan içlerini doldurarak minder, köşe yastığı, puf gibi eşyalar yapabilirsiniz. Eğer hiçbir şey yapamadıysanız en azından temizlik ve kurulama bezi yaparak küçük de olsa tasarruf yapmış olursunuz. Bu arada elbiselerinizi kesip temizlik bezi yaparken üzerlerindeki düğme, dantel gibi aksesuarları başka yerlerde değerlendirmek için saklayın.