DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Meteorolojiden Asit Yağmuru Açıklaması

Meteorolojiden Asit Yağmuru Açıklaması

DEAŞ’ın hava saldırılarını engellemek için, Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki tesisi yakmasının ardından yayılan gaz bulutu sebebiyle 3 kişi hayatını kaybetti. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA tarafından 24 Ekim’de yayınlanan bir haritada, terör örgütü DEAŞ’ın geçen hafta ateşe verdiği Musul’un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye’nin güneyine doğru yöneldiği görülüyor. Bu gazların asit

DEAŞ’ın hava saldırılarını engellemek için, Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki tesisi yakmasının ardından yayılan gaz bulutu sebebiyle 3 kişi hayatını kaybetti. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA tarafından 24 Ekim’de yayınlanan bir haritada, terör örgütü DEAŞ’ın geçen hafta ateşe verdiği Musul’un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye’nin güneyine doğru yöneldiği görülüyor. Bu gazların asit yağmuru bırakma ihtimali bulunuyor. nasa-asit-yagmuruÜlkemizin güneyini etkilemesi beklenen gaz bulutu ile ilgili uzmanlardan ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünden açıklamalar yapıldı. Konu hakkında açıklama yapan İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Mikdat Kadıoğlu, bu tür kimyasalların toz ve gaz şeklinde havaya karıştığını, yağmurla karşılaştığında da oksijen ve hidrojenle birleşerek sülfürik asit, halk arasındaki adıyla ‘kezzap’ olarak yere indiğini ifade etti. Prof. Mikdat Kadıoğlu:

“Cuma günü rüzgar güneyden kuzeye yani Türkiye’ye doğru esecek. Mardin, Şırnak ve Hakkâri civarında hafif yağış görülecek. Havadaki sülfür dioksitin, diğer adıyla asit yağmurunun cuma günü bu üç ilde yere inme ihtimali var. Ağaçlarda, bitkilerde sararmaya neden olacak, açık su alanlarını ve gölleri asitlendirecek. Balıkları, sudaki canlıları etkileyecek, binaların yüzeyinde aşınmalara neden olacak.” dedi.

Prof. Kadıoğlu, Türkiye’nin sülfürik asit yağmuruna yabancı olmadığını Avrupa sanayisinin ve ülkemizdeki termik santrallerin sürekli asit yağmuruna neden olduğunu ayrıca kullandığımız katı yakıtların sürekli kükürt yaydığını belirtti. Asıl tehlikenin Musul civarında yaşayanlar için olduğunu, burada halkın tuvalet, banyo gibi küçük bölümleri sığınağa dönüştürüp kapı ve camları koli bandıyla bantlamaları gerektiğini ifade etti.Prof. Kadıoğlu, perşembe gecesi ve cuma günü etkili olması beklenen asit yağmuru ile ilgili vatandaşları uyardı. Kadıoğlu’nun uyarıları şöyle:

  • Yağmur altında kalmayın, dışarı çıkmayın.
  • Yağmur suyunu kullanmayın. Özellikle ilk yarım saatte yağan bölümünü kullanmayın.
  • Yağmur suyunu içmeyin, hayvanlara içirmeyin.
  • Açık havada çalışmayın, spor yapmayın.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden “asit yağmuru” açıklaması

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye’yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır.” denerek meteorolojik değerlendirme paylaşıldı. Buna göre “Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgâr döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir” dendi.Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle:

“Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye’yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır. Olayla ilgili yapılan meteorolojik değerlendirmede bölgede dün  görülen yağışlar gece kesildi. Bugün bölgede güney ve güneybatı yönlerden rüzgâr beklenmekle birlikte yağış tahmin edilmemektedir. Bölgedeki kirletici konsantrasyonu konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığından taşınım konusunda net bir kanata ulaşmak zordur. Ancak meteorolojik şartlar göz önüne alınarak, bugün bölgede güneyli rüzgâr akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden, asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgâr döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir.”