DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Dünya Kupası için büyük değişiklik

Dünya Kupası için büyük değişiklik

FIFA Konseyi uzun süredir tartışması yapılan konuda kararını verdi. Buna göre FIFA Dünya Kupası, 2026 yılından itibaren 32 yerine 48 takımla oynanacak. 4 takımlı 8 grubun yerini 3 takımlı 16 grup alacak. Geçtiğimiz yıl FIFA Başkanı seçilen Gianni Infantino, göreve başlamasının ardından Dünya Kupası için köklü bir değişik yapılmasını gündeme getirdi. Bu değişiklik bugün resmiyet kazandı.

FIFA Konseyi uzun süredir tartışması yapılan konuda kararını verdi. Buna göre FIFA Dünya Kupası, 2026 yılından itibaren 32 yerine 48 takımla oynanacak. 4 takımlı 8 grubun yerini 3 takımlı 16 grup alacak.

Geçtiğimiz yıl FIFA Başkanı seçilen Gianni Infantino, göreve başlamasının ardından Dünya Kupası için köklü bir değişik yapılmasını gündeme getirdi. Bu değişiklik bugün resmiyet kazandı. FIFA Konseyi, 2026 yılı itibariyle Dünya Kupası’nda mücadele edecek takımların sayısı 48’e yükseltilmesine oybirliğiyle karar verdi.

Kupa’nın statüsü nasıl işleyecek?

Şu anda yürürlükte olan statüye göre Dünya Kupası’na Avrupa kıtasından 13 takım katılırken Afrika’dan 5, Güney Amerika ve Asya’dan 4.5,  Kuzey Amerika’dan 3.5, Okyanusya’dan 0.5 takım katılıyor. “Buçuk” ifadesi Play-Off’tan gelen takımları gösteriyor.Takım sayısı 32’den 48’e yükselince Avrupa dışındaki kıtalardan gelecek ülkelerin sayısı da aynı şekilde yükselecek. 4 takımlı 8 grubun yerini 3 takımlı 16 grup alacak. Gruplarını ilk iki sırada bitiren ülkeler 2.tura yükselecek.Eleme turları 2.turda 16 maç, 3.turda 8 maç, çeyrek finalde 4 maç, yarı finalde 2 maç ve finalde 1 maç şeklinde oynanacak. Önceki statüde 64 olan maç sayısı da 80’e yükselecek. Finale yükselen takımlar ise önceki statüde olduğu gibi toplam 7 maça çıkacak.Yükselen maç sayısı ile birlikte maddi gelirler de beraberinde artacak. FIFA’nın aldığı bu kararın ardında yükselecek olan yayın gelirleri yatıyor.

Büyük eleştriler geldi

Futbol dünyası alınan bu karara şiddetle karşı çıktı. Takım sayısının artmasının futbol kalitesini düşüreceği konusunda fikir birliği söz konusu.

Son değişiklik 1998’de yapılmıştı

Fransa’da oynanan 1998 Dünya Kupası öncesinde yine kupanın statüsünde bazı değişikliklere gidilmişti. Bu değişiklik sonucu 24 takımın bulunduğu kupa 32 takımla oynanmaya başlandı.

Geçen sene Avrupa Şampiyonası’nda da değişiklik yapıldı

Tıpkı Dünya Kupası’nda olduğu gibi Avrupa Şampiyonası’nın da statüsü geçtiğimiz yıl değişti. Türkiye’nin ilk turda elendiği turnuvada takım sayısı 16’dan 24’e çıkmıştı. Önceki statüde gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımları üst tura çıkıyordu. Ancak takım sayısının artmasıyla en iyi 4 grup üçüncüsü de bir üst tura yükseldi.Şampiyon olan Portekiz galibiyet alamadan gruptan en iyi üçüncü olarak gruptan çıkmıştı. Bu nedenle Portekiz’in şampiyonluğu hak etmediği yönünde yorumlar yapıldı.