DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cumhurbaşkanı Joachim Gauck: Almanya’da demokrasi ve istikrar tehlikede

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck: Almanya’da demokrasi ve istikrar tehlikede

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, görevinin bitmesine iki ay kala Almanya’nın demokrasi ve istikrarının tehdit altında olduğunu söyledi. Gauck’a göre Almanya uluslararası arenada etkinliğini arttırmalı, popülist sağa karşı demokrasiyi savunmalı, teröre karşı da güçlü ve tavizsiz olmalı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, görev süresinin dolmasına iki ay kala yaptığı konuşmasında Almanya’nın tehdit altında olduğunu söyledi. Beş yıllık

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, görevinin bitmesine iki ay kala Almanya’nın demokrasi ve istikrarının tehdit altında olduğunu söyledi. Gauck’a göre Almanya uluslararası arenada etkinliğini arttırmalı, popülist sağa karşı demokrasiyi savunmalı, teröre karşı da güçlü ve tavizsiz olmalı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, görev süresinin dolmasına iki ay kala yaptığı konuşmasında Almanya’nın tehdit altında olduğunu söyledi. Beş yıllık görev süresi dolarken Almanya’nın iç ve dış meselelerine dair bir bilanço ortaya koyan cumhurbaşkanı, Alman halkına demokrasiyi ve ülkenin dünyaya açık olmasını savunma çağrısında bulundu.Gauck’a göre şu anki Almanya kendi tarihindeki en demokratik dönemini yaşıyor. Ancak beş yıllık cumhurbaşkanlığı görevinin sonuna yaklaşırken bu demokratik ve istikrarlı Almanya’nın tehlikelerle karşı karşıya olduğu yönündeki düşüncesinin güçlendiğini ifade eden Gauck, gelecek yıllarda demokrasi ve istikrarı korumak için büyük çabaya ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.

ALMANYA BAŞKALARININ MENFAATİNİN OYUNCAĞI OLMAMALI

Gauck’u rahatsız eden konuların başında Avrupa Birliği’nin (AB) birleştirici gücünün zayıflaması geliyor. Bu birliğin hedefinin özgürlük, sınırları olmayan bir Avrupa ve birleşmiş bir kıta olmasına rağmen birçok yerde fazla açılma ve egemenlik kaybı korkusu yaşandığına dikkat çeken cumhurbaşkanı, Avrupa fikrinin dış politikada da sınırlarına ulaştığını dile getirdi. Gauck buna örnek olarak AB’nin Ukrayna ve Yakındoğu’daki rolünü gösterdi. Gauck’a göre Almanya ve Avrupa savunma mekanizmalarını güçlendirmeli ve başkalarının menfaatinin oyuncağı olmamalı.

POPÜLİST SAĞA KARŞI SERT AMA SAYGILI MÜNAKAŞA

Cumhurbaşkanını endişelendiren diğer bir sorun ise popülist sağ çevrelerin atağa geçmesi. Bu çevrelerin milliyetçiliğe dönüşü, yabancılarla ve serbest piyasa ile mücadeleyi talep ettiğini ve demokratik anayasayı sorguladığını kaydeden cumhurbaşkanı, hamleci bir tartışma kültürünün oluşmasını istedi. Gauck, “Alışveriş ve tartışma açık toplumun oksijeni, kavga ise canlı tutan unsurudur. Sert bir biçimde, ama saygı göstererek ve kırılmadan münakaşa edelim” şeklinde konuştu.

DEVLET ŞİDDET VE TERÖR KARŞISINDA ZAYIF DURMAMALI

Gauck’un değindiği bir diğer önemli sorun da terör saldırıları oldu. Bunun için güçlü bir devlete ihtiyaç duyulduğunu anlatan cumhurbaşkanı, “Bir hukuk devleti şiddet ve terörle mücadelede zayıf hatta çaresiz görünürse kaybeder” dedi. Daha fazla güvenliğin demokrasi için tehlike arz etmediğini, aksine lüzumlu olduğunu ifade eden Joachim Gauck, İçişleri’nin tehlikeleri bertaraf etmek için daha sıkı bir uluslararası işbirliğine önem vermesi gerektiğini vurguladı.

BEŞİKTEN MEZARA DEMOKRASİ EĞİTİMİ

Gauck’un bir diğer talebi ise daha yoğun demokrasi eğitimi oldu. Cumhurbaşkanı, demokrasiyi öğrenmek ve yaşamak, başkalarına saygı duymak, toplum için sorumluluk almak için aile içinde, anaokullarında, okullarda, entegrasyon kurslarında ve üniversitelerde, medyada ve internette daha fazla demokrasi eğitimi istedi. 11. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck 17 Mart’a kadar görevini sürdürecek. Yeni cumhurbaşkanı ise 12 Şubat’ta belli olacak.