DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
DİTİB şimdi de önemli bir istifa ile kan kaybediyor

DİTİB şimdi de önemli bir istifa ile kan kaybediyor

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) önemli simaları arasında yer alan Murat Kayman,Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Yönetim Kurulu üyeliğinden geri çekildi. Aynı zamanda DİTİB Eyalet Birlikleri Koordinatörlüğü görevini de bırakan Kayman, bundan böyle  İslam Diyalog Forumu’nda ve federal çaptaki siyasi görüşmelerde temsili faaliyetlerin hiçbirinde yer almayacak.Bugüne kadar teşkilara yönelik casusluk suçlamalarını reddetmesiyle bilinen Kayman, bundan böyle

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) önemli simaları arasında yer alan Murat Kayman,Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Yönetim Kurulu üyeliğinden geri çekildi. Aynı zamanda DİTİB Eyalet Birlikleri Koordinatörlüğü görevini de bırakan Kayman, bundan böyle  İslam Diyalog Forumu’nda ve federal çaptaki siyasi görüşmelerde temsili faaliyetlerin hiçbirinde yer almayacak.Bugüne kadar teşkilara yönelik casusluk suçlamalarını reddetmesiyle bilinen Kayman, bundan böyle DİTİB’e bağlı Sosyal Destek Merkezi adlı dernek ile ZSU şirketinin hukuki işlerini takip edecek.

DİTİB TÜRKİYE’YE DAHA ÇOK BAĞLI OLACAK İDDİASI

Kayman bu gelişmeyi kendi blog sayfasından duyurdu. Hukukçunun üst düzeydeki yöneticilik faaliyetlerine son vermesiyle kuruluş en önemli yöneticilerinden birini kaybetti. Alman medyasında bu olay DİTİB’in bir parça daha Türkiye’ye bağlı olacağı şeklinde yorumlandı. İddialara göre Kayman, DİTİB’in Türkiye’den yapısal olarak ayrılmasını isteyen kanatta yer alıyor. Bir başka iddiaya göre Kayman DİTİB gibi kuruluşların İslam Din Dersi üzerinde etkili olmaması gerektiği düşüncesini taşıdığı için bu gelişmeler yaşandı.

DİTİB ALMANLARIN GÖZÜNDE HOŞGÖRÜLÜ İSLAM’I TEMSİL ETMEKTEN UZAKLAŞIYOR

Kayman bundan böyle cenaze, seyahat, sigorta, alışveriş ve kitabevi gibi hizmetlerinin hukuki danışmanlığını yürütecek. Teşkilat ise Almanya’da her geçen gün itibar kaybediyor. Alman basınında en son DİTİB’in dini hoşgörüsüzlük ve demokrasi düşanlığına zemin hazırladığı yönünde haberler çıktı.

DERNEK BAŞKANININ PAYLAŞIMLARI MEDYANIN TAKİBİNDE

Medyanın dayanak noktası ise Facebook paylaşımları. Hamburg-Wilhelmsburg’daki bir cami derneğinin başkanı olan İshak Kocaman’ın paylaşımları Alman televizyonlarının gündeminde. Paylaşımlar arasında “Demokrasi bizim için bağlayıcı değildir”, “Bizi Allah’ın kitabı Kur’an bağlar” gibi alıntılar yer alıyor. Aynı şekilde bir resmin üzerinde de “İslami bir hayat sürmeyen Türk ve Kürtlerin yüzüne tüküreyim. Müslüman değilseler ne kıymetleri var” ifadeleri yer alıyor.

ARTIK DİTİB’İN ALMANYA’YA BAĞLI MÜSLÜMANLIĞI TEŞVİK ETTİĞİNE KİMSE İNANMIYOR

Kocaman ise NDR televizyonuna yaptığı açıklamada bu ifadelerin nefret söylemine girmediğini söyledi. Söz konusu ifadeleri öyle düşündüğü için değil duygusal bir tepki ile paylaştığını anlatan dernek başkanı, bu konuda DİTİB’in resmi istikametinin belirleyici olduğunu dile getirdi. Ancak Alman medyası için bu açıklamalar yeterli değil. Ne de olsa ellerinde teşkilatın cemaatinden birinin bir resmi var ve bu resmin üzerinde Erdoğan’a hitaben şu ifadeler kullanılıyor: “Reisim, emir ver Almanya’yı paramparça edelim.” .