DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
En nefis aşure tarifi!

En nefis aşure tarifi!

Muharrem ayının gelmesi ile aşurelerin de zamanı gelmiş bulunmakta. Annelerimizin şimdiden hazırlıklara başladığını görüyoruz. Muharrem ayının 10. günü başlayan aşure günününde sevdiklerinize güzel bir aşure yapmak istiyorsanız bu haberimizi dikkatle okuyun. Güzel aşure yapmanın tüyoları nelerdir? En nefis aşure nasıl yapılır? Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? AŞURE NEDİR? Sözlük anlamı ‘içinde birbirine aykırı, değişik öğeler

Muharrem ayının gelmesi ile aşurelerin de zamanı gelmiş bulunmakta. Annelerimizin şimdiden hazırlıklara başladığını görüyoruz. Muharrem ayının 10. günü başlayan aşure günününde sevdiklerinize güzel bir aşure yapmak istiyorsanız bu haberimizi dikkatle okuyun. Güzel aşure yapmanın tüyoları nelerdir? En nefis aşure nasıl yapılır? Aşure için gerekli malzemeler nelerdir?

AŞURE NEDİR?

Sözlük anlamı ‘içinde birbirine aykırı, değişik öğeler bulunduran karışım.’ anlamına gelen aşure Müslümanlar için Muharrem ayına özgü yapılan bir tatlıdır. Bu tatlı her Muharrem ayının 10’nun dan başlayarak yapılır ve komşulara yakınlara dağıtılır. Başka bir anlamı ise ‘buğday, kuru fasulye, nohut gibi taneliler, kuru incir, kuru üzüm ve benzeri kuruyemişlerin şekerle kaynatılmasıyla yapılan bir tür tatlı.’dır.

AŞURE MALZEMELERİ

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 g kuru kayısı

200 g kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 lt su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

çeyrek çay kaşığı tuz

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)

Süslemek için;

25 g fındık

25 g kuş üzümü

100 g ceviz

1 adet nar

Tarçın

EN NEFİS AŞURE TARİFİ

Nohut ve fasulye daha önceden ayrı ayrı haşlanır. Aşurelik buğdamızı yıkadıktan sonra tenceremize koyup kaynar su ile 10 dakika kaynatalım. Daha sonra buğday suyunu süzün. Bu işlemi bir kez daha yapın.  Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.

Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi,  doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi cam kâselere bölüştürün.

Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.