DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Doğada uzun süre kalan plastik poşet Almanya’da tarih oluyor

Doğada uzun süre kalan plastik poşet Almanya’da tarih oluyor

Almanya’da halkın çevre bilincinin daha da yerleşmesiyle birlikte market ve süpermarket zincirleri de kendilerine çeki düzen veriyor. Bu sayede örneğin plastik poşetler tarihe karışmak üzere.  Süpermarket zinciri Rewe ve Real ile ucuz market zinciri Lidl ve ucuz tekstil mağazası KiK’ten sonra Penny ucuz market zinciri de plastik poşet devrine son verdi.Rewe grubuna ait olan Penny,

Almanya’da halkın çevre bilincinin daha da yerleşmesiyle birlikte market ve süpermarket zincirleri de kendilerine çeki düzen veriyor. Bu sayede örneğin plastik poşetler tarihe karışmak üzere.  Süpermarket zinciri Rewe ve Real ile ucuz market zinciri Lidl ve ucuz tekstil mağazası KiK’ten sonra Penny ucuz market zinciri de plastik poşet devrine son verdi.Rewe grubuna ait olan Penny, sadece bununla da kalmıyor, aynı zamanda süpermarketin 99 Cent değerindeki kağıt çantasını satın alıp her alışverişte bu çantayı kullanan müşterilerine 10 Cent indirim vaadinde bulunuyor. Buna göre her alışverişinde bu çantayı beraberinde getiren ve aldığı ürünleri bu çantaya dolduran müşteriler 10 Cent daha az ödeyecek.

10 CENT MÜŞTERİYE, 10 CENT HAYIR KURUMLARINA

Penny’nin bir diğer vaadi ise bu çanta ile yapılan her alışverişten elde ettiği paranın bir diğer 10 Cent’ini de hayır işlerinde kullanacak olması. Penny’nin Almanya çapında 2100 marketi var. Bu marketlerde bugüne kadar her yıl 62 milyon plastik poşet satılmış. Bundan böyle hiç satılmayacak. Bunun yerine 10 Centlik kağıt çanta, 99 Centlik indirim sağlayan çanta ve 1,49 Euroluk pamuklu çanta satılacak.

PLASTİK POŞET KARŞITLIĞI BİR TREND HALİNE GELDİ

Penny geçtiğimiz yılın son ayında plastik poşet alımını tamamen durdurmuş ve aldığı poşetler bittiğinde bir daha almama kararı almıştı. Almanya’da diğer birçok perakendeci de plastik poşete karşı bir tutum geliştirmiş durumda. Çoğu dükkan plastik poşetten vazgeçemese bile fiyatını arttırarak tüketimini azaltma yoluna gidiyor.Almanya’da her bir kişi yılda ortalama 70 plastik poşet satın alıyor ve bu poşetler netice itibariyle doğaya, en çok da ırmak ve denizlere ulaşıyor. Bu poşetler uzun ömürlü olduğu için çevre açısından oldukça zararlı.

PENNY PLASTİĞE SARILI MUZ SATMAYACAK

Penny’nin çevre dostu bir planı daha var. Ucuz marketler zinciri mart ayından itibaren plastik folyeye sarılı muz satmayacak. Uygulama ilk olarak Almanya’nın kuzeyinde başlayacak ve haziran ayına kadar Almanya’nın geriye kalan bölgelerindeki bütün marketler bu uygulamayı takip edecek. Böylelikle Penny hem doğaya zarar vermekten vazgeçecek hem de her yıl 900 futbol sahasını örtecek büyüklükte plastik harcamasından tasarruf edecek.

MÜŞTERİNİN GÖZÜNE HİTAP ETMEYEN MEYVE VE SEBZELER İÇİN REYON AÇTI

Penny’nin çevrecilerden tam not alan bir uygulaması da geçen yıl hayata geçirilmişti. Diğer marketlerin aksine Penny, boy, ağırlık ve renk bakımından birbirinin aynı olmayan sebze ve meyvelerin de satıldığı reyonlar kurmuştu. Penny bu şekilde çok sayıda sebze ve meyvenin çöpe gitmesini engellemiş oldu.Penny kısa bir süre önce de müşterilerine kasada para çekme imkanını vermişti.