DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Diyabetli sayısı her geçen gün artıyor

Diyabetli sayısı her geçen gün artıyor

Alınan son verilere göre dünyada 400 milyonu aşkın diyabet hastasının bulunduğu saptanmıştır. Türkiye’de ise bu rakam bir milyona yakın sayıya ulaşmıştır.

Alınan son verilere göre dünyada 400 milyonu aşkın diyabet hastasının bulunduğu saptanmıştır. Türkiye’de ise bu rakam bir milyona yakın sayıya ulaşmıştır.Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler diyabet hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biri olurken Türkiye’ninde bu hastalığın artış hızının en yüksek olduğu bir ülkelerden olduğu belirtildi.Diyabet hastalığı halk arasında şeker hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalığın tedavisi son yıllarda büyük gelişme kaydetmiştir. Diyabet hastalığı kandaki insülin maddesinin azlığından dolayı şekerin kanda yükselmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve bu hastalık zaman içinde sinir sistemi başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilir. Dahiliye Uzmanı  Abdullah Açıkgöz yaptığı açıklamada her yaş grubunun bu hastalık silsilesine dahil olabileceğine dikkat çekti.Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, “Diyabet, insülin hormonunun yokluğu, eksikliği ya da etkisizliği sonucu ortaya çıkan, yaşam boyu süren kan şekeri yüksekliği ile karakterize bir metabolizma hastalığıdır. Dikkat edilmemesi halinde de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. İnsan metabolizmasını olumsuz yönde etkileyen diyabet, insülin yokluğu ya da insülin etkisinin yetersizliği sonucunda kandaki şeker hücre içine giremez, kanda şeker yükselir. Kan şekerinin yükselmesi ile birlikte sık idrara çıkma, ağız kuruması, çok su içme, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı gibi bulgular görülebilir. Eskiden belli yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğü inancı hakim olan hastalık günümüzde her yaşta ortaya çıkabilmektedir” dedi.

Diyabetli sayısı her geçen gün artıyor

Dahiliye Uzmanı Sayın Abdullah Açıkgöz Türkiye’ de ki diyabetli sayısının 10 milyona yakın olduğunu belirterek ”Diyabet, her yaşta ortaya çıkabilen, yaşam boyu süren ve iyi tedavi edilmediği zaman toplumsal olarak çok önemli sorunlara yol açan, buna karşın iyi tedavi edildiğinde sağlıklı ve uzun bir yaşamın sürdürülebildiği bir hastalıktır. Diyabet, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılan önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde her 3 hastadan 1’i diyabetli olduğundan habersiz yaşamaktadır. Yaklaşık 5 milyon kişi ise, diyabet gelişme riski normale göre yüksek olan, halk arasındaki tabiriyle gizli şeker hastasıdır. Sonuç olarak, diyabet, ülkemizde 20 yaş üstü grupta toplumun yaklaşık yüzde 15’ini yakından ilgilendiren bir hastalıktır” dedi.