DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Deri Ayakkabıların Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Deri Ayakkabıların Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Deri ayakkabıların güzel giyinmekte ve şık görünmekteki etkisi herkes tarafından bilinir. Bunun için sürekli yeni ayakkabı almanıza da gerek yok. Ayakkabılarınızı biraz dikkatli kullanır biraz da özenli bakıma alırsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. Böylece hem tasarruf yapar hem de şık görünürsünüz. Küçük dokunuşlarla şık ayakkabılara sahip olmak için yazımızı okuyun.  Ayakkabılarınızı Nasıl Korursunuz?  Ayakkabılarınızı kullanırken dikkat

Deri ayakkabıların güzel giyinmekte ve şık görünmekteki etkisi herkes tarafından bilinir. Bunun için sürekli yeni ayakkabı almanıza da gerek yok. Ayakkabılarınızı biraz dikkatli kullanır biraz da özenli bakıma alırsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. Böylece hem tasarruf yapar hem de şık görünürsünüz. Küçük dokunuşlarla şık ayakkabılara sahip olmak için yazımızı okuyun. 

Ayakkabılarınızı Nasıl Korursunuz?

 Ayakkabılarınızı kullanırken dikkat edeceğiniz birkaç küçük detay onların şık görünümünü korur ve ömrünü uzatır:

  • Kirlenmeye karşı koruyucu ve su geçirmez spreyler ile kirlenmenin önüne baştan geçebilirsiniz.
  • Seyrek aralıklarla da olsa ayakkabınızı boya ve cila ile bakımdan geçirin, eğer yapamıyorsanız bir lostraya bırakın.
  • Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra tozunu alıp gece boyunca havalandırın.Ertesi akşam da içerilerine kalıp veya gazete koyun.
  • Islanan ayakkabılarınızı asla kalorifer, soba gibi ısı kaynaklarının yanında ya da doğrudan güneş altında kurutmayın, derinin kuru üzüm gibi çatlamasına neden olursunuz.
  • Karlı havalarda ayakkabılarda tuz lekesi kalabilir, bir ölçü sirkeyi iki ölçü su ile karıştırarak hazırladığınız sıvı ve yumuşak bir bez ile silerek hemen temizleyin.

 

Deri Ayakkabıların Temizliği Nasıl Yapılır?

 ayakkabi-temizligi Deri ayakkabılar, ayakları iyi kavrar ve nefes alma özellikleri ile ayağın hava almasını sağlar bu yüzden oldukça kullanışlıdır. Ancak doğal malzemeden olduklarından yanlış bakım ve temizlik yapılması yıpranmalarına sebep olur. Deri ayakkabı temizliğinde şunlara dikkat etmelisiniz: 

  • Parlatıcı sünger kullanmayın. Parlatıcı süngerlerin üzerindeki kimyasal cila, bu gözeneklerin kapanmasına sebep olur ve ayakların hava almasını engeller.
  • Deri ayakkabınızın tozunu bu iş için yapılan toz fırçalarıyla alın. Fırçanızın yumuşak olmasına dikkat edin.
  • Ayakkabılarınızı temizlerken deterjan ve alkol içeren maddeler kullanmayın. Temizlik için nemli bir bez yeterlidir. Yumuşak ve pamuklu bir bez ya da mikrofiber kumaş kullanılabilirsiniz. Hafif nemlendirilen bez ile deri ayakkabılar silinerek temizlenebilir. Su yerine deri ayakkabı temizlik spreyleri de temizlikte kullanılabilir.
  • Kirler nemli bezle çıkmadıysa ılık su içerisine bir miktar sıvı arapsabunu koyup karıştırın, ayakkabıları bu suyla ıslatılmış bez ile silebilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı temizlerken beyaz sirkeden de yardım alabilirsiniz. Sirke de organik bir maddedir ve ayakkabıya faydalıdır. Beyaz sirke önce eşit miktarda ılık su ile karıştırılmalı, ardından da temiz bir bez bu karışımla ıslatılarak ayakkabılar bu bezle silinmelidir.
  • Nemli bezle temizlenen deri ayakkabılar emici bir bezle silinerek kurulanmalı. Kalorifer, soba ve güneş ışığında kurutma yapılmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım!
  • Deri ayakkabıları temizlerken piyasada satılan ayakkabı parlatıcılar kullanılmamalı, ayakkabıların daha parlak ve güzel görünmesi için ayakkabı cilaları tercih edilmelidir. Bunun için kaliteli bir ayakkabı cilası kullanıp cila ayakkabıya iyice yedirilmelidir. Bu işlem ayakkabının şık görünmesinin yanında derinin bakımını da yaparak kullanım süresini uzatır.
  • Temizlenen deri ayakkabılar şekillerinin bozulmaması için içlerine ayakkabı kalıbı yerleştirilerek ya da kağıt doldurularak muhafaza edilmelidir. Ayakkabı içerisindeki istenmeyen kokulardan kurtulmak için ayakkabıların içerisine bir miktar karbonat ya da pudra serpilebilir.