DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Diş taşı nasıl temizlenir?

Diş taşı nasıl temizlenir?

Tıpta kakülüs olarak adlandırılan diş taşı bir diğer adıyla tartar, tükürükte oluşan mineral ve plakların oluşturduğu üründür. Diş taşı, diş eti iltihabı ve periodontit vb. hastalıkların başlamasında etkilidir.

Tıpta kakülüs olarak adlandırılan diş taşi bir diğer adıyla tartar, tükürükte oluşan mineral ve plakların oluşturduğu üründür. Diş taşı, diş eti iltihabı ve periodontit vb. hastalıkların başlamasında etkilidir.

Diş taşı nedir?

Dişlerde bulunan saydam plakanın yeterli temizliğinin yapılmaması sonucunda zararlı bakteriler birikir ve tabakada sertleşmeye neden olur. Tabakada ki sertleşmeye tartar veya diş taşı denilmektedir. Siz ne kadar diş fırçası ile dişinizi temizlemeye çalışsanız bile bu tabakadan kurtulmak malesef ki çok kolay olmayacaktır. Bu tabaka zaman geçtikçe kalınlaşacağından dolayı diş etlerinize zarar vermeye başlayacak ve sizi rahatsız edecektir.Diş taşı neden oluşur?Diş taşları yeterince temizlenmeyen dişin üzerinde sertleşen bir tabakanın oluşmasına diş taşı denir. Peki diş taşı neden oluşur? Dişin yeterince temizleyen kısımlarında oluşan diş yüzündekinde ki diş taşı için Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, “Diş taşının oluşumunda olmazsa olmaz faktörlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla miktarda ya da daha sık sürelerle oluşabilir. Diş taşı miktarı arttıkça, diş eti çekilmesi de artar. Dişlerin araları açılır. Açılan bölgelere diş taşı birikimi devam eder. Çekilme daha da artar. Birikimin fazla olduğu yerlerde çürük başlangıcı da olabilir. Olayın sonunda aslında kemik erimesi de olmuştur, fakat diş taşı, dişlerin hareketini ve diş eti çekilmeleri sonucu arada oluşan boşlukları kamufle eder. Hasta durumun ciddiyetinin farkında olmayabilir.Diş taşı olan yerde diş eti iltihabı olacaktır. İltihaplı bölgede kanamalar ve kötü koku da olacaktır. Kötü koku, ister istemez kişinin sosyal yaşamını etkileyecektir. Doğrusu, çok bastırmadan diş etlerimizi de dişlerimizle beraber fırçalamak ve iltihabın dışarı akmasına izin vermek olacaktır. Böyle bir durumdan kısa sürede kurtulmanın yolu yine, diş taşı temizliğinizi yaptırmak ve kişisel ağız hijyen yönteminizi öğrenip, bunu sürekli uygulamaktır.” dedi.Dişi taşı temizliği nasıl yapılır?

  • Sadece dişlere değil ağız içi temizliğinede oldukça önem vermelisiniz.
  • Her yemek sonrası dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız.
  • Diş fırçasının etkili olmadığı yerlerde diş ipi kullanmalısınız.
  • Şekerli gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Diş taşından kurtulmak için diş hekimi tarafından kısa sürede kurtulabilmeniz mümkün.
  • Diş taşından kurtulduktan sonra ağız ve diş bakımına önemli derecede dikkat etmelisiniz. Bu şekilde diş taşının tekrar oluşmasını engelleyebilirsiniz.